RF:s elitstöd sänks med 30 miljoner

När regeringen inte ökade det statliga stödet har inte RF pengar nog att fortsätta med elitsatsningen. Konsekvensen är att RF specialidrottförbunden får 30 miljoner kronor 2014.
Mörkret faller över idrotten. RF minskar stödet till specialidrottsförbunden efter regeringens åtstramningar. Foto: Leif R Jansson, TT Nyheter


Det är ett dråpslag för många specialförbund som blir tvungna att minska verksamheten och i värsta fall avskeda personal. Beroende av de här pengarna är mycket stort hos många.

Tvingas till besparingar

Därför tvingas riksidrottsstyrelsen ta beslutat att sänka elitstödets ekonomiska del till specialidrottsförbunden med 30 miljoner kronor 2014. Även verksamhetsstödet inom elitidrotten som innehåller gemensamma aktiviteter och resurspersoner till förbunden kommer att dras ned.

- Vi har ändå valt att skära i de centrala kostnaderna och på elitstödet för att inte behöva dra ner på stödet till barn- och ungdomsidrotten, säger Karin Mattson Weijber.

Anledningen är att de pengar som Riksidrottsförbundet 2008 och 2009 kunde sätta undan till en flerårig elitsatsning är slut. Pengarna var planerade att räcka till och med 2012.

Har inga sprade medel kvar

Då regeringen inte har ökat det statliga stödet till idrotten, som ligger kvar på samma nivå som det gjort sedan 2010, måste Riksidrottsförbundet ta bort det riktade elitstödet.

- Eftersom regeringen lämnar statsanslaget oförändrat och vi inte vill sänka stödet till idrottsföreningarna har vi tvingats ta det här beslutet. 2013 klarade vi att upprätthålla elitstödet genom att vi gjorde omprioriteringar, centrala neddragningar och tog av sparade medel, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

- Men nu är möjligheterna att ta av sparade medel starkt begränsade

Personalen drabbas

- För att anpassa oss till det ekonomiska läget började Riksidrottsförbundet redan inför förra årets budgetår se över vår egen verksamhet för att dra ner på centrala kostnader.

Specialidrottsförbundens ordinarie stöd ska ligga kvar på samma nivå, men det blir kraftigt sänkta  elitstödet. Ingen undkommer. RF:s kansli genomgår just nu ett omfattande besparingsarbete som innebär neddragningar för både verksamhet och personal.

Beskedet i regeringens budgetproposition i september innebär att idrottsstödet fortsätter att urholkas. Regeringen har heller inte aviserat att stödet kommer att öka de kommande åren. Jämfört med 2009 har svensk idrott tappat nästan 160 miljoner kronor.

 

 

 

 

Fakta

Om elitstödet

• I samband med att riksdagen 2009 beslutade om en ny idrottspolitik införde den också möjligheten att stödja förbundens elitverksamhet för att stärka den internationella konkurrenskraften.
• Regeringen gav Riksidrottsförbundet möjlighet att avsätta sammanlagt 212 miljoner kronor av pengarna från Svenska Spel till en flerårig samlad elitsatsning. Det innebar inte att regeringen tillsköt några ytterligare medel.
• Det ekonomiska elitstödet till förbunden har bestått av två olika delar – landslagsstöd och riktat stöd. Det är det riktade stödet som tas bort helt och hållet.
• Enskilda lag och individer har fått riktat stöd för att underlätta deras satsning mot den absoluta världstoppen. Landslagsstödet ges till förbunden för att stärka deras arbete med sina respektive landslag.
• Landslagsstödet och det riktade stödet har de senaste åren utgått med 37,5 miljoner kronor vardera. När nu det riktade stödet tas bort kommer landslagsstödet att stärkas och innefatta 45 miljoner kronor, vilket totalt innebär en sänkning med 30 miljoner till förbundens elitverksamhet.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.