Många SHL-klubbar stänger ned

En pandemi får till följd att Örebros hockeyforward Emil Larsson undkommer med en matchs avstängning efter den fula tacklingen mot IK Oskarshamns Oscar Sundh i lördagens SHL-möte i Behrn Arena i Örebro.

Anledningen är ett brett coronautbrott i Örebro, som tvingar laget att pausa all verksamhet till och med, i första hand 3 december.

Totalt fyra matcher ställs in under perioden, och då straffet  är tidsbestämt till och med 5 december får  Larsson vila endast en match, mot Färjestad,  som enligt ordinarie program ska spelas just den 5 december.

Orättvisa fördelar

Disciplinnämndens ordförande, Alexander Ramsay har nu  reagerat över att spelare, och lag, ges orättvisa fördelar i  pandemins fotspår. Tidigare under säsongen har Brynäs spelaren Anton Rödin dömts till fyra matchers avstängning men på grund av ändringar i spelprogrammet behövde han vila endast en match.

Efter landslagsuppehållet i december, för Channel One Cup i Moskva  har Ramsay tagit intiativ till en regeländring för SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL. Med innebörd att spelare stängs av för matchtillfällen och inte efter datum.

Ett självklart agerande – allt annat vore pinsamt för SHL. Frågan är bara varför ändringen inte kan träda i kraft förrän i mitten av december.  Svaret är, enligt Ramsay och SH-ledningen, Riksidrottsförbundets stadgar, som stänger spelare efter datum, inte matcher.

Stelbent agerande

-Ett stelbent agerande, i juridiken finns ett begrepp som kallas ändamålsenlig tolkning. Jag kan inte se några hinder för en sådan omedelbar handläggning ,  meddelar advokat Mikael Nordlander,  juridisk hjälp för Djurgården vid Mats Sundins proffsövergång på 1990-talet.

Oscar Sundh vårdas nu i hemmet i Oskarshamn och onsdagens besked från tränaren Martin Filander var oroväckande. Han säger till Hockeynews.se:

-Han får försöka ta sig till någon form av normalläge, men vi är inte där ännu. Läget är oförändrat från morgonen efter smällen.

Totalt har sju lag i SHL nu tvingats flytta matcher framåt i tiden. Övriga sju lag har haft enstaka utbrott men inte i sådan omfattning att ändringar tvingats fram.

Jag har tidigare skrivit SHL borde ta en paus och invänta att smittspridningen avtar och redan nu ta beslut om färre omgångar. Det är inte nödvändigt att framhärda i  en serie i 52 omgångar då samhällets struktur skakar i sina grundvalar.

Rättighetsinnehavaren C More har förstås invändningar, men spelarnas hälsa måste gå före fyllda programtablåer i C More.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.