Att sälja andelar i idrott ny finansiering

Stocksund blir som andra klubb unik i Sverige  genom att inleda en crowd investing-kampanj. Syftet är att finansiera vidareutvecklingen av sin ungdomsakademi. 

 IFK Stocksund Fotboll spelar i division II med ambitionen att klättra i seriesystemet via ett fokus på att fostra talanger: Hela föreningen drivs som en s.k. akademiverksamhet, där alla under 15 års ålder är välkomna. 

iFK Stocksund har nått framgångar men söker ytterligare segrar. "Med crowd investing kan vi fortsätta på den inslagna vägen och de som så önskar kan vara med och investera och därmed bidra till klubbens och våra ungdomars utveckling ”, säger IFK Stocksunds ordförande Anders Rylander.

Klubben lanserar nu en crowd investing-kampanj för att finansiera vidareutvecklingen av sin ungdomsakademi. Investeringsandelarna som säljs berättigar till en andel av klubbens transferöverskott under de kommande åren. 

IFK Stocksund grundades 2007 och slog 2016 ihop sin verksamhet med Västeråslaget Juventus IF. Sammanslagningen gav IFK Stocksunds A-lag en plats i Division III, som klubben direkt vann 2017. 2018 kom IFKStocksund fyra i Division II med en spelartrupp där endast tre spelare är äldre än 24 år och tre spelare är egna produkter, med fler på väg in i truppen.

Fantastisk utveckling

Klubben arbetar bara med professionella och utbildade tränare och modellen har redan resulterat i att åtta talanger kallats till pojklandslagssamlingar och fyra av grabbarna har spelat matcher med ungdomslandslaget. Målsättningen är att A-laget till 75 procent ska bestå av egna talanger per 2021.

-IFK Stocksund har under våra första tolv år som förening haft en fantastisk utveckling med en stor medlemstillväxt och sportsliga framgångar. Vi har bevisat att vår modell fungerar och att vi kan skapa de bästa förutsättningarna för ungdomar i Danderyd med omnejd att utvecklas som fotbollsspelare i en lokal miljö med sunda värderingar från fotbollsskola till seniorspel. Med crowd investing kan vi fortsätta på den inslagna vägen och de som så önskar kan vara med och investera och därmed bidra till klubbens och våra ungdomars utveckling ”, säger IFK Stocksunds ordförande Anders Rylander.

Målet med encrowd-investing kampanj är att sälja 30.000 andelar i klubbens transferöverskott för 100 kronor styck via sportbörsen www.tradeinsports.se. Det finns ett stort intresse i föreningen och IFK Stocksund har redan förhandsorder motsvarande drygt 80 procent av andelarna.

Utdelning via spelarförsäljningar

I utbyte mot de 3 miljoner kronor som IFK Stocksund tar in får andelsägarna totalt 50 procent av klubbens transferöverskott upp till 6 miljoner kronor, 30 procent av överskottet i intervallet 6-10 miljoner kronor och 10 procent av överskottet över 10 miljoner kronor under perioden 2019-01-01 till och med 2021-12-31.

Transferöverskottet motsvarar det belopp klubben säljer spelare för under perioden 2019-01-01 till och med 2021-12-31 med avdrag för det belopp klubben köper spelare för under samma period. Andelsförsäljningen pågår fram till 2018-12-31.  

 - Med den stora talangbank som finns i Stockholmsområdet finns det ett intresse bland fotbollsälskare att följa och stödja utmanare som lever upp till sin värdegrund. Jag tror att IFK Stocksunds initiativ kommer tilltala fotbollsfans lokalt men även nationellt. ”, säger Trade in Sports VD Claes Holmström

Sirius var först

Allsvenska Sirius Fotboll blev 2016 den första svenska fotbollsklubben att lansera crowd-investing. Likt IFKStocksund sålde Sirius Fotboll andelar i klubbens transferöverskott. En investering om 100 kronor gav 166 kronor i utdelning när andelarnas löptid gick ut sommaren 2018, motsvarande 66 procent i avkastning över ett drygt år.

Andelsförsäljningen är ett sätt för IFK Stocksund att finansiera vidareutvecklingen av verksamheten utan att riskera klubbens ekonomi. Faller satsningen väl ut och klubbens talanger tar sig vidare ut i Europa så genererar klubben transferintäkter där överskottet delas med andelsägarna. Om klubben inte når sina mål och transferintäkterna uteblir så har klubben ingen skyldighet att återbetala andelsägarna.

Fakta

Andelar i transferöverskott medför risken att klubben köper spelare för ett större belopp än vad man säljer för och att andelsägarna därmed förlorar det insatta beloppet. Men IFK Stocksunds ambition är att i första hand satsa på egna talanger varför kostnaderna för spelarrekryteringar förväntas ligga på en modest nivå.   

Varken Trade In Sports eller de som investerar i IFKStocksunds crowd-investingkampanj har någon som helst rätt eller möjlighet till inflytande över IFKStocksunds verksamhet eller individuella spelare. Den finansieringsmodell som Trade In Sports bygger på är inom gällande regelverk i såväl Svenska Fotbollförbundet som UEFA och FIFA.

Crowd investing-plattformen Trade in Sports har sedan lanseringen av Europatourproffset Alexander Björk 2012 hjälpt 25 individuella idrottare och idrottsklubbar att finansiera sina satsningar. Företaget ser en outnyttjad potential inom lagidrotten med mindre klubbar som vill utmana:  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.