Rånarluvorna ska förbjudas

Nu ska framför allt fotbollsfans inte kunna gömma sig bakom rånarluvor i fortsättningen. Regeringen vill lägga ett förslag om maskeringsförbud.
Människor som maskerar sig har inget på fotboll att göra, inte på stan heller för den delen. Nu kommer ett maskeringsförbud. Foto: TT
Annons

 

Fotbollspubliken ska bli större och må bättre. Det gör åskådaren om de slipper fans med rånarluvor.

Stör ordningen

Regeringens utredare Sigurd Heuman är helt på den linjen.

I dag har han överlämnat sin utredning gällande maskeringsförbud till regeringen. Utredaren anser att det finns ett behov av att införa ett maskeringsförbud vid idrottsarrangemang

Utredaren föreslår att ett straffansvar för maskering ska införas för den som maskerar sig på en idrottsanläggning när idrottsarrangemang anordnas där, om den maskerade personen ensam eller tillsammans med annan genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör omedelbar fara för denna.

Blir ett lagförslag

Sigurd Heuman föreslår också  att förbudet inte ska gälla den som täcker ansiktet av religiösa skäl, och att straffskalan för en överträdelse av maskeringsförbudet ska vara böter eller fängelse i högst sex månader.

Regeringen kommer nu att granska detaljerna i utredningens förslag och påbörja arbetet med att lägga fram ett lagförslag.

- Jag har svårt att förstå värdet av att maskera sig på fotbollsarenor och vill gå vidare med ett lagförslag. Jag är därför glad att vi nu har en gedigen och väl genomarbetad utredning som möjliggör detta, säger inrikesminister Anders Ygeman.

I Stockholm råder förbud sedan januari 2014 och IFK Göteborg införde samma regel i våras. Likaså finns förbudet i Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser, men utan att konsekvens och verkan har fungerat.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

SHL-ishockey i maj-juni rycker allt närmare!

  Med över 100-talet bekräftade fall av covid-19 och ett 40-tal framflyttade matcher har SHL-organisationen tvingats till flera åtgärder

Sportchefen Johan Hemlin har meddelat att SM-slutspelet senareläggs minst två veckor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Influencern Joakim Lundell, 35, är beredd att gå in med ”en ”extremt stor summa” – under förutsättning att satsningen går till  till en målvakt. Krislaget  LHC kan få hjälp från oväntast håll. Lundel, Influencern, östgöten och hockeyspportern vill bidra när LHC har inlett en insamling för att förstärka truppen.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.