Storklubbarna vill stoppa förbundet

AIK sätter sig på tvären liksom IFK Göteborg, Djurgården, Elfsborg, Helsingborg och Hammarby. De tycker inte alls att Svenska Fotbollförbundet gör rätt som stödjer idén om att varje idrott själv ska få bestämma vilka ägarregler som ska gälla i framtiden för idrottsaktiebolag.
Karl-Erik Nilssons, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, tvingas ta emot protester från några av de ledande klubbarna. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Vad är motivet, frågar man sig.

Det här ska vara motivet

”Att då släppa avgörandet om 51%-ägandet till respektive SF kan riskera att skapa än mer förvirring och stor osäkerhet (...) Vårt förslag är därför att RS lämnar 51%-regelverket som det är i dag”, skriver AIK och Hammarby i ett brev som har Stockholms Idrottsförbund som avsändare.

Det är den vägen de har gått och mottagare av brevet är alltså RF.

Gällande förslag är annars att varje idrott ska få göra sin egen bedömning om 51-procentsregeln. I Svenska Fotbollsförbundets styrelse blev röstsiffrorna 6-1 för ett ja, dvs bort med regeln och låt vara och en bestämma.

Det passade inte klubbarna alls.

Elfsborg först att protestera

Elfsborg var snabbt ute och protesterade. IFK Göteborg följde därpå. Och nu agerar AIK Hammarby via brev och tar hjälp av Stockholms Idrottsförbund.

De vill ha det som det är och slippa förändringar.

Supportern Victor Capel är initiativtagare, enligt Sportbladet, och bland formuleringarna finns bl a stycket att AIK ”skyndsamt och med kraft, via alla tillgängliga kanaler, arbetar för ett bevarande av 51 %-regeln (...) i nuvarande skrivelse i RF:s stadgar”.

- Det är ett beslut som alla AIK:s berörda sektioner, fotboll, ishockey och innebandy ställer sig bakom, säger Lars Rekke, ordförande i AIK:s huvudstyrelse.

"Förbundet har missbedömt opinionen"

- Jag tror förbundet har missbedömt opinionen i de här frågorna. Vår förening har vad jag vet inte blivit tillfrågad om vår åsikt under de senaste åren, säger Rekke.

- Det är trist att vi i AIK och andra klubbar inte sa nej i ett tidigare skede. Men processen i en så här viktig fråga har inte varit bra och synkad, säger Victor Capel i Sportbladet:

- Fotbollförbundets mandat att driva den här frågan är väldigt tveksamt. Nu när flera stora klubbar gjort ett tydligt och formellt ställningstagande på sina årsmöten skulle det vara väldigt märkligt om förbundet inte lyssnade, säger Capel.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 10:49

1. Märkliga motiv

Att öppna för, och tillåta, en ny lösning betyder ju inte att alla berörda måste använda sig av den lösningen. Att AIK:s motstånd organiseras av en supporter är talande. Det är ju nämligen supportrarnas menliga inflytande på klubbarnas drift som riskerar att försvinna om en klubb får en privat majoritetsägare. Därav AIK:s och Hammarbys motstånd. Men varför Elfsborg överhuvudtaget uttrycker en åsikt i denna fråga (=varför man vill ha fortsatt förbud mot en ägandeform som man själva inte är intresserade av) är mycket gåtfullt.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:09

2. Bra AIK!

SvFF:s styrelse och tjänstemän splear ett fult spel, oklart med vilka intressen, för att i praktiken tvinga fram ett slopande av 51%-regeln. Victor Capel är medlem i AIK. Klubben har varit en öppen medlemsklubb sedan 1960-talet så det är oklart vad signaturen "gp" insinuerar. Medlemmarna i AIK har, tvärtemot vad signaturen "gp" påstår, inte haft ett "menligt inflytande" på driften av AIK. Det var medlemmarna som sparkade ut den numera mutdömde Sune Reinhold från aktiebolagets styrelse. Det var medlemmarna som tvingade fram en mer rationell hantering av AIK:s arenaproblematik istället för resultatlösa möten i slutna rum. Det var medlemmarna i AIK som tvingade fram en ny styrelse efter fiaskot 2010 där den gamla styrelsen i allt större utsträckning hade lagt sig i de sportsliga frågorna (en vanlig åkomma bland privata investerare som ska leka idrottsledare). 51%-regeln garanterar att idrotten och dess medlemmar ytterst bestämmer sina angelägenheter på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt. AIK spelar idag i Elitserien i ishockey efter idogt sportligt arbete. Var befinner sig Malmö IF efter alla dessa byggbolagsmiljoner och storsatsningar? Det som är bra nog för Hamburger SV, Werder Bremen och Bayern München duger för AIK, MFF och IFK Göteborg. 51%-regeln skyddar svensk idrott från lycksökare som är ute efter snabba framgångar och solglans i media. Sådana karaktärer, och deras hang-arounds, kommer aldrig utveckla svensk idrott.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:19

