Många SHL-klubbar stänger ned

En pandemi får till följd att Örebros hockeyforward Emil Larsson undkommer med en matchs avstängning efter den fula tacklingen mot IK Oskarshamns Oscar Sundh i lördagens SHL-möte i Behrn Arena i Örebro.

Anledningen är ett brett coronautbrott i Örebro, som tvingar laget att pausa all verksamhet till och med, i första hand 3 december.

Totalt fyra matcher ställs in under perioden, och då straffet  är tidsbestämt till och med 5 december får  Larsson vila endast en match, mot Färjestad,  som enligt ordinarie program ska spelas just den 5 december.

Orättvisa fördelar

Disciplinnämndens ordförande, Alexander Ramsay har nu  reagerat över att spelare, och lag, ges orättvisa fördelar i  pandemins fotspår. Tidigare under säsongen har Brynäs spelaren Anton Rödin dömts till fyra matchers avstängning men på grund av ändringar i spelprogrammet behövde han vila endast en match.

Efter landslagsuppehållet i december, för Channel One Cup i Moskva  har Ramsay tagit intiativ till en regeländring för SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL. Med innebörd att spelare stängs av för matchtillfällen och inte efter datum.

Ett självklart agerande – allt annat vore pinsamt för SHL. Frågan är bara varför ändringen inte kan träda i kraft förrän i mitten av december.  Svaret är, enligt Ramsay och SH-ledningen, Riksidrottsförbundets stadgar, som stänger spelare efter datum, inte matcher.

Stelbent agerande

-Ett stelbent agerande, i juridiken finns ett begrepp som kallas ändamålsenlig tolkning. Jag kan inte se några hinder för en sådan omedelbar handläggning ,  meddelar advokat Mikael Nordlander,  juridisk hjälp för Djurgården vid Mats Sundins proffsövergång på 1990-talet.

Oscar Sundh vårdas nu i hemmet i Oskarshamn och onsdagens besked från tränaren Martin Filander var oroväckande. Han säger till Hockeynews.se:

-Han får försöka ta sig till någon form av normalläge, men vi är inte där ännu. Läget är oförändrat från morgonen efter smällen.

Totalt har sju lag i SHL nu tvingats flytta matcher framåt i tiden. Övriga sju lag har haft enstaka utbrott men inte i sådan omfattning att ändringar tvingats fram.

Jag har tidigare skrivit SHL borde ta en paus och invänta att smittspridningen avtar och redan nu ta beslut om färre omgångar. Det är inte nödvändigt att framhärda i  en serie i 52 omgångar då samhällets struktur skakar i sina grundvalar.

Rättighetsinnehavaren C More har förstås invändningar, men spelarnas hälsa måste gå före fyllda programtablåer i C More.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.