Många SHL-klubbar stänger ned

En pandemi får till följd att Örebros hockeyforward Emil Larsson undkommer med en matchs avstängning efter den fula tacklingen mot IK Oskarshamns Oscar Sundh i lördagens SHL-möte i Behrn Arena i Örebro.

Anledningen är ett brett coronautbrott i Örebro, som tvingar laget att pausa all verksamhet till och med, i första hand 3 december.

Totalt fyra matcher ställs in under perioden, och då straffet  är tidsbestämt till och med 5 december får  Larsson vila endast en match, mot Färjestad,  som enligt ordinarie program ska spelas just den 5 december.

Orättvisa fördelar

Disciplinnämndens ordförande, Alexander Ramsay har nu  reagerat över att spelare, och lag, ges orättvisa fördelar i  pandemins fotspår. Tidigare under säsongen har Brynäs spelaren Anton Rödin dömts till fyra matchers avstängning men på grund av ändringar i spelprogrammet behövde han vila endast en match.

Efter landslagsuppehållet i december, för Channel One Cup i Moskva  har Ramsay tagit intiativ till en regeländring för SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL. Med innebörd att spelare stängs av för matchtillfällen och inte efter datum.

Ett självklart agerande – allt annat vore pinsamt för SHL. Frågan är bara varför ändringen inte kan träda i kraft förrän i mitten av december.  Svaret är, enligt Ramsay och SH-ledningen, Riksidrottsförbundets stadgar, som stänger spelare efter datum, inte matcher.

Stelbent agerande

-Ett stelbent agerande, i juridiken finns ett begrepp som kallas ändamålsenlig tolkning. Jag kan inte se några hinder för en sådan omedelbar handläggning ,  meddelar advokat Mikael Nordlander,  juridisk hjälp för Djurgården vid Mats Sundins proffsövergång på 1990-talet.

Oscar Sundh vårdas nu i hemmet i Oskarshamn och onsdagens besked från tränaren Martin Filander var oroväckande. Han säger till Hockeynews.se:

-Han får försöka ta sig till någon form av normalläge, men vi är inte där ännu. Läget är oförändrat från morgonen efter smällen.

Totalt har sju lag i SHL nu tvingats flytta matcher framåt i tiden. Övriga sju lag har haft enstaka utbrott men inte i sådan omfattning att ändringar tvingats fram.

Jag har tidigare skrivit SHL borde ta en paus och invänta att smittspridningen avtar och redan nu ta beslut om färre omgångar. Det är inte nödvändigt att framhärda i  en serie i 52 omgångar då samhällets struktur skakar i sina grundvalar.

Rättighetsinnehavaren C More har förstås invändningar, men spelarnas hälsa måste gå före fyllda programtablåer i C More.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.