Ligaklubbarna går emot sin ordförande

Konflikten i Hockeyettan är på väg att skörda sitt första offer. Stridbare ordföranden Ronnie Glysings dagar är räknade. Flera oberoende källor till Idrottens Affärer gör gällande att Glysing kommer att tvingas bort från taburetten vid ett extra årsmöte inom kort.

 

Tidigare har ligaorganisationen, Hockeyettans 40 klubbar, visat upp en enad från i rättighetsstriden med Boden och Karlskrona.

18 lag förordade på onsdagen ett omedelbart skifte på ordförandeposten. Ytterligare lag väntas ansluta sig till ”utbrytarna” den närmaste tiden och på så vis tvinga fram en extra stämma. I kulisserna väntar redan Glysings efterträdare, det är en person utanför Hockeyettan och med brett anseende i hockey-Sverige.

 Totalt sex lag i norr - och södergruppen har bojkottat matcher i Boden och Karlskrona.

 Fyra lag, Örnsköldsvik, Mörrum, Kalix och Vimmerby, har av Svenska Ishockeyförbundets (SIF) tävlingsnämnd dömts som förlorare med 0-5. Ytterligare två lag, HC Dalen och Piteå, väntar på besked från nämnden.

I en ljudfil från ett ordförandemöte den 21 oktober avslöjas att Glysing och hans medarbetare Sonny Lundewall uppmanar lagen till fortsatt bojkott och att Boden och Karlskrona ska blödas ut rent ekonomiskt.

-Jag har sagt det tidigare, Glysing använder rena maffiametoder för att bli av med oss. Är det så han försvinner ur bilden är jag den förste hylla en sådan utveckling, meddelar Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Den här konflikten handlar bara till en liten del om TV-rättigheter. Det är betydligt mer än så.

- Det gäller främst det samarbetsavtal som vi vägrat att skriva under och som hotar vår föreningsdemokrati och avtalsfrihet. Precis som RIN-domen fastslagit tidigare, betonar Thomas Regemalm.

Med RIN-domen som bakgrund samt Hockeyförbundets sena uppvaknande har som nämnts flera av Hockeyettans klubbar tröttnat på Glysings sätt att leda ligaorganisationen.

På onsdagen skrev Nybros ordförande, Kim Ahlqvist ett brev till sina ordförande-kollegor i Hockeyettan där han eftersträvade en lösning och en uppgörelse vid skrivbordet.

-Till vilket pris ska detta drivas, frågade han retoriskt.

Till Idrottens Affärer säger Ahlqvist.

-Jag har ingen färdig lösning, men paragraf 6:1, RIN-domen finns där och den måste vi förhålla oss till. Att då hävda fortsatt bojkott mot Karlskrona och Boden är både långsökt och fullständigt galet.

Ronnie Glysing är 67 år och har haft ordförande klubban i tio år.

 I en intervju med Idrottens Affärer den 27 oktober poängterade han vikten av samförstånd och att det är enbart om ligalagen visar enad front som ekonomiska avtal kan träffas. Han ville inte alls kännas vid bilden som uppviglare eller att han eller någon annan i ligatoppen skulle uppmana till fortsatt bojkott. 

De ljudfiler som nu släppts säger något helt annat.

Uppenbarligen börjat tålamodet ta slut med ligaledningen. Extra årsmöte kan utlysas om 21 klubbar gemensamt begär detta. Ronnie Glysing har aviserat att han inte kandiderar för omval vid 2022 års årsmöte. Nu kan han tvingas gå i förtid – för att konflikten i Hockeyettan ska kunna lösas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.