3. Det är ju också ”medlemmarna”

Det är ju också ”medlemmarna” som sett till så att det blivit lugnt på AIK:s fotbollsläktare. Men det kommer bara att vara lugnt så länge som ”medlemmarna” vill att det skall vara det. Där har du, Claes Hansen, den typ av menlig inverkan som jag avser. Maktmedel för att påverka utanför demokratiska processer. Hörde förresten att AIK än en gång skall byta ordförande. Den nuvarande orkade visst inte längre.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:24

4. För att ytterligare

För att ytterligare precisera: En privat majoritetsägare skulle uppenbart försvåra möjligheterna att, som idag, styra AIK från en extern position. Det som i vardagligt tal kallas beskyddarverksamhet.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:47

5. Medlemsklubbar är bästa skyddet mot korruption

AIK Fotboll har inte bytt ordförande. AIK Fotboll hade årsmöte den 6 mars 2013 och den sittande ordföranden Johan Segui valdes om av medlemmarna. Sedan valsar signaturen "gp" vidare och antyder att medlemsdemokrati leder till "beskyddarverksamhet". Min direkta erfarenhet är den motsatta. Genom föreningsdemokrati kunde AIK:s medlemmar kunde få bort Sune Reinhold, som sedan har dömts till mutbrott i samband bygget av Friends arena, ur styrelsen för AIK Fotboll AB. Det hade aldrig gått om inte den ideella föreningen hade haft minst 51% av rösterna i aktiebolaget. Då hade privata ägare med oklara ageandor gått emellan för att skydda sin affärsbekant Sune Reinhold. Signaturen "gp" talar strunt, och jag förstår att han eller hon väljer att vara anonym. Föreningsdemokrati och insyn är den bästa medicinen mot korruption och oegentligheter - generellt i samhället och särskilt inom idrotten!

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 11:54

6. Som du, Claes Hansen, kanske

Som du, Claes Hansen, kanske vet är AIK bolagiserat. Johan Strömberg är ordförande för AIK Fotboll AB. Han ställer inte upp för omval inför bolagsstämman, som hålls den 14 mars. Var vänlig nämn inte Sune Reinhold en gång till.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 12:38

7. AIK undvek korruption pga medlemsdemokrati

Ordförande i AIK Fotboll är och förblir Johan Segui vad än signaturen "gp" tycks tro. AIK Fotboll AB är ett bolag inom AIK Fotboll där den ideella föreningen AIK är majoritetsägare tack vare 51%-regeln. Det stämmer att advokat Johan Strömberg efter två och ett halvt år ej längre har den tid som krävs för att sitta i styrelsen för AIK Fotboll AB. Förtroendeuppdrag inom AIK, och andra idrottsklubbar, tar oerhört mycket tid i anspråk. I sak inget dramatiskt. Till skillnad mot när medlemmarna i AIK pressade fram den sedemera mutdömde Sune Reinholds avgång ur dåvarande styrelsen för AIK Fotboll AB - på tvärs mot de önskemål som diverse privata aktieägare hade framfört. Lyckligtvis var det medlemmarna som fällde avgörandet - tack vare 51%-regeln. Tyvärr konstaterar jag att den anonyma signaturen "gp" blandar faktafel, brist på fakta och insinuationer för att lansera sin tes att medlemsdemokrati leder till ett "menligt inflytande" på driften av en idrottsklubb. Signaturen "gp" vill inte höra talas mer om hur medlemsdemokrati och insyn motverkar korruption. Det är inte mitt problem om signaturen "gp" saknar trovärdiga argument för sin tes. Det är inte heller mitt problem om verkligheten och faktiska exempel motsäger signaturen "gp". Personligen är jag ingen dogmatisk tes-tuggare. 51%-regeln fungerar i Bundesliga. Den fungerar i Allsvenskan och Elitserien. Det finns ingen andledning att ta bort 51%-regeln för att släppa fram oseriösa klippare och lycksökare som vill göra snabba vinster i kapital och ego på över 100 år av ideellt arbete. Hur sätter man för övrigt ett pris på detta? Däremot är seriösa investerare och partners naturligtvis alltid välkomna! Idrottsaktiebolaget, med 51%-regel, är i det sammanhanget en utmärkt konstruktion för sådana samarbeten!

