Ligaklubbarna går emot sin ordförande

Konflikten i Hockeyettan är på väg att skörda sitt första offer. Stridbare ordföranden Ronnie Glysings dagar är räknade. Flera oberoende källor till Idrottens Affärer gör gällande att Glysing kommer att tvingas bort från taburetten vid ett extra årsmöte inom kort.

 

Tidigare har ligaorganisationen, Hockeyettans 40 klubbar, visat upp en enad från i rättighetsstriden med Boden och Karlskrona.

18 lag förordade på onsdagen ett omedelbart skifte på ordförandeposten. Ytterligare lag väntas ansluta sig till ”utbrytarna” den närmaste tiden och på så vis tvinga fram en extra stämma. I kulisserna väntar redan Glysings efterträdare, det är en person utanför Hockeyettan och med brett anseende i hockey-Sverige.

 Totalt sex lag i norr - och södergruppen har bojkottat matcher i Boden och Karlskrona.

 Fyra lag, Örnsköldsvik, Mörrum, Kalix och Vimmerby, har av Svenska Ishockeyförbundets (SIF) tävlingsnämnd dömts som förlorare med 0-5. Ytterligare två lag, HC Dalen och Piteå, väntar på besked från nämnden.

I en ljudfil från ett ordförandemöte den 21 oktober avslöjas att Glysing och hans medarbetare Sonny Lundewall uppmanar lagen till fortsatt bojkott och att Boden och Karlskrona ska blödas ut rent ekonomiskt.

-Jag har sagt det tidigare, Glysing använder rena maffiametoder för att bli av med oss. Är det så han försvinner ur bilden är jag den förste hylla en sådan utveckling, meddelar Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Den här konflikten handlar bara till en liten del om TV-rättigheter. Det är betydligt mer än så.

- Det gäller främst det samarbetsavtal som vi vägrat att skriva under och som hotar vår föreningsdemokrati och avtalsfrihet. Precis som RIN-domen fastslagit tidigare, betonar Thomas Regemalm.

Med RIN-domen som bakgrund samt Hockeyförbundets sena uppvaknande har som nämnts flera av Hockeyettans klubbar tröttnat på Glysings sätt att leda ligaorganisationen.

På onsdagen skrev Nybros ordförande, Kim Ahlqvist ett brev till sina ordförande-kollegor i Hockeyettan där han eftersträvade en lösning och en uppgörelse vid skrivbordet.

-Till vilket pris ska detta drivas, frågade han retoriskt.

Till Idrottens Affärer säger Ahlqvist.

-Jag har ingen färdig lösning, men paragraf 6:1, RIN-domen finns där och den måste vi förhålla oss till. Att då hävda fortsatt bojkott mot Karlskrona och Boden är både långsökt och fullständigt galet.

Ronnie Glysing är 67 år och har haft ordförande klubban i tio år.

 I en intervju med Idrottens Affärer den 27 oktober poängterade han vikten av samförstånd och att det är enbart om ligalagen visar enad front som ekonomiska avtal kan träffas. Han ville inte alls kännas vid bilden som uppviglare eller att han eller någon annan i ligatoppen skulle uppmana till fortsatt bojkott. 

De ljudfiler som nu släppts säger något helt annat.

Uppenbarligen börjat tålamodet ta slut med ligaledningen. Extra årsmöte kan utlysas om 21 klubbar gemensamt begär detta. Ronnie Glysing har aviserat att han inte kandiderar för omval vid 2022 års årsmöte. Nu kan han tvingas gå i förtid – för att konflikten i Hockeyettan ska kunna lösas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kom beskedet - Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 798 miljoner kronor till idrotten för återstart efter pandemin och som kompensation för verksamhet som påverkats av pandemin. Stödet fördelas till samtliga specialidrottsförbund, 2 046 idrottsföreningar samt ett riktat stöd till idrott för personer med funktionsnedsättningar och föreningar som drabbats under pandemin samt elitidrott.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Stockholms stad har bjudit stans alla SM -guldmedaljörer till en årlig guldfest i Stadshuset. 2020 fanns det 120 berättigade festdeltagare. Alla de svenska mästarna från 2020 firades och fick specialtillverkade medaljer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.