440 nya miljoner till idrotten

Så kom det efterlängtade beskedet. Regeringen räknar upp stödet till idrotten. Över tre år får idrottsrörelsen ökade anslag om 440 miljoner kronor.
Björn Eriksson har fått en perfekt start som RF:s nye ordförande. Här på besök i Visbys nya multiarena.

 

Det statliga idrottsanslaget har legat still på drygt 1,7 miljarder kronor sedan 2010. Förslaget som presenterades på måndagen innebär en ökning med 133 miljoner kronor år 2016, 144 miljoner kronor från 2017 och 163 miljoner kronor från 2018 jämfört med dagens nivå. 

Notera att ökningen är utöver de 64 miljoner kronor per år som ska gå till integrationsarbete.

Ikapp verkligheten

- Nu tar vi första steget mot att uppfylla det socialdemokratiska vallöftet från 2014 om att öka statens stöd till idrotten, säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.

- Barn och ungdomars möjlighet till att idrotta ska inte styras av ekonomiska förutsättningar, det är en viktig del i arbetet för en mer jämlik hälsa i befolkningen

Att regeringen går in så kraftfullt är också en indikation på att man söker en välvillig inställning från idrotten i vad som väntar – ett större och omfattande arbetet runt integration.

Erkännande av idrotten

I regeringens budgetproposition för 2016 aviseras alltså att statens stöd till idrotten ökar med totalt 440 miljoner enligt fördelningen 197 miljoner kronor 2016, 208 miljoner kronor 2017 och 227 miljoner kronor 2018. 

Satsningen ingår i den budgetöverenskommelse som regeringen har slutit med Vänsterpartiet.

Riksidrottsförbundet ska fördela bidraget i enlighet med vad regeringen bestämmer i regleringsbrevet för anslaget i december 2015.

- Beskedet är ett erkännande av det fina arbete som utförs av idrottsföreningar i hela landet. Det är med stolthet vi kan konstatera att vårt opinionsarbete burit frukt och att vi har regeringens förtroende att fortsätta bidra till att göra Sverige starkare, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

- Nu undviker vi de nedskärningar som annars varit påtvingade.Ökningen ger oss möjligheter att satsa framåt på det utvecklingsarbete som svensk idrott startat. Fler ska ges möjligheter att idrotta oberoende av ålder och ambitionsnivå.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.