AIK förnekar bedrägeripengar

Inte nog med miljonerna från Panaxia. Nu anklagas AIK för att ha tagit emot 12 miljoner kronor från ett säkerhetsbolag som utreds för ekonomisk brottslighet. Det kan innebära att runt 20 sponsormiljoner kräver en förklaring.
Thomas Edselius är AIK:s vd sedan 14 månader och var inte med om affärerna med Panaxia. Det var däremot Annela Yderberg som förnekar att ett säkerhetsbolag ska ha betalar ut 12 miljoner kronor.


Det är Radio Stockholm som uppger att AIK under hösten 2009 fått 12 miljoner kronor av bolaget Skyddsteknik. Säkerhetsbolaget var en del av Panaxiakoncernen som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten för omfattande bedrägeri.

Inspelade telefonsamtal

Radions uppgifter får stöd av konkursförvaltaren i Skyddsteknik och därtill finns inspelade telefonsamtal och både hemliga och offentliga dokument.

Uppgifterna gör gällande att Skyddsteknik köpte på papperet värdeväskor av Panaxia. Men det var inte annat än fiktiva väskor och de leasades ut till finansbolag och belånades därtill.

AIK:s vd Thomas Edselius har hamnat i en besvärligt sits, inte minst beroende på att han har haft jobbet i 14 månader och att de så kallade affärerna skulle ha skett tidigare.

"Inget avtal med dem"

Edselius förnekar att klubben skulle fått pengarna:

”Alltså skickades pengar, i form av typ någon sponsring eller.. det inget jag känner till. Och vi har inte fått några pengar från någon bolag bara så där rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men återigen, jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det”, säger Thomas Edselius till P4 Radio Stockholm.

Till TT säger Annela Yderberg, AIK:s vd 2008–2012:

- Nu har nog något tagits ur sitt sammanhang och blivit en nyhet. Vi har inte gjort någon affär med det här företaget.

- Jag känner inte till företaget, men vi har inte haft något avtal med dem, i alla fall inte i någon så stor omfattning. Vi gjorde ett antal större affärer 2009 som gällde extern spelarfinansiering, men vi har lämnat i från oss precis alla underlag till Ekobrottsmyndigheten, säger Annela Yderberg.

VD:n en AIK-supporter

I stället framkommer att ett annat bolag, Laccord Ltd med närhet till Panaxia, varit inblandat.

Sedan tidigare utreds AIK för sponsorpengar som felaktigt ska ha betalats direkt till klubben från Panaxia.

Panaxia och dess grundare och förre ägare var en av AIK:s främsta sponsorer någonsin. Säkerhetsföretaget betalade 3 miljoner kronor årligen till klubben och stod också för lönen till två ungdomsledare. Nu avslöjas allt mer om kopplingarna mellan AIK och Panaxia i miljardkonkursen.

Ingick i styrelsen

AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.

Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.

Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.