Gerndt petas av en väckt styrelse

En fällande misshandelsdom, en kombinerad presskonferens med en ny landslagstrupp (inklusive Gerndt) och julmiddag, en huvudsponsors mycket kraftiga reaktion och ett styrelsebeslut – sedan var Alexander Gerndt är en före detta landslagsspelare i fotboll.

Alexander Gerndt fälldes av Helsingborgs tingsrätt för misshandel mot sin före detta fru. Han tvingas böta 80 000 kronor och har dömts till villkorlig dom - dessutom ska han betala skadestånd till sin ex-fru. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Omtumlad av uppståndelsen

Nyheten blev offentlig på tisdagen och på tisdagen hade fotbollförbundet kallat till presskonferens inklusive det årliga julbordet med media.

Förbundskapten Erik Hamrén ville prata om sitt nya, unga landslag men snacket kom mest att handla om en enda spelare, Alexander Gerndt.

Både Hamrén och förbundsordförande Lars-Åke Lagrell var osäkra på hur de skulle uttrycka sig och hur de skulle agera. Lagrell medgav att han var omtumlad av all uppståndelse.

Svenska Spel sa ifrån

En part som var mycket bestämd var Svenska Spel, förbundet ojämförligt största sponsor.

- Det är otroligt allvarligt, sa sponsringschefen Johan Lindvall till TT.

- Han är dömd och det är otroligt allvarligt. Sedan är frågan hur länge man ska döma en person. Men skulle vi ha haft ett event i morgon skulle han inte vara med, markerade Lindvall.

"Det tar vi med förbundet"

Han ville inte svara på frågor om hur spelbolagets inställning till sponsringen av fotbollen påverkades av domen och ett deltagande i landslaget.

- Det är så pass känsligt. Vi har mycket åsikter om det här, men de vill vi ta med förbundet innan vi kommenterar utåt.

Lars-Åke Lagrell och generalsekreterare Mikael Santoft kallade till ett omedelbart styrelsemöte och senare på eftermiddagen kom beskedet.

- Det vore stötande om han tog på sig landslagströja, sa Lagrell och meddelade samtidigt att Gerndt är avstängd från landslagsspel tills vidare.

Om han överklagar...

- Vi har en klar princip när det gäller folk som till exempel får en fängelsedom eller som går med fotboja som ersättning för fängelse, då har vi ett principbeslut som säger att då spelar man inte i landslaget under den tiden, upprepade Lagrell inför media under kvällen.

- Sen är också vår uppfattning att fotbollsrörelsen har vissa områden som vi tycker är så viktiga att se till att värna om, till exempel reagerar vi mycket kraftigt mot kvinnomisshandel, så där tycker vi att det vore stötande att man efter en fällande dom tar på sig en landslagströja.

- Vi får se vad som händer om han överklagar och vad som då händer – och när vi kan överblicka hela frågan och frågans fortsättning, då tar vi ett nytt beslut, fortsatte Lagrell.

Tvisten mellan makarna har varit en officiell hemlighet en längre tid. På My Gerndts blogg har det också framkommit hur äktenskapet kulminerat i oenighet.

Gerndt själv förkrossad

Alexander Gerndt är förkrossad.

- Jag är oskyldigt dömd. Jag mår riktigt dåligt. Det finns inte någon sanning i det hon säger, säger Gerndt för fotbollskanalen.se via agenten Per Jonsson.

Men han är ändå tveksam inför möjligheten att överklaga domen.

- Det är inte alls säkert. Jag vill inte slita upp det här igen. Det är fruktansvärt för mina barn, säger han.

ingmarie (inte verifierad)

tors, 2011-12-15 10:19

1. vad är problemet!!!

Det kommer aldrig att vara ok med misshandel, vare sig mot kvinna, barn eller man för den delen. Klokt av Svenska Spel som inte marginaliserar detta när det finns en dom. Sen kan man ju undra varför någon enda vettig människa vill blogga om sina äktenskapsproblem om man nu värnar om sina barn!det mår dom definitivt inte bättre av..
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.