Svensk uppfinning gynnar superklubben

Från Malmö till Dallas och  världens högst värderade idrottsklubb, Dallas Cowboys. Dit är vägen kortare än vad som kan tänkas. 

A&T stadiumen jättestadion i Dallas är hemmaplan för Dallas Cowboys och har plats för 80 000 åskådare. Infälld: Mats Georgson, marknadschef på Malmö-baserade Polygiene. Foto: Niklas Palmklint

Den internationella klädtillverkaren och maskproducenten Hakers har fått en stororder på ansiktsmasker från det NFL-klubbenDallas Cowboys. Laget är ett av de högst rankade inom amerikansk fotboll. 

Förutom att försöka göra tillvaron för spelare, ledare och anställda säkrare gör Cowboys nu en stor miljöinsats tack vare en svensk uppfinning på maskerna signerad ett företag i Skåne. 

Dallas Cowboys är den högst värderade idrottsklubben i världen 2020 – för femte året i rad – följt av New York Yankees, enligt Forbes nyligen presenterade lista: Värdet är 5,5 miljarder dollar (ca 48 miljarder kr) mot Yankees 5 miljarder dollar (ca 43,5 miljarder kr). 

Cowboys har fans över hela världen. Hemmaarenan AT&T Stadium i Dallas-förorten Arlington har plats för 111 000 åskådare, varav 80 000 sittande. Stadion har också varit spelplats för Super Bowl, 2011, när Green Bay Packers besegrade Pittsburgh Steelers med 31-25. 

Färre tvättar – minskad vattenåtgång

Nu har Dallas Cowboys organisation beställt ansiktsmasker till alla inblandade runt laget för att öka deras säkerhet. Leverantör är det Taiwan-baserade företaget Hakers. Och här uppstod den svenska delaktigheten. Maskerna är nämligen behandlade med Stays Fresh, en svensk uppfinning av Malmö-baserade företaget Polygiene.

- Värdet av ordern är för vår del är 2,4 miljoner kronor, uppger Mats Georgson, marknadschef 

-Tack vare behandlingen kan maskerna användas betydligt fler gånger än andra obehandlade masker innan de behöver tvättas, tack vare ett medel som hämmar bakterier som ger svettig utrustning dålig lukt, säger Magnus Hedenmark, ekotoxikolog och miljökonsult. 

- Och färre tvättar betyder mindre vattenåtgång, mindre elförbrukning och därmed mindre koldioxidutsläpp. Hedenmark har räknat ut om att vi konsumenter hoppade över var tionde tvätt skulle vi minska koldioxidutsläppen med 47 miljoner ton och spara 4,5 miljarder kbm färskvatten per år på global nivå.  

Modeindustrin hakade på

Stays Fresh är framtaget av Polygiene som är sprunget ur Perstorps Industrier. I spåren av sarspandemin 2003 tog Perstorps forskare fram ett medel för att ta bort virus från hårda ytor i offentliga miljöer, bland annat toaletter, dörrhandtag och golv. Medlet visade sig även hämma tillväxten av de bakterier som gör att svettiga kläder luktar illa och därför måste tvättas – och kom därför snabbt att anammas av textil- och modeindustrin.  

- Faran med silversalter i kläder är överskattad. Det är så ytterst små mängder vi pratar om. Vi behöver prata mer om en produkts hela livscykel, då textiliernas livscykel är en högt prioriterad miljöutmaning, säger Magnus Hedenmark.

- Dallas Cowboys är ett bra exempel på hur antibakteriella och antivirala behandlingar har gått från att vara något för sjukhus- och vårdsammanhang till något som berör alla post corona. Samarbetet med Hakers innebär att plagg som används varje dag – och därmed funderingar på om de ska tvättas ”bara för att vara på den säkra sidan” – inte behöver vara ett problem, säger Mats Georgson, 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.