Expertisen diskuterar Zlatans skada

När doktor Per Tesch och Karolinska Institutet bjöd in världens ledande fotbollsklubbar och läkarexpertisen kunde de aldrig ana att Zlatan Ibrahimovic skulle drabbas av just en sådan skada.
Ronaldo, Messi och Zlatan Ibrahimovic är några av fotbollens storstjärnor som har drabbats av skador. I Stockholm hålls nu en konferens runt vanliga skador i elitidrotten. Foto: TT

 

Det är alltså på initiativ av Per Tesch, läkare och professor i idrottsvetenskap, och Karolinska Institutet som forumet The Global Hamstring Project uppstår.

Mångmiljonförluster

I helgen möts tränare från världsfotbollen, ledande fysioterapeuter och forskare i Stockholm, för att tillsammans försöka hitta rätt former för att förebygga och rehabilitera de gisslande skadorna. 

Vad har Ronaldo, Zlatan, Messi och Diego Costa gemensamt, förutom att de hör till de främsta målgörarna i sina respektive ligor? Jo, de har alla nyligen varit borta från spel p.g.a. skador i lårets baksida (hamstringsmuskulaturen). 

Den här typen av skador orsakar mångmijonförluster för internationella fotbollsklubbar när viktiga spelare tvingas avstå spel. Inte nog med att stjärnorna tvingas bort från planen, skadorna är av sådan art att de också kan förkorta en spelares proffskarriär radikalt. 

- Inom världens elitfotboll står hamstringsskador för ca 15 procent av alla skador, vilket gör det till den vanligaste skadetypen av alla; rent statistiskt drabbas en elitfotbollsspelare av hamstringsrelaterad skada för varje 1000 timmars träning eller matchspel, säger Per Tesch. 

Vanliga skador

Hamstringsskador är vanliga inom fotbollen, men förekommer också i all global elitidrott, i synnerhet i sådana sporter som kräver fart, acceleration, snabba riktningsförändringar och kraftiga inbromsningar/stopp. 

- De bakomliggande mekanismerna till hamstringsskador är långt ifrån kartlagda. Fortfarande kvarstår mycket att göra i form av forskning, dokumentation och utbildning i träning för förebyggande och rehabilitering. 

Därför tar nu Per Tesch och Karolinska Institutet initiativ till forumet The Global Hamstring Project som syftar till att utveckla effektiva och hållbara metoder och tekniker för att främst förebygga, men också rehabilitera, hamstringsskador inom världens elitfotboll. 

Till Stockholm kommer tränare och experter från bl.a. Spanien, Italien, Portugal, Holland, Grekland, Serbien, Mexico och Sverige.

Messi har ett skadedrabbat år bakom sig. Bl a beroende på överbelastning på låren. Foto: TT

Fakta

Per Tesch, läkare och professor i idrottsvetenskap, och Karolinska Institutet står bakom forumet The Global Hamstring Project i Stockholm.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.