TV-nyheter

Glädjebeskedet - SVT har säkrat fyra OS

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att gå ut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Se här bara -vinter-OS 2026 i Cortina, sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane kan vi alla se och var och en slipper betalkanaler och villkor. . inger logga in utan bara knäppa på tv: och njut av bilder och röster. 

Max får ansvaret

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv, säger Hanna Stjärne.  

"Logiskt då många gillar hästsport"

Mitt under ridsport-EM kommer glädjande nyheter för ridsportpubliken – SVT har gjort klart med flera stora mästerskap och världscupen några år framåt.

– Vi har nu säkrat en långsiktig fortsättning på vår satsning på ridsport, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

– Vi ser ett stort och ökande intresse hos publiken för ridsport. De svenska framgångarna på den internationella scenen har hjälpt till att ytterligare bredda intresset. Därför är vi jätteglada att vi nu har säkrat en långsiktig fortsättning av vår satsning på ridsport av högsta klass, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Från SHL till dubbla TV-roller för Joel

Joel Lundqvist blir expertkommentator i TV4. – Jag är både stolt och glad, säger han i ett pressmeddelande.

Han tackade för sig efter 20 år i Frölunda, de avslutande som lagkapten med mycket auktoritet. Men han kliver bara över sargen och blir betraktare.

Hans hockeyliv fortsätter – som expertkommentaror. TV4:s Erik Westberg har enats om ettkontrakt med Frölundaikonen. Erfarenhet och kunskap har han i mängd efter de 20 åren i elithockeyn där han, förutom fyra SM-guld ocksåkan peka på tre SM-titlar.

 Den kommande tv-karriären består också av medverkan i ”Mästarnas mästare”, där han presenterades i förra veckan. Då gäller det SVT

I TV4 blir han expertkommentator och det uppdraget innebär många fler arbetstimmar

 

Se favoritlaget via streaming blir vanligt

Möjligheten att kunna streama och se favoritlaget i en digital sändning blir bara större och större. Flera bolag vill in på marknaden och köpa sändningsrättigheter.Bonnier News, Gota Media och NTM fortsätter en offensiv satsning på livesänd sport. Senaste nyförvärvet i rättighetsportföljen är Hockeyettan och kvalet till Hockeyallsvenskan.

Förra säsongen sändes kvalet till Hockeyettan på Expressen och på lokala plattformar inom Bonnier News och NTM:s geografiska områden.

Nu utökas samarbetet mellan Hockeyettan och mediekoncernerna inför den kommande säsongen. Alla matcher med 19 lag från Hockeyettan ska sändas på lokala titlar inom Bonnier News, NTM och Gota Media, plus att matcherna fortsätter vara tillgängliga på Hockeyettan Play och även kvalet till Hockeyallsvenskan ska visas.

Stjärnor vill bli Mästare i tv

Rekryterarna på Svt ka känna sig belåtna. Startfältet  den 16:e säsongen är fyllt av stjärnor. Där medverkar utförsåkaren Anja Pärson, speedwayföraren Tony Rickardsson, fotbollsspelaren Sebastian Larsson, tävlingscyklisten Emma Johansson, hockeyspelaren Joel Lundqvist, brottaren Jimmy Samuelsson, äventyraren Johanna Davidsson, handbollsspelaren Johanna Ahlm och innebandyspelaren Anna Wijk.

Mästarnas Mästare 2024 blir tuffare än någonsin. Nytt för denna säsong är att alla nio deltagare åker ner samtidigt och tävlar mot varandra från start. Alla mot alla omedelbart. Ett nytt tävlingsupplägg innebär bland annat att kvaltävlingar avgör vilka deltagare som hamnar i Nattduellen och det blir fler lag- och partävlingar.

TV4 ska sälja sportpaket via streaming

I dag kom beskedet, väntat i och för dig, men från och med denna måndag, den 14 augusti samlar TV4 allt innehåll på en streamingtjänst: TV4 Play. Nya TV4 play ska  leverera  program i mängd, och här ska gamla C More Soport uppstå i ett speciellt betalpaket föratt servera  mycket av det idrottsentusiasterna önskar och då vill betala för

TV4 Play blir nytt hem för några av världens främsta sportligor och mästerskapen som samlar Sverige.

Upplägget ser ut så här: 

TV4 Play+ Sport (399 kronor per månad)

Allt i TV4 Play+ utan reklam samt sport från bland annat Allsvenskan, Superettan, UEFA Champions League, LaLiga, Serie A, Rally-VM, NFL och Svenska cupen.

