Större resurser till damfotbollen

Landslagets framgångar i Tysklands-VM ger också kommersiellt genomslag. Om inte nu så i alla fall senare. I takt med stora tittarsiffror vid TV4:s sändningar och förbundets uttalade vilja att pumpa in mer pengar växer damfotbollen. Men det tar tid.

Svenska Fotbollförbundet ger tjejerna resurser – och 180 kronor i dagtraktamente per dag när kostnaden för maten är avdragen.

Stor skillnad på landslagen

Vid optimal utdelning, dvs ett svenskt guld, belönas spelarna med 200 000 kronor vardera i bonus.

I begynnelsen får alla i truppen 20 000 kronor, sedan stiger ersättningen via varje seger.

Många svenska elitidrottare skulle tycka att de här beloppen vore fantastiska.

Men nu gäller det fotboll och då blir det andra bedömningar.

Ännu större skillnad på Intäkterna

Herrlandslaget fick vid EM 2008 vardera 250 000 kronor. Ett guld hade inneburit 1,7 miljoner för var och en.

Damerna har inte alls samma ersättning. 20 000 kr för medverkan och 200 000 kr.

Tjejerna och många med dem är sura på den stora skillnaden.

Bara det att i intäkter är gapet ännu större.

200 miljoner till - herrsegraren

Inget landslag är så populärt som just Zlatan & co medan damlandslaget är iskallt. De säljer inte, anser sponsorerna. Skälet är inte konstigare än så. En kommersiell syn gäller, marknaden bestämmer.

Vid EM nästa sommar uppgår prispengarna till totalt 1,8 miljarder. 72 miljoner kronor bara för att vara med, vid vinst i gruppspelet tillkommer 9 miljoner, vinst i en kvartsfinal betyder 18 miljoner och ny framgång i semi 27 miljoner. Vid maximal medverkan, dvs erövrandet av EM-guld, blir summan 200 miljoner kronor.

Just det, det handlar om herrfotboll.

Men åter, marknaden styr - mer publik, fler sponsorer, större intäkter. Därav också bättre ersättningar.

TV4 backar upp landslaget

- Det är trots alla samma förbund. Vi lägger ner minst lika mycket arbete som herrarna och vi är värda bättre förutsättningar. Visst handlar det om vad respektive landslag drar in, men jag tycker inte att skillnaden ska vara så stor som den är, hävdar Nilla Fischer som menar att tjejerna i takt med uppmärksamheten också ökar marknadsvärdet.

Ett exempel är TV4:s massiva uppbackning av mästerskapet, mycket därför att kanalen har sändningsrättigheterna. Tittarsiffrorna stiger också i takt med framgångarna.

Sju av tio personer som tittade på TV i söndags valde att se tjejernas match mot Australien. Notera också att tittarna var så många trots att matchen inleddes mitt på dagen när solen sken som bäst och många var lediga.

"Ersättningen stiger"

Lars-Åke Lagrell, förbundsordförande, är på plats i Tyskland och menar att utvecklingen gynnar damlandslaget.

- Ersättning är på kraftigt uppåtgående. Det har blivit höjningar hittills vid varje mästerskap.

Han betonar:

- Vi har ett intresse av att stimulera våra damspelare.

- Men tv-bolag och sponsorer, till exempel, har ett större intresse av herrfotbollen än damfotbollen, säger Lars-Åke Lagrell.

EM och egen turnering

Han ser fram emot det svenska arrangörskapet av EM 2013.

- Det var mycket viktigt att vi gick till kvartsfinal i VM, framför allt med tanke på intresset för EM, men även för tillströmningen av flickor till ungdomsfotbollen, säger Lars-Åke Lagrell.

Som förberedelse inför EM vill förbundet genomföra en damlandslagsturnering nästa år - för att testa EM-organisationen och öka intresset inför EM 2013.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.