Från idrottskarriär till skolbänken

De åker inte på bilflak och jublar, men de är lika glada i alla fall. De sex före detta elitidrottare som den här veckan diplomeras vecka från en skräddarsydd managementutbildning.
Josef Boumedienne har spelat ishockey i Sverige, Finland, Slovakien, Ryssland, Vitryssland, Schweiz, USA och Kanada, men nu har han också pluggat i ett år. "Ovanligt med lärorikt", tycker Josef.

 

Fjärde kullen av svenska elitidrottare har genomfört sin utbildning vid Cruyff Institute Sverige på Handelshögskolan i Stockholm. Utbildningen är inriktad på att förbereda idrottare för en karriär i näringslivet och programmet är unikt i Sverige. 

Från hockeyn till skolbänken

- Om man som jag spelat hockey i nästan 20 år känns det som ett måste för att komma in i arbetslivet på ett vettigt sätt. Jag ville dessutom göra det direkt efter hockeykarriären, för att direkt kunna skapa mig nya möjligheter, säger Josef Boumedienne som har representerat ett flertal klubbar i NHL, KHL och Elitserien. 

Programmet heter Management Diploma for Athletes, MDA, och är ett ettårigt managementprogram. Utbildningen är inriktad på affärsmannaskap, företagsekonomi, ledarskap och styrning, med tydligt avstamp i deltagarnas erfarenheter från idrottsvärlden. 

Cruyff Institute Sverige har som syfte att utveckla och driva utbildningsprogram som är specifikt anpassade efter de behov och förutsättningar hos svenska idrottare. 

Skräddarsyr utbildningar

- Idrottarnas ambition och deras möjligheter till en andra karriär stärks genom att kombinera skräddarsydda bra utbildningar med deras unika idrottserfarenheter. Den utveckling vi ser hos dessa idrottare är verkligen imponerande, säger Anders Sewerin, grundare av Cruyff Institute i Sverige 

De sex som nu tar examen är Therese Borssén, alpint, Josef Boumedienne, ishockey, Simon Dahl, beachvolleyboll, Elin Emanuelsson, golf, Stefan Erixon, bandy och Joel Riddez, fotboll. 

I tidigare MDA-program har bland andra Peter Forsberg, Magdalena Forsberg, Jesper Blomqvist och Per-Ulrik Johansson diplomerats.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.