Öster vände minus till plus - trots pandemin

 Många idrottsföreningarnas har problem med ekonomi på grund av pandemin. Men det finns undantag. Klassiska Östers IF hör till dem. Klubben har vänt ett underskott på det egna kapitalet (900 000 kronor) till ett positivt eget kapital och har kraft och pengar att sikta på allsvenskan.

- Det är tufft att bedriva fotbollsverksamhet, men nu känns det bra, säger ordförande Jonas Karlsson.

Denis Velic kom som 17-åring till Öster. Då som spelare och han gjorde sina första matcher 2000. nu är han klubbens tränare.

Han vill inte lämna de exakta siffrorna utan förklarar: ”Vi erbjuder våra medlemmar att ta del av siffrorna först”. 

Jonas har gjort tio år i styrelsen och nu fyra år som ordförande.

Den egna recensionen över ekonomiska resultatet sträcker sig till:

- Komfortabelt. Ett bra år.

Han anslår en ton som ledare av ”laget går före jaget”.

Men, apropå resultatet, det är mycket positivt, dessutom har det tillkommit under ett år utan matchintäkter. Hur har ni gjort?

- Vi reagerade tidigt och såg över kostnadsbilden och genomförde då permitteringar av stora delar av personalen 

- Bortfallet för entréintäkter slutade på bortåt 2,5 miljoner kronor.

- Det har vi delvis kompenserat med olika former av supporterstöd som soffbiljetter och att vi slapp att betala tillbaka årskorten.

I publikligan för Superettan 2019 toppade GAIS med 2854 åskådare före Jönköpings Södra på 2664 . Här låg Östers IF på femte plats med 2267 och hade Halmstads BK före med 2432. 

- Inom partnerskap, d v sponsring) var vi tidigt ute med införsäljningen, berättar en trygg ordförande.

Han kommer ofta tillbaka till att Öster var tidigt ute med att dra i handbromsen på kostnadssidan. Med en bakgrund som CFO på Myresjöhus (OBOS), Holmgrens Bil, (Jönköping) med miljardomsättning och Profilgruppen (Åseda) och nu på Emilshus (Vetlanda) talar Jonas Karlsson hellre mer i termer av ekonomistyrning, löpande budgetuppföljningar och prognoser månadsvis än uppspelsvarianter och inläggsmodeller.

Redi smålänning

Vi förstår snabbt att denne 58-åring, född i Lenhovda, knappt fyra mil norr om nuvarande bostadsorten Växjö är en ”redi smålänning”. Han vill inte prata om Östers historiskt största förlustår och svårigheterna att få beviljad elitlicens men han är mycket samarbetsvillig och har genomtänkta svar.

Han är noga med att framhålla att de centrala medlen via SEF och det nya TV-avtalet med Dplay, numera Discovery+, har i stort sett fördubblats till nuvarande 9 miljoner. Fjärdeplatseen 2020 i Superettan gav 5,1 miljoner i jämförelse med kvalplatsen under förluståret 2019 som innebar 3,7 miljoner.

- Det svaga sportsliga resultatet 2019 belastas också av ett tränarbyte och extra spelarkostnader, säger Jonas Karlsson.

Dåvarande tränaren, Christian Järdler, lämnar Öster eftersom han har sagt ja till anbudet från Mjällby AIF 2021.

Att vinna superettan (Halmstads BK) ger med nuvarande beräkningsmodell 7,4 miljoner i förhållande till en andraplats (Degerfors IF) som inbringar 6,5 miljoner och (Jönköpings Södras) tredjeplats (5,6 miljoner). (Källa: SvFF)

Det är en beräkningsmodell som har varit uppe till diskussion med förslag om att alla de sexton lagen skulle dela lika.

Fördubblad omsättning

Via statliga coronamedel, har Öster fått 1,5 miljoner.

Föreningens omsättning ligger på 40 miljoner och Öster tillhör därmed i volym de fem största i Superettan. Om det skulle bli avancemang till allsvenskan då?

- Då måste omsättningen fördubblas. Det sker då via centrala bidrag, partnerskap och matchintäkter.

Jonas Karlssons belåtenhet döljs inte inför förutsättningarna i framtiden. Mecenater och företag har klubben säkrat 10 miljoner kronor. Ett tillskott som under en 5-årsperiod ska bidra årligen med 2 miljoner, fördelat på 60 procent till elitverksamheten och 40 procent till akademin.

Under 2000-talet tio personer skiftat som ordförande, men nu har kontinuiteten återkommit.

Östers IF legendariske ordförande, trävaruhandlaren Stig Svensson höll i klubban och mycket annat, under 46 år. Det är oundvikligt att leta efter eventuella likheter och paralleller, trots skillnad i verksamheten då och nu. Men just affärssinnet och klurigheten har Stig Svensson och Jonas Karlsson gemensamt.

Curt Einarsson

 

Fakta

Östers IF 

Svenska mästare, 1968,1978,1980 och 1981.Senaste laget att vinna allsvenskan som nykomling 1968.Vunnit svenska cupen en gång,1977. Har 33 säsonger i högsta serien och 24 i den näst högsta serien. ”Alla Röster ropar Öster” var en känd slogan under storhetstiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.