Ligaklubbarna går emot sin ordförande

Konflikten i Hockeyettan är på väg att skörda sitt första offer. Stridbare ordföranden Ronnie Glysings dagar är räknade. Flera oberoende källor till Idrottens Affärer gör gällande att Glysing kommer att tvingas bort från taburetten vid ett extra årsmöte inom kort.

 

Tidigare har ligaorganisationen, Hockeyettans 40 klubbar, visat upp en enad från i rättighetsstriden med Boden och Karlskrona.

18 lag förordade på onsdagen ett omedelbart skifte på ordförandeposten. Ytterligare lag väntas ansluta sig till ”utbrytarna” den närmaste tiden och på så vis tvinga fram en extra stämma. I kulisserna väntar redan Glysings efterträdare, det är en person utanför Hockeyettan och med brett anseende i hockey-Sverige.

 Totalt sex lag i norr - och södergruppen har bojkottat matcher i Boden och Karlskrona.

 Fyra lag, Örnsköldsvik, Mörrum, Kalix och Vimmerby, har av Svenska Ishockeyförbundets (SIF) tävlingsnämnd dömts som förlorare med 0-5. Ytterligare två lag, HC Dalen och Piteå, väntar på besked från nämnden.

I en ljudfil från ett ordförandemöte den 21 oktober avslöjas att Glysing och hans medarbetare Sonny Lundewall uppmanar lagen till fortsatt bojkott och att Boden och Karlskrona ska blödas ut rent ekonomiskt.

-Jag har sagt det tidigare, Glysing använder rena maffiametoder för att bli av med oss. Är det så han försvinner ur bilden är jag den förste hylla en sådan utveckling, meddelar Thomas Regemalm, ordförande i Boden.

-Den här konflikten handlar bara till en liten del om TV-rättigheter. Det är betydligt mer än så.

- Det gäller främst det samarbetsavtal som vi vägrat att skriva under och som hotar vår föreningsdemokrati och avtalsfrihet. Precis som RIN-domen fastslagit tidigare, betonar Thomas Regemalm.

Med RIN-domen som bakgrund samt Hockeyförbundets sena uppvaknande har som nämnts flera av Hockeyettans klubbar tröttnat på Glysings sätt att leda ligaorganisationen.

På onsdagen skrev Nybros ordförande, Kim Ahlqvist ett brev till sina ordförande-kollegor i Hockeyettan där han eftersträvade en lösning och en uppgörelse vid skrivbordet.

-Till vilket pris ska detta drivas, frågade han retoriskt.

Till Idrottens Affärer säger Ahlqvist.

-Jag har ingen färdig lösning, men paragraf 6:1, RIN-domen finns där och den måste vi förhålla oss till. Att då hävda fortsatt bojkott mot Karlskrona och Boden är både långsökt och fullständigt galet.

Ronnie Glysing är 67 år och har haft ordförande klubban i tio år.

 I en intervju med Idrottens Affärer den 27 oktober poängterade han vikten av samförstånd och att det är enbart om ligalagen visar enad front som ekonomiska avtal kan träffas. Han ville inte alls kännas vid bilden som uppviglare eller att han eller någon annan i ligatoppen skulle uppmana till fortsatt bojkott. 

De ljudfiler som nu släppts säger något helt annat.

Uppenbarligen börjat tålamodet ta slut med ligaledningen. Extra årsmöte kan utlysas om 21 klubbar gemensamt begär detta. Ronnie Glysing har aviserat att han inte kandiderar för omval vid 2022 års årsmöte. Nu kan han tvingas gå i förtid – för att konflikten i Hockeyettan ska kunna lösas.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.