Dagens CMore-konton gäller till och med slutdatum men nya avtal  inleds på lördag 19 augusti med sändningar från fridrotts-VM där Frida Nordstrand som programledare guidar tittarna tillsammans med rutinerade experterna Carolina Klüft och Michel Tornéus. Tävlingarna kan följas på TV4 Play via Plus-paket.

ViaPlay tar över Premier League

Cmore fasas ut och ViaPlay ersätter. Men  Erling Haaland är det ingen som fasar ut. Tränaren Pep Guardiola värnar om sin skyttekung.Och Haland  började den här säsongen som han avslutade den förra - med att göra  mål. Det är ju hans uppgift och han sköter det jobbet fullt ut.

Haaland gav Manchester City  en idealisk start i Premier League. Norrmannen stod för två mål i 3–0-segern borta mot nykomlingen Burnley.

– Det gick ganska bra, var norrmannens anspråkslösa kommentar.

Redan i tredje minuten small det. Om vem om inte denne Erling Haaland sköt efter en hörna

Sedan väntade han en halvtimme innan 2-0 på ett skott igen. Nu med projektil  via ribban. 

Viaplay larmar om kris när fotboll-VM inleds

Viaplay-koncernen existen hotas och nu framkommer i kvartalsrapporten att alla sporträttigheter ifrågasätts. Under sommaren har det stormat kring Viaplay efter vd-byte, ny styrelseordförande och vinstvarningar. Och nu medger bIolaget också: ”vissa av koncernens kontrakt för att visa nyckelsporträttigheter har bankgarantier som förnyas årligen. Om bankerna blir osäkra på om koncernen har tillräckligt med likviditet att möta sina åtaganden finns en risk att dessa dras tillbaka.”

Det står klart att mer än en fjärdedel av personalen tvingas lämna Viaplay. Vd:n öppnar för nyemission alternativt ”en försäljning av hela koncernen”. 

Samma morgon som nyheten briserar presenterar Viaplay nya program:

” Premier League kommer till USA där den första upplagan av turneringen Summer Series introduceras” står det i en release. 

”Sex lag deltar och Viaplay sänder samtliga nio matcher mellan 22-30 juli.

Men när Viaplay har hamnat i en ekonomisk kris uppstår frågetecken runt alla sändningsrättigheter till ett flertal sporter.

Idrotten uppvaktas och säljer sina rättigheter

AI-tekniken öppnar möjligheterna. De forna kvällstidningarna presenterar ideligen satsningar på direktsändningar från idrottsevenemang. Det har blivit ett konkurrensvapen i kampen om traditionella läsare som sedan blir tittare via dator, mobil eller i-pad, men det förutsätter att du är blir  plusprenumerant hos Aftonbladet medan Expressen går ut på bred front och via Bonnier News  som har träffat överenskommelse med en rad lokaltidningar, där det gemensamma också är att tittarna måste vara prenumeranter. 

Den nya tiden är här eller etableras allt stadigare just nu. Vad olika TV-bolag tidigare förmedlade i bilder hittar du i dag i sändningar via papperstidningar. De traditionella kvällstidningarna leder kampen, men ingen papperstidning med självaktning saknar rättigheter och bilder. Antingen har de nåt av rikskaraktär och/eller lokala matcher. I spåren på en ny bransch har ett antal olika bolag skaffat teknik och kompetens för att stå till tjänst med produktionen från ett stort antal event.

C Mores sändningar flyttas till TV4 Play

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

Aktien har störtdykt och Viaplay räknar med en förlust på 1,5 miljarder kronor i år.

Nu kan en försäljning av rättigheter, inte minst inom sport - uppstå.

Profiler ska lockas att byta kanal!

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

Kanalen har planer på att värva flera välkända<profiler, enligt Sportbladet.  Robert Perlskog (senast Viaplay), Daniel Kristiansson (tidigare SVT)och Jesper Hussfelt (senast C More/TV4) samt Pelle Bäckman (senast SVT)  är högaktuella.

Kanalen ska enligt de knapphändiga uppgifter som har framkommit, lanseras via en app. den vägen får alla intresserade rapporter från arenor och nyheter, och det ska ske via digital teknik

Expressen gör ny satsning på nyheter

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

I  "Läget" får lyssnaren koll på det senaste varje vardagseftermiddag – på bara 15 minuter.

