14 miljarder saknas i fotbollen

Drygt 14 miljarder kronor i förlust och de siffrorna gäller bara för 2010. Lägg därtill gamla försyndelser och bilden av ett ekonomiskt vanvett bland europeiska fotbollsklubbar blir väldigt tydlig. Uefa slår nu larm efter upptäckten om rekordstora och alarmerande underskott.

Uefa ska införa financial fair play för att försöka få någon rätsida på ekonomin bland klubbarna. Det är ett regelverk som ska styra beteendet, men kritikerna menar att föreningarna sneglar på alternativa och framkomliga vägar för att smita utan kontrollerna.

Debit och kredit lika

Systemet bygger på att klubbarna inte kan spendera mer pengar än vad de tjänat in via intäkter.

Uefas generalsekreterare Gianni Infantino hävdar att  skuldernas storlek i slutänden innebär en 36-procentig ökning från året innan.

- Det är en sista väckarklocka för de som inte insett att FFP (finacial fair play) kommer att inträda. Det kan bara inte fortsätta på det här viset. Alla måste bidra till att en vändning och det måste ske väldigt, väldigt snabbt.

En överlevnadskamp

Han talar om en överlevnadskamp för fotbollen i Europa. Förvisso ökar intäkterna på många håll, men utgifterna stig desto snabbare och det är främst spelarlönerna som orsakar problemen.

- Tenden är att klubbarna spenderar mer för att fortsätta kunna konkurrera, säger Andrea Traverso, ansvarig för Uefas financial fair play–projekt.

Av de europeiska ligorna är det Bundesliga som visar bäst resultat. Det finns två förklaringar, dels överenskommelsen för nära två år sedan när klubbarna enades om utgiftsminskningar och dels de utmärkta publiksiffrorna.

Kalle (inte verifierad)

tors, 2012-01-26 11:03

1. Det finns fler förklaringar

Det finns fler förklaringar än de två. 1/ De har väldigt strikta ekonomiska krav för att få deras motsvarighet till elitlicens. Föreningarnas ekonomi granskas kontinuerligt under året och inte bara vid tillfället de söker licens som i t.ex. Sverige. 2/ De har en tydligt strukturerad maktbalans mellan kapital och demokrati genom deras 50+1 regel. Sverige har en mindre reglerad version, 51 % -regeln. Medlemsdemokratin fungerar som en av flera säkerhetsventiler mot ett allt för vidlyftig ekonomiskt risktagande. 3/ Så kallade transferkorgar är inte tillåtet i Tyskland, som de är i Sverige. 4/ Bundesliga har varit extremt duktiga på att paketera och utveckla produkten runt själva matchen, dvs arrangemanget. I Bundesliga spenderar snittbesökaren 300 kr, i Sverige 12 kr. De länder som i likhet med Sverige och Tyskland har en medlemsägd föreningsstruktur kommer ha avsevärt enklare att anpassa sig till UEFAs nya licenskrav och kommer därmed få en konkurrensfördel inom snar framtid.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.