Ligaklubbarna går emot sin ordförande

Konflikten i Hockeyettan är på väg att skörda sitt första offer. Stridbare ordföranden Ronnie Glysings dagar är räknade. Flera oberoende källor till Idrottens Affärer gör gällande att Glysing kommer att tvingas bort från taburetten vid ett extra årsmöte inom kort.

 

Tidigare har ligaorganisationen, Hockeyettans 40 klubbar, visat upp en enad från i rättighetsstriden med Boden och Karlskrona.

18 lag förordade på onsdagen ett omedelbart skifte på ordförandeposten. Ytterligare lag väntas ansluta sig till ”utbrytarna” den närmaste tiden och på så vis tvinga fram en extra stämma. I kulisserna väntar redan Glysings efterträdare, det är en person utanför Hockeyettan och med brett anseende i hockey-Sverige.

 Totalt sex lag i norr - och södergruppen har bojkottat matcher i Boden och Karlskrona.

 Fyra lag, Örnsköldsvik, Mörrum, Kalix och Vimmerby, har av Svenska Ishockeyförbundets (SIF) tävlingsnämnd dömts som förlorare med 0-5. Ytterligare två lag, HC Dalen och Piteå, väntar på besked från nämnden.

I en ljudfil från ett ordförandemöte den 21 oktober avslöjas att Glysing och hans medarbetare Sonny Lundewall uppmanar lagen till fortsatt bojkott och att Boden och Karlskrona ska blödas ut rent ekonomiskt.

-Jag har sagt det tidigare, Glysing använder rena maffiametoder för att bli av med oss. Är det så han försvinner ur bilden är jag den förste hylla en sådan utveckling, meddelar Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Den här konflikten handlar bara till en liten del om TV-rättigheter. Det är betydligt mer än så.

- Det gäller främst det samarbetsavtal som vi vägrat att skriva under och som hotar vår föreningsdemokrati och avtalsfrihet. Precis som RIN-domen fastslagit tidigare, betonar Thomas Regemalm.

Med RIN-domen som bakgrund samt Hockeyförbundets sena uppvaknande har som nämnts flera av Hockeyettans klubbar tröttnat på Glysings sätt att leda ligaorganisationen.

På onsdagen skrev Nybros ordförande, Kim Ahlqvist ett brev till sina ordförande-kollegor i Hockeyettan där han eftersträvade en lösning och en uppgörelse vid skrivbordet.

-Till vilket pris ska detta drivas, frågade han retoriskt.

Till Idrottens Affärer säger Ahlqvist.

-Jag har ingen färdig lösning, men paragraf 6:1, RIN-domen finns där och den måste vi förhålla oss till. Att då hävda fortsatt bojkott mot Karlskrona och Boden är både långsökt och fullständigt galet.

Ronnie Glysing är 67 år och har haft ordförande klubban i tio år.

 I en intervju med Idrottens Affärer den 27 oktober poängterade han vikten av samförstånd och att det är enbart om ligalagen visar enad front som ekonomiska avtal kan träffas. Han ville inte alls kännas vid bilden som uppviglare eller att han eller någon annan i ligatoppen skulle uppmana till fortsatt bojkott. 

De ljudfiler som nu släppts säger något helt annat.

Uppenbarligen börjat tålamodet ta slut med ligaledningen. Extra årsmöte kan utlysas om 21 klubbar gemensamt begär detta. Ronnie Glysing har aviserat att han inte kandiderar för omval vid 2022 års årsmöte. Nu kan han tvingas gå i förtid – för att konflikten i Hockeyettan ska kunna lösas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.