– Vi ska kännas personliga, rappa, förklarande och varma, även om vi pratar om tunga nyheter. Det ska vara en klassisk kvällstidningsmix, men med en varm touch, säger programledaren Sally Sjöberg.Lite av ”Efter fem” siom har gjort succé i TV4.

"Läget" kommer att vara en blandning av snabba nyheter och fördjupningar. Podden är för alla nyhetsintresserade, men har ett särskilt fokus på unga lyssnare och deras perspektiv.

Taggar

Ministrar angriper Infantino om EM i TV

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna  i ett gemensamt uttalande.

Bakgrunde är Fifa-ordförandens agerande. För en månad sedan uttryckte han sitt missnöje med TV-bolagens bud på tv-rättigheterna vid EM. Han tyckte att de var på tok för låga och gick så långt att han till och med hotade med att det kan bli svart i rutan om inte buden höjs.

”Vi hoppas på en smidig lösning", skriver nu ministrarna i ett gemensamt uttalande och menar att infantino inte ska vara så girig.

Söndag med åtskilliga timmar med sport i TV

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

F1-loppet kommenteras av Janne Blomqvist och Björn Wirdheim, som är på plats i Indianapolis för att senare under dagen bevaka Indy 500, som visas på Viaplay och V Sport Motor från klockan 17.25. På startbanan i Monaco för att göra upp om segern finns Red Bulls Max Verstappen och Sergio Pérez. De ställs bland annat mot Astons Martins Fernando Alonso, monegasken och hemmasonen Charles Leclerc i Ferrari samt Mercedes Lewis Hamilton.

Infantino: "Kvinnor förtjänar det!

FotbollTT-AP Betala mer – annars får ni inte se fotbolls-VM i sommar.  Det är Gianni Infantinos besked till flera europeiska tv-bolag inför damernas världsmästerskap.

Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa), är missnöjd med buden på sändningsrättigheterna i de länder han kallar Europas "Big Five": England, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Med mindre än tre månader till VM i Australien och Nya Zeeland hotar nu Infantino med att det kan bli svart i rutan om inte buden höjs.

"För att vara väldigt tydlig, det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att inte sälja ut damernas VM till underpris", säger han i ett uttalande.

Svenska tjejer i huvudroller i TV-matcher

I helgen inleds semifinalspelet i damernas Champions League i fotboll. Nu står det klart att SVT har lyckats köpa TV-rättigheterna och sänder från både semifinaler och final - med ett flertal svenska stjärnor på planerna.

I den ena semifinalen möts Arsenal, med Stina Blackstenius, och Rebecka Blomqvists Wolfsburg. I den andra möts Fridolina Rolfös Barcelona och Chelsea, med Magdalena Eriksson, Johanna Rytting Kaneryd och Zecira Musovic. 

Omskrivna Infront blir handbollens nya partner

Svensk elithandboll, herrar och damer, har fått nobben av C More, och har i stället skrivit avtal med den globala jätten, Infront, som kontrolleras av kinesiska ägarintressen.

Avtalet är på fem år och är totalt värt åtskilliga miljoner. 

Det  innebär för lagen i Handbollsligan, herrar, 14 lag, och SHE, damer, 12, lag, årligen erhåller cirka två miljoner kronor.

 

Infront har i svensk media uppmärksammats för ett flerårigt samarbete med IIHF, det internationella ishockeyförbundet. Och inte alltid i smickrande sammanhang. Anklagelser om mutor och korruption har förföljt IIHF:s tidigare ordförande Rene Fasel. Efter förhandlingar med Infront.

Det är såvitt känt första gången som Infront tar plats på nationell svensk nivå. Peter Gentzel, vd. på Svensk Elithandboll  meddelar att C More inte var intresserat av fortsatt samarbete.'

Jonas satsning på idrott via AI en succé

Sportway Media Group står inför ett nytt genombrott. Företaget har lyckats samla in 70 miljoner kronor (jämte 110 i höstas)och kan fortsätta en omfattande expansion inom både nya och befintliga marknader.

Att direktsända matcher med ai-teknik är affärsidén och över allt svävar Jonas Perssons ande, den verklige entreprenören och innovatören när det gäller sporträttigheter via bild i någon form. 

Han är gränslös i dubbel mening i sitt sätt att se kommersiella möjligheter inom idrotten.

1994 grundade han IEC in Sports som växte till en jätte inom handeln med tv-rättigheter över hela världen.