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 12:45

8. Jo, men om det nu är så bra

Jo, men om det nu är så bra med 51%, då borde ju AIK kunna stå fast vid det men samtidigt möjliggöra för alla konkurrenter (som man ändå hatar och ringaktar) att pröva denna förkastliga modell. Om det sedan hävdar att det är Segui&Co som egentligen styr AIK, så är det väl bara en bekräftelse av mina tidigare framförda tankar. Sedan är det ju faktiskt så att du ÄR en testuggare. Slutligen föredrar jag att vara anonym i umgänget med fanatiker, vare sig det gäller religion, rasism, politik eller livs-substitutet fotboll.

Blahblahblah (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 12:48

9. Lägg ansvaret på förbunden så vi slipper kvasifrågorna

Personligen tycker jag det ska bli skönt att en gång för alla lägga ansvaret för den här kvasifrågan på respektive SF. Att Riksidrottsförbundet med medlemsorganisationer tvingats lägga både energi, pengar, och mantimmar på att i evighet utreda en sådan kvasifråga som 51% regeln - alltsedan sedan RF-stämman 1999 - gör att vi övriga 60+ idrotter som tycker detta är TOTALT oväsentligt äntligen kan fokusera på för idrotten viktigare frågor. Och kanske till och med media också kan göra mer viktiga nyhetsvärderingar... Notera: Bara för att RF öppnar för 51% regeln betyder ju inte att AIK, Hammarby eller IFK Göteborg drabbas. Det beslutet gör ju MEDLEMMARNA i SvFF - och övriga 69 specialförbund vid en separat stämma UNDER FÖRUTSÄTTNING att klubbar lyfter frågan, oavsett vad konspirationsteoretiker säger och tror.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 13:02

10. Samma regler för alla

Signaturen "gp" lyckas inte presentera några argument för sin märkliga tes att medlemsdemokrati och insyn leder till ett "menligt inflytande" på en idrottsklubb. Därför går den anonyma signaturen "gp" över till smaklösa personatttacker. Vidare förstår jag inte varför signaturen "gp" gör inlägg efter inlägg på "Idrottens Affärer" om vederbörande är helt ointresserad av idrott? Annars består styrelsen i AIK fotboll av: Johan Segui (ordf), Jan Carl De Geer, Bo Lennart Jepson, Per Carlsson, Christer Mellstrand, Franco Zanetti och Per Hägerö. Sansade, kompetenta och omdömesgilla personer. Valda av medlemmarna i AIK. Anledningen till att 51%-regeln ska finnas i RF:s stadgar är att spelreglerna bör vara likartade för alla avenska föreningar. Annars finns risken att vi får ett kortsiktigt "race to the bottom". I sak är detta inte mer dramatiskt än FIFA:s Fair Play-regler. De gäller för alla klubbar.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 13:11

11. Att Johan Strömberg avgår på

Att Johan Strömberg avgår på grund av ”tidsbrist” är en omskrivning i Hansens smak. Man kunde lika gärna säga att han har fått nog därför att folk utifrån hela tiden lägger sig i det han gör. Jag tycker dessutom att du är väl snäv i ditt omdöme om medlemsstyrda klubbars förträfflighet. Apropå korruption kan finnas anledning att nämna skötseln av Real Madrid. När den medlemsägda klubben för några år sedan var på ruinens brant räddades man av att staden köpte träningsanläggningen till ett groteskt överpris. Anledningen var att Madrid kanske skulle skulle få sommar-OS någon gång i framtiden och kanske man skulle behöva just den marken. Korruption finns precis överallt. Medlemsägande/medlemsstyrning är ingen garanti för någonting. Snarast ges där en möjlighet för mindre rumsrena särintressen att föra fram sin agenda. Direkt eller via ombud. Beskyddarverksamhet.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 13:37

