Ligaklubbarna går emot sin ordförande

Konflikten i Hockeyettan är på väg att skörda sitt första offer. Stridbare ordföranden Ronnie Glysings dagar är räknade. Flera oberoende källor till Idrottens Affärer gör gällande att Glysing kommer att tvingas bort från taburetten vid ett extra årsmöte inom kort.

 

Tidigare har ligaorganisationen, Hockeyettans 40 klubbar, visat upp en enad från i rättighetsstriden med Boden och Karlskrona.

18 lag förordade på onsdagen ett omedelbart skifte på ordförandeposten. Ytterligare lag väntas ansluta sig till ”utbrytarna” den närmaste tiden och på så vis tvinga fram en extra stämma. I kulisserna väntar redan Glysings efterträdare, det är en person utanför Hockeyettan och med brett anseende i hockey-Sverige.

 Totalt sex lag i norr - och södergruppen har bojkottat matcher i Boden och Karlskrona.

 Fyra lag, Örnsköldsvik, Mörrum, Kalix och Vimmerby, har av Svenska Ishockeyförbundets (SIF) tävlingsnämnd dömts som förlorare med 0-5. Ytterligare två lag, HC Dalen och Piteå, väntar på besked från nämnden.

I en ljudfil från ett ordförandemöte den 21 oktober avslöjas att Glysing och hans medarbetare Sonny Lundewall uppmanar lagen till fortsatt bojkott och att Boden och Karlskrona ska blödas ut rent ekonomiskt.

-Jag har sagt det tidigare, Glysing använder rena maffiametoder för att bli av med oss. Är det så han försvinner ur bilden är jag den förste hylla en sådan utveckling, meddelar Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Den här konflikten handlar bara till en liten del om TV-rättigheter. Det är betydligt mer än så.

- Det gäller främst det samarbetsavtal som vi vägrat att skriva under och som hotar vår föreningsdemokrati och avtalsfrihet. Precis som RIN-domen fastslagit tidigare, betonar Thomas Regemalm.

Med RIN-domen som bakgrund samt Hockeyförbundets sena uppvaknande har som nämnts flera av Hockeyettans klubbar tröttnat på Glysings sätt att leda ligaorganisationen.

På onsdagen skrev Nybros ordförande, Kim Ahlqvist ett brev till sina ordförande-kollegor i Hockeyettan där han eftersträvade en lösning och en uppgörelse vid skrivbordet.

-Till vilket pris ska detta drivas, frågade han retoriskt.

Till Idrottens Affärer säger Ahlqvist.

-Jag har ingen färdig lösning, men paragraf 6:1, RIN-domen finns där och den måste vi förhålla oss till. Att då hävda fortsatt bojkott mot Karlskrona och Boden är både långsökt och fullständigt galet.

Ronnie Glysing är 67 år och har haft ordförande klubban i tio år.

 I en intervju med Idrottens Affärer den 27 oktober poängterade han vikten av samförstånd och att det är enbart om ligalagen visar enad front som ekonomiska avtal kan träffas. Han ville inte alls kännas vid bilden som uppviglare eller att han eller någon annan i ligatoppen skulle uppmana till fortsatt bojkott. 

De ljudfiler som nu släppts säger något helt annat.

Uppenbarligen börjat tålamodet ta slut med ligaledningen. Extra årsmöte kan utlysas om 21 klubbar gemensamt begär detta. Ronnie Glysing har aviserat att han inte kandiderar för omval vid 2022 års årsmöte. Nu kan han tvingas gå i förtid – för att konflikten i Hockeyettan ska kunna lösas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.