Svensk uppfinning gynnar superklubben

Från Malmö till Dallas och  världens högst värderade idrottsklubb, Dallas Cowboys. Dit är vägen kortare än vad som kan tänkas. 

A&T stadiumen jättestadion i Dallas är hemmaplan för Dallas Cowboys och har plats för 80 000 åskådare. Infälld: Mats Georgson, marknadschef på Malmö-baserade Polygiene. Foto: Niklas Palmklint
Annons

Den internationella klädtillverkaren och maskproducenten Hakers har fått en stororder på ansiktsmasker från det NFL-klubbenDallas Cowboys. Laget är ett av de högst rankade inom amerikansk fotboll. 

Förutom att försöka göra tillvaron för spelare, ledare och anställda säkrare gör Cowboys nu en stor miljöinsats tack vare en svensk uppfinning på maskerna signerad ett företag i Skåne. 

Dallas Cowboys är den högst värderade idrottsklubben i världen 2020 – för femte året i rad – följt av New York Yankees, enligt Forbes nyligen presenterade lista: Värdet är 5,5 miljarder dollar (ca 48 miljarder kr) mot Yankees 5 miljarder dollar (ca 43,5 miljarder kr). 

Cowboys har fans över hela världen. Hemmaarenan AT&T Stadium i Dallas-förorten Arlington har plats för 111 000 åskådare, varav 80 000 sittande. Stadion har också varit spelplats för Super Bowl, 2011, när Green Bay Packers besegrade Pittsburgh Steelers med 31-25. 

Färre tvättar – minskad vattenåtgång

Nu har Dallas Cowboys organisation beställt ansiktsmasker till alla inblandade runt laget för att öka deras säkerhet. Leverantör är det Taiwan-baserade företaget Hakers. Och här uppstod den svenska delaktigheten. Maskerna är nämligen behandlade med Stays Fresh, en svensk uppfinning av Malmö-baserade företaget Polygiene.

- Värdet av ordern är för vår del är 2,4 miljoner kronor, uppger Mats Georgson, marknadschef 

-Tack vare behandlingen kan maskerna användas betydligt fler gånger än andra obehandlade masker innan de behöver tvättas, tack vare ett medel som hämmar bakterier som ger svettig utrustning dålig lukt, säger Magnus Hedenmark, ekotoxikolog och miljökonsult. 

- Och färre tvättar betyder mindre vattenåtgång, mindre elförbrukning och därmed mindre koldioxidutsläpp. Hedenmark har räknat ut om att vi konsumenter hoppade över var tionde tvätt skulle vi minska koldioxidutsläppen med 47 miljoner ton och spara 4,5 miljarder kbm färskvatten per år på global nivå.  

Modeindustrin hakade på

Stays Fresh är framtaget av Polygiene som är sprunget ur Perstorps Industrier. I spåren av sarspandemin 2003 tog Perstorps forskare fram ett medel för att ta bort virus från hårda ytor i offentliga miljöer, bland annat toaletter, dörrhandtag och golv. Medlet visade sig även hämma tillväxten av de bakterier som gör att svettiga kläder luktar illa och därför måste tvättas – och kom därför snabbt att anammas av textil- och modeindustrin.  

- Faran med silversalter i kläder är överskattad. Det är så ytterst små mängder vi pratar om. Vi behöver prata mer om en produkts hela livscykel, då textiliernas livscykel är en högt prioriterad miljöutmaning, säger Magnus Hedenmark.

- Dallas Cowboys är ett bra exempel på hur antibakteriella och antivirala behandlingar har gått från att vara något för sjukhus- och vårdsammanhang till något som berör alla post corona. Samarbetet med Hakers innebär att plagg som används varje dag – och därmed funderingar på om de ska tvättas ”bara för att vara på den säkra sidan” – inte behöver vara ett problem, säger Mats Georgson, 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.