12. Slutreplik: 51%-regeln motverkar "beskyddarverksamhet"

Det bästa exemplet i närtid på hur "mindre rumsrena särintressen" försökt styra AIK Fotboll i klubbens kanske viktigaste fråga i modern tid är arenafrågan. Fd stadsdirektören i Solna stad, Sune Reinhold, fick plats i det aktiebolag som hanterar AIK Fotbolls A-lagsverksamhet genom privata aktieägarintressen. På grund av en mängd intresse-konflikter fick han respass av medlemmarna i AIK. Efter detta bedrev Reinhold i det närmaste utpressning mot AIK Hockey vad gäller tolkningen av ett avtal kring klubbens träningsanläggning i Ritorp. Han använde härskartekniker mot AIK:s ungdomsfotboll. Allt för att AIK "krånglade" i arenafrågan. Det var den ideella medlemstyrda föreningen AIK som fick bort denne skojare ur aktiebolagets styrelse. Det var medlemmarna som fick någorlunda rätsida på AIK:s arenafråga i kamp mot mäktiga särintressen inom Solna stad, bygg- och fastighetsbolag samt Svenska Fotbollsförbundet som försökte utöva "beskyddarverksamhet" över vår klubb. Jag förstår att 51%-regeln är en nagel i ögat för denna typ av personer - och deras anonyma hangarounds på nätet.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 13:43

13. Sune Reinhold är inte

Sune Reinhold är inte problemet. Han agerar i offentligheten och faller på sin egen dumhet. Problemet, för din del, är väl att han ifrågasatte och gick emot den makt som inom AIK utövas på informella vägar – genom hot, ”uppmaningar” och ren förföljelse. Vad är det förresten som säger att AIK-supportrar nödvändigtvis skall ha sista ordet i hur en arena skall utformas? Enligt det spel som fördes under byggnadstiden så var det ju inte ens säkert att AIK skulle/ville bli hyresgäst i Nationalarenan.

John (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 15:20

14. Även DIF står bakom

Tycker "notera att inte Djurgården ansluter" borde tas bort då DIF inte var inbjudna av Stockholms Idrottsförbund att delta i brevskrivandet. Men DIF är sedan 2009 års årsmöte uttalat för att bevara 51-procentsregeln, likt de andra stora föreningarna i Sverige. Vore bra om detta kunde korrigeras.

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 16:35

15. Re: gp

Nu pratar du ju bara strunt. Att en ordförande i en Svensk idrottsklubb slutar p.g.a tidsbrist är ju vardag över hela landet och har ingenting med hot att göra. Varför skulle han bli hotad förresten, under hans styrelse i AFAB har ekonomin stabiliserats, arenafrågan avgjorts på ett rimligt sätt och de sportsliga resultaten har varit bra. Finns liksom inte så värst mycket att klaga över Claes Hansen vet rimligtvis precis hur AIK fungerar, eftersom han själv suttit i föreningens styrelse. Att det finns korruption även i demokratiska församlingar är väl inget nytt och ingenting som får din tes att lyfta. Det är påvisat 100 gånger om att det finns, det är också visat 100 gånger om att det dock är mycket mindre än i odemokratiska församlingar.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 17:05

16. ”Strunt” är inte en adekvat

”Strunt” är inte en adekvat beteckning på det som just nu är det största problemet och den genomgående rötan i svensk elitfotboll. Att två företrädare för AIK (Hansen och Capel) väljer just det uttrycket är talande. För varje gång ni tar till orda för att bemöta detta, så lindar ni in er ännu mera. Jag kan bara konstatera att jag nått mitt syfte med det inledande inlägget – att locka fram de krafter jag tycker allra sämst om. Men jag börjar bli gammal. Är det kängor eller stövlar jag hör trampa nere på gatan?

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 17:19

17. Re: gp

Nej, dom låter endast i ditt eget huvud. Du har inga belägg för dina påståenden överhuvudtaget. Saker ska benämnas vid sina riktiga namn och snus är snus och strunt är strunt, även i en diskussion på IA.se Den enda genomgående rötan i Svensk elitfotboll är just det vi har korrigerat, nämligen Svenska fotbollsförbundets antidemokratiska förfarande och inställning i frågan. Detta går att belägga. DU, å din sida, kan inte belägga (eller har så iallafall inte gjort hittills) ett enda ord av det du skriver. Om jag och Claes, som bägge under många år jobbat aktivt för att viktiga frågor ska avgöras demokratiskt både i AIK och i Svensk fotboll, är de krafter du tycker sämst om så säger det massor om dig, men absolut inte ett skvatt om oss.

