Hockeyfeber i Oskarshamn

I Oskarshamn går var tionde invånare på ishockey.  Skrällen mot AIK i den hockeyallsvenska finalen, 3-2 i segrar, har höjt hockeytempen ytterligare. Klubbchefen, Martin Åkerberg, rapporterar om en hockeyfeber som slår alla rekord, då har ändå IK Oskarshamn 23 raka säsonger i den näst högsta serien bakom sig.

Oskarshamns tränare Håkan Åhlund har anledning att vara nöjd. Oskarshamn trummar på och radar upp segrarna - SHL kommer allt närmare. Foto Claus Meyer/ TT

 

Nu handlar det om direktkval till SHL – mot Timrå i bäst av sju matcher, första ronden på onsdag den 27 mars i Timrå, två dagar senare match två i Be Ge Center, hemmaborgen med plats för 3 275 åskådare.

Sålde slut på en timme

-Vi sålde slut på en timme, men det var väntat. Seriesnittet var 2 450 åskådare, det innebär att var tionde invånare i kommunen vill se oss spela. Den här stan väntar på Timrå, meddelar Martin Åkerberg roat.

Ännu är SHL bara en våt dröm för uppstickarlaget från ostkusten. Ska laget göra som Väsby, norrförort till Stockholm, som våren 1987 tog sig hela vägen till dåvarande Elitserien. ”Vilda Väsby” blev ett begrepp och är fortfarande den största knallen i svensk klubblagshockey någonsin.

Ekonomiskt och organisatoriskt är i varje fall IK Oskarshamn och Martin Åkerberg redo. SHL-kravet om fyra miljoner i eget kapital för spel i högsta serien är redan uppfyllt.

-Ja, efter den här säsongen kommer det egna kapitalet att överstiga det beloppet.

Plus i ekonomin

-Vi gick in i den här säsongen med 2,6 miljoner i egna tillgångar, säsongens resultat pekar på ett plus på cirka 1,5 miljoner även om matchserien mot Timrå inte är  någon kassapjäs.. Vi har också stora kostnader, resor  och övrigt för att ge laget bästa förutsättningar, meddelar Martin Åkerberg, som följt sitt  lag sedan barnsben, den första kontakten i hejarklacken på läktaren.

Arenakravet om 5000 platser har SHL-ledningen tvingats släppa efter massiv kritik och ilska från övriga hockey-Sverige.  Skräckexemplet är Karlskrona HK, som efter sin SHL-sejour säsongen 2017-2018,  nu balanserar på konkursens brant. Investeringar och ombyggnation av arenan, NKT Arena Karlskrona, gick inte att  ekonomiskt försvara. 

SHL-ordföranden Anders Källström, Örnsköldsvik, ser inga hinder för IK Oskarshamn att ta klivet upp – om Timrå blir frånåkt.

-De är välkomna, under förutsättning att de uppfyller en rad villkor vad gäller arenans säkerhet och i övrigt kan redovisa en organisation som är i linje med den manual som alla SHL-lag måste uppfylla, meddelar Anders Källström.

-Inga problem där heller, givetvis behöver vår arena, Be Ge Center, en ansiktslyftning vad gäller publika utrymmen och de krav som ökad TV-exponering innebär, säger Martin Åkerberg.

En stärkt organisation

-Under flera har vi arbetat med att gradvis stärka vår organisation i alla led. Ett arbete som fortsätter oavsett om vi besegrar Timrå eller inte.

Hemmaarenan, Be Ge Center, är  namngiven efter lagets huvudsponsor, Be Ge Företagen , en industrigrupp bestående av 12  bolag med verksamhet i sju länder. Tillverkningen av kontors – och specialstolar är världsledande, omsättningen för 2018 översteg en miljard kronor. 

Per Erik ”Icke” Persson, son till företagets grundare valdes under säsongen in i  klubbens Hall of Fame, som erkänsla för flerårigt ekonomiskt stöd till föreningen, dels privat och dels via företaget. I Oskarshamn är det en väl känd hemlighet att ”Ickes” stöd räddat föreningen undan konkurs vid flera tillfällen.

Så kallade Stjärnpartners är Scania och inte minst Oskarshamns kommun.

Hemmaarenan är kommunägd, årshyran är  500 000 kronor ,men alla kommersiella rättigheter i arenan, det vill säga alla reklamintäkter  och all försäljning i restaurang och kiosker går direkt  in i föreningens klubbkassa. Ett avtal som väcker avund hos konkurrerande klubbar, även de i SHL.

Den totala omsättningen under årets säsong har legat omkring 25 miljoner, varav spelarbudgeten har omslutit cirka 8,5 miljoner.  Siffror visar att framgång inte alltid kan köpas för pengar, AIK som smålänningarna lade på rygg har omsatt minst det dubbla, eller över 50 miljoner kronor.

Sportslig arkitekt har varit  Haparanda-bördige Per Kentää, tidigare hyllad i Asplöven under lagets sejour i Hockeyallsvenskan. Efter säsongen 2013-2014 utsågs Kentää till ”Årets ledare” av Ishockeyjournalisternas Kamratförening. Han lockades till Småland och har av Aftonbladet beskrivits som ishockeys Joe Labero, en trollkarl.

Kentää återvänder till norr

Efter den här säsongen försvinner Kentää norrut igen, oavsett utgången mot Timrå. Björklöven, Umeå, pekas ut som ny klubbadress. Till ny sportchef i föreningen har redan utsetts Daniel Stolt, närmast från div. I -laget Vimmerby.

-Han passar väl in i vårt sätt arbeta, att ge unga spelare chansen och att utveckla dem till SHL-spelare, avslutar Martin Åkerberg.

Inför slutkvalet kan Oskarshamn hitta inspiration i förra säsongens kvalavgörande. Då kom ett hungrigt Timrå från Hockeyallsvenskan - och slog ut Karlskrona, SHL:s jumbolag.

 Miracle on Ice händer, det allra första den 22 februari 1980 då ett collegebetonat USA 4-3 besegrade dåvarande Sovjet, och bäddade för ett sensationellt OS-guld. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.