Dessutom, han lyckades med konststycket att sälja bolaget två gånger. 

Tidig på ny marknad

Sedan några år har Jonas Persson upptäckt en ny marknad, användningen av artificiell intelligens för bildproduktion och här ville han vara med - i fronten. Han låg bakom tillkomsten av Sportway förutom ett rådgivningsbolag, Commercial Sports Media.

Ny satsning på tv-hockey

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

Formatet bygger på produktionsbolaget Dobbs koncept för ”Fotbollsmorgon”, men är nu skräddarsytt för alla hockeyintresserade. C More, rättighetsägare och SHL-organisation meddelar att programmet kommer att visas på ordinarie plattformar samt gratis på Youtube och Twitch som är en streamingtjänst. Varje program kommer också att finnas tillgängligt som  podcast. 

Programledare är Niclas Norlindh och SDHL-spelaren Johanna Lagus. ”Hockeymorgon” kommer att ha tonvikt på nyheter från de senaste matcherna samt ha aktuella gäster på plats i studion.

Ny satsning på tv-hockey

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

Formatet bygger på produktionsbolaget Dobbs koncept för ”Fotbollsmorgon”, men är nu skräddarsytt för alla hockeyintresserade. C More, rättighetsägare och SHL-organisation meddelar att programmet kommer att visas på ordinarie plattformar samt gratis på Youtube och Twitch som är en streamingtjänst. Varje program kommer också att finnas tillgängligt som  podcast. 

Programledare är Niclas Norlindh och SDHL-spelaren Johanna Lagus. ”Hockeymorgon” kommer att ha tonvikt på nyheter från de senaste matcherna samt ha aktuella gäster på plats i studion.

Bakom SVT:s succé - teknik och 100 medarbetare för miljoner

Vi sitter där i stugvärmen bekvämt tillbakalutade och får allt, bilder och fakta, serverat enligt våra önskemål, inget går att klaga på.

Men så satsar SVT massivt på direktsändningen i många timmar från Vasaloppet. Nu avslöjas för första gången hur stort projektet är och hur många medarbetare som är engagerade. Det handlar om utgifter  på flera  miljoner, men det betraktas som väl investerade pengar då drygt 3 miljoner tittare attraherades i år. Och vi satt där i timme efter timme

Men så krävs det bl a ett flygplan en helikopter och  inte minst,100 entusiastiska medarbetare för att det ska fungera.

Dessutom ett antal skotrar och nästan 50 kameror eftersom vi inte vill missa en enda kurva eller backe...

–  Vasaloppssöndagen är något av ”Sveriges andra nationaldag”, som Jacob Hård uttryckte det i sändningen från Vasaloppet i år.

SVT och Vasaloppet i nytt avtal

TV-avtalet mellan SVT och Vasaloppet är heligt. Inte den här gången heller  hade någon part det minsta att invända. En överenskommelse sedan 1966  fortsätter att rulla och varför skulle någon komma på ens tanken att ändra på det skrivna. Med över 2 miljoner tittare första marssöndagen varje år är det och förblir en återkommande succé.

 – SVT har signerat ett nytt avtal med Vasaloppet som sträcker sig till och med 2028. Avtalet omfattar även Tjejvasan och Cykelvasan 90.

- Vasaloppet är inte bara idrott på högsta nivå utan också historia, kultur, motion och hälsa, en hörnsten i SVT:s sportutbud. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla denna traditionsrika tv-klassiker, inte minst med publikinteraktion och extramaterial i SVT Play utöver själva huvudsändningen, säger SVT:s t f sportchef Max Bursell.

Hanna vill kommentera mera damfotboll

Hanna Marklund hade tagit beslutet. Tio år som fotbollsexpert i TV4 ochCMore  fick räcka. Men det var det inte alls. Beslutet i januari fick en helt annan fortsättning.Nu har hon sagt ja till samma roll i SvT och deklarerar:

– Jag känner verkligen att jag är på rätt plats.

Efter Qatar-VM lät hon meddela att hon hade gjort sitt,

Men hennes nej var inte mer beständigt att när SvT kom med förfrågan och ett anbud blev ett nej plötsligt ett ja.

– Jag har lockats av att SVT har en jämställd sportbevakning och tar damfotbollen på allvar. Jag känner verkligen att jag är på rätt plats och ser fram mot att i första hand arbeta med damlandslagets uppladdning inför sommarens VM, säger Hanna på SvT:s hemsida.