Joakim (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 17:26

18. gp: Du jämför alltså

gp: Du jämför alltså medlemsdemokrati i en idrottsförening med beskyddarverksamhet och nazist-rörelsen? Det är synd att du inte själv inser hur patetisk du låter...

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 18:00

19. Medlemsdemokrati är önskvärd.

Medlemsdemokrati är önskvärd. Inom rimliga gränser. Men vox populi, med framtvingade majoritetsbeslut, är förkastligt. Det ni kallar demokrati, och den period ni beskriver där ni själva så duktigt bidragit till denna demokrati inom både AIK och svensk fotboll, sammanfaller ju märkligt nog med den period då AIK:s rykte körts fullständigt i botten. Förklara gärna. Eller gör inte det förresten. Det kräver ju viss sjukdomsinsikt.

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 18:18

20. Okej. Vårt rykte är i botten.

Okej. Vårt rykte är i botten. Därför hade AIK Fotboll rekordomsättning år 2012 och säljer fler årskort än någonsin 2013. Eftersom stöveltrampen ekar på gatorna kring Råsunda, så har AIK flest barnfamiljer på sina matcher av alla lag i Allsvenskan? Du gör dig bara löjlig. "Framtvingade majoritetsbeslut"? Är det när styrelse och samtliga närvarande på årsmötet tycker samma sak? Vem har tvingat dem till det? Jag? Jag är inte ens 1 och 70 lång, tvivlar på att jag kan tvinga speciellt mycket folk till nånting alls.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 18:25

21. 1 och 70. Jasså det är så

1 och 70. Jasså det är så pass.

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 18:48

22. Du ser facistoida spöken där

Du ser facistoida spöken där inget finns att se. Du argumenterar mot antidemokrati genom att anklaga demokratin. Du är inte speciellt trovärdig när du skriver "medlemsdemokrati är önskvärd". Du borde skriva "Det vore önskvärt om dom jag bestämde fick bestämma, bestämde". Synd för dig att världen inte funkar så. Jag är nöjd, Claes är nöjd, alla som var på gårdagens årsmöte är nöjda. Hammarby, Elfsborg, AIK, IFK Göteborg, för att nämna några, är nöjda. Om du inte är det, så är det trist. Men ditt problem.

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 20:28

23. Nu är även Djurgårdens IF och

Nu är även Djurgårdens IF och Helsingborgs IF nöjda! Motioner om att bevara regeln klubbade ikväll på resp. årsmöten där med.

Set Pieces (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 21:19

24. Och så har vi dagens resultat

Och så har vi dagens resultat i debatten på idrottensaffärer.se: Claes Hansen/Victor Capel - gp 10-0 Slut på meddelandet

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 21:23

25. Vad bra. Konsensus. Härligt.

Vad bra. Konsensus. Härligt. Snart är en trettiondeplats på europarankingen inom räckhåll. Och ni får fortsätta bestämma, vilket är viktigast av allt.

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 21:31

26. Re: gp

Ja, det är det viktigaste av allt. Alla framgångar, och misslyckanden, som görs i framtiden är våra framgångar och misslyckanden. Ansvarstagande kallas det. Du får också vara med att bestämma förresten, känns det inte bra?

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 21:34

27. Demokrati är i det här fallet

Demokrati är i det här fallet rätten att alltid få vara med och rösta. Oavsett hur lite man än begriper. Det kallas populism. Det kan bara gå åt helvete. Och, nej, jag vill inte vara med och bestämma. Jag vill vara anonym och fortsätta kasta skit när tillfälle ges. Jag tycker att det trots allt var ganska bra fäste i blafforna idag. Nu ska jag sova och drömma om Sune Reinhold.

Joakim (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 21:37

28. Ja får jag välja mellan att

Ja får jag välja mellan att min förening spelar i 30.e rankade ligan i Europa eller att en rik slyngel äger klubben, och gör vad han vill vilket kan vara alltifrån att byta namn och färger till att sparka och porta obekväma anställda inom klubben som talar för supportrarna, men kvalar till CL varje år (som vi ändå aldrig kommer vinna) så väljer jag det förstnämnda alla dagar i veckan. För då kan jag fortsätta rösta bort personer med egna agendor och intressen som krockar med klubbens ur styrelsen.

gp (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 21:39

29. Definiera ”klubbens” i sista

Definiera ”klubbens” i sista meningen.

