Skellefteå Hockeys jätteklipp!

Nu har Skellefteå AIK Hockey presenterat sina rekordsiffror. Vinsten för säsongen 2014/15 är 23 miljoner kronor! Det är en större vinst än vad något annat elitlag någonsin har kunnat visa upp.
Pea Israelsson och Pär Nordlund, radarparet i Skellefteås ledning, de två som ligger bakom mycket som sker i föreningen. De har alltså en viss del i mångmiljonbygget. Foto: TT

 

Att det blivit så stora siffror har två förklaringar – en femte SM-final i rad och spelarförsäljningar.

Inte logiskt alls

Ni minns väl hur Skellefteå tappade spelare i parti och minut i fjol.

Ingen expert trodde på nya framgångar, men alla misstog sig. Skellefteå toppade grundserien och rodde hem den för att sedan nå SM-finalen där det emellertid blev stopp mot Växjö Lakers.

Så det kostar att tappa så många som tio spelare. Å andra sidan, det gav snurr i kassan och med alla matcher från i synnerhet slutspelet pågick ett ständigt flöde in till klubben.

Eget kapital växer

Till slut stannade vinsten vid 23,3 miljoner kronor efter en omsättning om 147 miljon kronor!

Skellefteå har därmed ett eget kapital om 60 miljoner. Under de senaste fem åren har kapitalet förstärkts med 54 miljoner.

- Vi är stolta över hur vi byggt upp vår verksamhet över lång tid och glada över resultatet. Det skapar trygghet inför de långsiktiga satsningar vi vill genomföra för att fortsätta utvecklas, säger Pär Nordlund, ordförande i Skellefteå AIK Hockey.

Klubben är väldigt mån om ungdomsspelarna och det ska kosta, resonerar västerbottningarna.

Bygger om inne i arenan

Den nya åtgärden är ett beslut som innebär att Skellefteå Kraft Arena ska byggas om. En ny mediekub ska köpas och vara vara installerad i november. 

Men framför allt finns det planer på att bygga om för publiken.

- Vi räknar med ett beslut om byggstart i höst. En eventuell ombyggnad kan vara klar till säsongen 2016/2017, säger Nordlund.

Vad som får lov att alltid kosta är spelartruppen. Några av fjolårets spelare har flyttat och för att nå en SM-final för sjätte året i följd behövs det förstärkningar.   

- Driftsbudgeten är satt för att nå ett nollresultat vid avancemang till semifinal i SHL. Genom väl avvägda och kalkylerade risker och långsiktiga investeringar står vi väl rustade om vintern kommer, säger Nordlund.

Och som om inte det var nog gjorde Skellefteå klart med Jimmie Ericsson som återvänder efter ett år i KHL. Jimmie var tidigare en av lagets främsta spelare och blir avsevärd förstärkning i laget.

Uffe (inte verifierad)

tors, 2015-06-18 00:21

1. Skattepengar

Skattepengar via elbolaget? Nytt avtal? Det är alltså 25 MSEK till det är frågan om. SkeKraft hade redan arenanamnet innan i ett annat avtal. Glöm heller inte att kommunen direktsubventionerar arenan i sig. Det innebär att de 23 MSEK i vinst bleknar. Ta bort kommundopingen (=skattepengarna) så är det nollresultat. Ge Modo samma villkor och de är förbi SAIK inom tre år.. Men klubbledningen har variit bra på att skaffa skattemedel, det får man ge dem. Men sluta hylla dem för att vara välskötta. Analysera varför!

Konny (inte verifierad)

tors, 2015-06-18 11:05

2. Och du har koll?

Uffe, vad är summorna du talar om och vilka är skattemedel ? Skellefteå Kraft är ett affärsmässigt bolag likt många andra. Vilken direktsubvention gör Skellefteå Kommun menar du ? Du har ju förstås inte en aning utan bara slänger ur dig nåt pga att du kan acceptera att Skellefteå AIK har lyckats bättre än MoDo de senaste åren och att det INTE beror på A Forsberg. Kom med nåt vettigt istället.

Uffe (inte verifierad)

fre, 2015-06-19 00:44

3. Då vill jag köpa en aktie

i Skellefteå Kraft Nähä, det gick inte SKELLEFTEÅ KOMMUN har 100% och vill inte sälja. Supersubvention, om än försök till förtäckt Möjligen olaglig också, enligt kommunallagen skall av kommuner helägda bolag bara bedriva affärer i sin egen kommun.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.