Svensk uppfinning gynnar superklubben

Från Malmö till Dallas och  världens högst värderade idrottsklubb, Dallas Cowboys. Dit är vägen kortare än vad som kan tänkas. 

A&T stadiumen jättestadion i Dallas är hemmaplan för Dallas Cowboys och har plats för 80 000 åskådare. Infälld: Mats Georgson, marknadschef på Malmö-baserade Polygiene. Foto: Niklas Palmklint

Den internationella klädtillverkaren och maskproducenten Hakers har fått en stororder på ansiktsmasker från det NFL-klubbenDallas Cowboys. Laget är ett av de högst rankade inom amerikansk fotboll. 

Förutom att försöka göra tillvaron för spelare, ledare och anställda säkrare gör Cowboys nu en stor miljöinsats tack vare en svensk uppfinning på maskerna signerad ett företag i Skåne. 

Dallas Cowboys är den högst värderade idrottsklubben i världen 2020 – för femte året i rad – följt av New York Yankees, enligt Forbes nyligen presenterade lista: Värdet är 5,5 miljarder dollar (ca 48 miljarder kr) mot Yankees 5 miljarder dollar (ca 43,5 miljarder kr). 

Cowboys har fans över hela världen. Hemmaarenan AT&T Stadium i Dallas-förorten Arlington har plats för 111 000 åskådare, varav 80 000 sittande. Stadion har också varit spelplats för Super Bowl, 2011, när Green Bay Packers besegrade Pittsburgh Steelers med 31-25. 

Färre tvättar – minskad vattenåtgång

Nu har Dallas Cowboys organisation beställt ansiktsmasker till alla inblandade runt laget för att öka deras säkerhet. Leverantör är det Taiwan-baserade företaget Hakers. Och här uppstod den svenska delaktigheten. Maskerna är nämligen behandlade med Stays Fresh, en svensk uppfinning av Malmö-baserade företaget Polygiene.

- Värdet av ordern är för vår del är 2,4 miljoner kronor, uppger Mats Georgson, marknadschef 

-Tack vare behandlingen kan maskerna användas betydligt fler gånger än andra obehandlade masker innan de behöver tvättas, tack vare ett medel som hämmar bakterier som ger svettig utrustning dålig lukt, säger Magnus Hedenmark, ekotoxikolog och miljökonsult. 

- Och färre tvättar betyder mindre vattenåtgång, mindre elförbrukning och därmed mindre koldioxidutsläpp. Hedenmark har räknat ut om att vi konsumenter hoppade över var tionde tvätt skulle vi minska koldioxidutsläppen med 47 miljoner ton och spara 4,5 miljarder kbm färskvatten per år på global nivå.  

Modeindustrin hakade på

Stays Fresh är framtaget av Polygiene som är sprunget ur Perstorps Industrier. I spåren av sarspandemin 2003 tog Perstorps forskare fram ett medel för att ta bort virus från hårda ytor i offentliga miljöer, bland annat toaletter, dörrhandtag och golv. Medlet visade sig även hämma tillväxten av de bakterier som gör att svettiga kläder luktar illa och därför måste tvättas – och kom därför snabbt att anammas av textil- och modeindustrin.  

- Faran med silversalter i kläder är överskattad. Det är så ytterst små mängder vi pratar om. Vi behöver prata mer om en produkts hela livscykel, då textiliernas livscykel är en högt prioriterad miljöutmaning, säger Magnus Hedenmark.

- Dallas Cowboys är ett bra exempel på hur antibakteriella och antivirala behandlingar har gått från att vara något för sjukhus- och vårdsammanhang till något som berör alla post corona. Samarbetet med Hakers innebär att plagg som används varje dag – och därmed funderingar på om de ska tvättas ”bara för att vara på den säkra sidan” – inte behöver vara ett problem, säger Mats Georgson, 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.