Skilda världar i allsvenskan

Rapporterna om en besvärlig ekonomi duggar tätt i fotbollsallsvenskan. 53,1 miljoner kronor är det totala bakslaget, men det finns undantag bland klubbarna.
Glädjen var stor i BP när laget kunde säkra det allsvenska kontraktet i fjol och inte blir det sämre av att klubben kan redovisa ett ekonomiskt överskott till skillnad från många av dra övriga lagen. Foto Björn Lindgren, TT

 

Årsredovisningarna från allsvenskan är en dyster läsning. Klubb efter klubb har tvingats medge att bokslutet inte blev riktigt vad de de hoppats.

53,1 miljoner kronor saknas för att vågskålarna ska väga lika. Nu gör de inte det, men noteras ska att två klubbar noterade ett överskott. Mjällby med 1 miljon kronor och Brommapojkarna med 174 000 kronor.

Omsätter 1 miljard

De två som har tappat mest är Djurgården, -12 miljoner kronor, och Elfsborg, -10 miljoner.

- Det är inga alarmerande siffror på kort sikt men det är såklart inte hållbart i längden, säger Lars-Christer Olsson till SVT Sport.

- Tittar man på en verksamhet som omsätter kring 1 miljard kronor så krävs det inte så stora åtgärder för att rätta till ett minusresultat på 53 miljoner kronor.

Toppförsäljning

Noterbart i sammanhanget är att Malmö FF vid årsmötet kunde redovisa intäkter om  11,5 miljoner kronor från – MFF-shopen. 

Det är rekord för MFF och en ökning med runt 50 procent jämfört med året innan. Siffrorna väcker avund bland andra klubbar. MFF förbättrade också resultatet avsevärt jämfört med året innan. I klara siffror 11,5 miljoner kronor.

Rekord i AIK

Mera positivt för allsvenskan – AIK säljer årskort som aldrig förr. Klubben satte inte bara svenskt utan även nordiskt rekord i fjol. 14 387 var vad man skulle överträffa när försäljningen inleddes. 

Med bara tre veckor kvar till första seriematchen är antalet uppe i 14 100 och den gamla rekordtangeringen är dömd till undergång. Nu sätter AIK upp ett nytt mål – 17 500 kort!

Optimism i Häcken

En annan klubb som absolut inte varken vill eller behöver tala eller tänka i negativa termer är Häcken. Inte med 54 miljoner i kassan (beroende på bl a att budgeterade -4,7 miljoner blev till 1,2 miljoner) och, inte minst, med vetskapen om att föreningen får en ny stadion nästa år.

”Den ekonomiska redovisningen i BK Häcken är medvetet försiktig vilket kan exemplifieras med att vi kostnadsdför alla spelarförvärv och inte som huvudparten av våra allsvenska kollegor för upp dessa kostnader som tillgångar i balansräkningen”, skriver ordföranden Lennart Karlsson i årsberättelsen. 

Fakta

Allsvenskans ekonomi 2013

Djurgården: -12 milj kr

Elfsborg: -10 milj kr

AIK: -7,9 milj kr

Helsingborg: -6,7 milj kr

Kalmar FF: -5,9 milj kr

IFK Göteborg: -3,3 milj kr

IFK Norrköping: -2,5 milj kr

Malmö FF: -2,5 milj kr

Åtvidaberg: -1,9 milj kr

Häcken: -1 milj kr

Gefle: -300000 kr

Halmstad: -200000 kr

Öster: -65000 kr

BP: +174 000 kr

Mjällby: +1 milj kr

Totalt 2013: -53,091 milj kr

Fotnot: Syrianska har inte redovisat några siffror.

Källa: SVT Sport 

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.