Joakim (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 22:14

30. Klubben, som i

Klubben, som i föreningen. Det kan vara antingen medlemmarna som får det sämre, exempelvis: klacken flyttas, folk portas från matcher, folk som anses som obekväma blir uteslutna etc. Det kan också vara föreningen som drabbas negativt: en styrelseledamot gynnar ett eget bolag (el, bygg etc) vid upphandling, eller att en förening som har två arenor som alternativ väljer att inte utreda skillnaderna i avtal för att någon/några i styrelsen har nära kontakter till kommunen där den ena arenan ligger, vilket medför att klubben kan förlora rejäla ekonomiska summor på ett förhastat beslut som inte utretts ordentligt. En förening kan drabbas oerhört hårt ekonomiskt om det sitter folk i styrelsen som hellre ser till egen ekonomi än föreningens. Därav krockar deras intressen med klubbens. Nöjd så?

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 22:44

31. Re: gp

"Och, nej, jag vill inte vara med och bestämma. Jag vill vara anonym och fortsätta kasta skit när tillfälle ges." Nä, du måste inte om du inte vill. Men då kommer vi ju till slutsatsen, bevisad genom gårdagens och dagens händelser, att dagns system är det bästa. Med status quo kan både du och jag fortsätta med det vi gillar. Fattar inte varför vi ens debatterar, du tycker ju som jag.

Larsa Lindblad (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 23:28

32. Ett tappert försök...

Jag har gjort ett allvarligt försök att följa de tankegångar som sign "gp" försöker beskriva. Det jag får för mig är att själva utgångspunkten är det stora problemet. "gp" inleder nämligen med att ge luft åt uppfattningen om att "... AIK:s motstånd organiseras av en supporter är talande." Det ligger ju tveklöst en sanning i det. Victor Capel är AIK-supporter. (Ett förhållande som säkerligen gäller majoriteten av dem som var med på årsmötet, även om jag tillåter mig att tvivla på att det gäller även Janne Josefsson som tittade förbi.) Men, det Capel gör i detta ärende är att utöva sina rättigheter som medlem och svårare än så är det inte. Tyck vad du vill om populism och att principen om "en man - en röst" leder raka vägen åt helvete, men med just dessa formuleringar har du berättat så mycket om dig själv att du blir svår att ta på allvar.

Göran (inte verifierad)

fre, 2013-03-08 17:33

33. Bra snack!

Jag hejar på Djurgården, så de flesta namn som nämnts känner jag inte till. Men. Jag måste erkänna att jag faktiskt fått upp ögonen av vad Clas Hansen och Viktor Capel skriver. Vi har haft demokrati inom idrotten i mer än hundra år. Inga lycksökare eller charlataner skall få ta den ifrån oss. Det svider, för ni är gnagare, men Viktor och Claes: tack.

Petrus Wouda (inte verifierad)

ons, 2013-03-13 12:52

34. Skall inte jag ha, skall ingen annan heller ha....?

Om fotbollen vill behålla 51/49-regeln, så kan Svenska Fotbollsförbundet besluta det enligt det nya förslaget. Vad är problemet? Både svensk fotboll och svensk ishockey kommer att spela en undanskymd roll i den internationella idrotten om vi tror att vi kan styra utvecklingen från Sverige. Toppidrotten är genomkommersiell och kostnadsspiralen är dramatisk. Är vi nöjda med tingens ordning och att bli bäst i Sverige så det väl ok. Att folkrörelseidrotten och den ideella sektorn bör särskiljas från den kommersiella delen kommer nog att bli en nödvändighet i framtiden. Som det nu ser ut så bildas det bolag till höger och vänster runt föreningarna, ex-vis riskbolag för spelarköp osv. och där gäller inga procentregler. I slutändan blir det allehanda konstruktioner runt klubbarna just för att motverka effekterna av att man inte får in riskkapital direkt till föreningarna. Och den tiden är nog över när storfinansiärer går in och låter föreningsstyrelser leka med deras pengar utan kontroll. Sedan kan man ju tycka vad man vill om privatägda klubbar. Varje förening har ju själv via den demokratiska ordningen, möjlighet att besluta om sin organisationsform och fortsätta med 51% ägarandel eller att inte ha ett AB över huvud taget. Det är ju en möjlighet som öppnas och inte ett tvång.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.