Hennes tre-årskontrakt med TV4 revs

Så handskas SVT med våra skattepengar!

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

SvT har hittills vägrat att kommentera OS-notan och i kravet på transparens, öppenhet mot oss skattebetalare, har Jan Scherman hamnat på samma sida som DN:s ledarsida.

Tidningens huvudledare, 22/1, konstaterar: ” Genom att inte vara transparant gentemot skattebetalarna, som finansierar det hela, är det faktiskt inte självklart att ett public service-företag ska säga ja till OS.”

"På ansvarsfull nivå

På SvT framhåller både Hanna Stjärne, vd och Jan Helin, programdirektör  ”att man landat på en ansvarsfull nivå” och att affärssekretess förhindrar öppenhet. 

Expressen ska sända 60 fotbollsmatcher

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Allsvenskan och superettan väntar runt hörnet – och Expressen laddar. Under de kommande månaderna ska Expressen sända fler matcher än någon annan kanal.

– Svensk fotboll är ett av våra absolut viktigaste bevakningsområden, så att kunna komplettera vår fotbollsjournalistik med att sända de här matcherna känns superroligt, säger Linus Sunnervik, sportchef på Expressen.

– Det här är rätt steg för oss att ta i vår bevakning av svensk fotboll., säger Pontus Weinemo, strategisk sportchef på Expressen.

Slutligen fick SVT ett efterlängtat ja till OS

OS är tillbaka i SVT, avslöjar TT.

Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kommer kanalen att sända, efter att en jätteaffär är säkrad.

- Det har varit långa och intensiva, och stundtals svåra, förhandlingar, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till TT.

Via EBU, European Broadcasting Union har , som säkrat fri-tv-rättigheterna från IOK säkrats..

Det har varit långa och intensiva, och stundtals svåra, förhandlingar. Men de har resulterat i att SVT kommer att kunna sända OS från 2026 och framåt, säger Hanna Stjärne, som känner en oerhörd glädje.

Uppgörelsen betyder att SVT har säkrat rättigheterna till fyra OS, 2026, 2028, 2030 och 2032 och ska nu börja utforma sändningarna.

TV-matcher som lockar många tittare

Junior-VM i ishockeyhar blivit en klassiker iTVunder jul- och nyårshelgerna. Mellan 26 december och 5 januari avgörs mästerskapet i Kanada och turneringen visas i SVT och TV6 . En extra höjdpunkt att se fram emot är Sveriges match mot hemmanationen och regerande världsmästarna Kanada, på nyårsafton klockan 00.15 på Viaplay och TV6.

– Vilken höjdare, det är bara att skjuta upp fyrverkerier, skåla och kramas vid tolvslaget för att sen gå in och njuta i soffan framför Viaplay, säger Niklas Jihde.

Glenn väljer att jobba på en TV- kanal

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Glenn tar fulla steget. I flera år har han jobbat parallellt på båda kanalerna,inte minst för att få bevaka de främsta klubbarna. Nu blir det full satsning på i synnerhet Premier League och Champions League, men Viaplay har numera rättigheterna även till Landslagets matcher.

Intresset för skidskytte bevisades

Helgens Vinterstudion i SVT lockade storpublik. Damernas jaktstart var söndagens mest tittade program på TV, alla kategorier.

– Det är tydligt att folket längtat efter att krypa upp i sofforna och kolla på Vinterstudion, säger programmets projektledare Marcus Törngren.

Första helgen av Världscupen i skidskytte lockade åtskilliga tittare till Vinterstudion sändning.. Framför allt till damernas jaktstart på söndagen. Med 1 115 000 tittare var det den dagens mest tittade program på TV, alla kategorier, Endast Rapport och julkalendern var i närheten.

Helgens fyra tävlingar lockade nästan 1 miljon tittare i snitt, närmare bestämt 904 000. Även studion mellan tävlingarna fångar åtskilliga, som mest 700 000 efter damernas jaktstart. 

Viaplay erövrar handbollen

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

– Det här är stora och goda nyheter för Viaplay Group och allla fans, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige.

Det nya avtalet innebär att Viaplay Group sänder VM för herrar 2023 (arrangeras i Polen och Sverige), 2025 (Kroatien, Danmark och Norge), 2027, 2029 och 2031, samt motsvarande mästerskap för damer 2023 (Danmark, Norge och Sverige), 2025 (Tyskland och Nederländerna) samt 2027, 2029 och 2031.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen