41 elitspelare har över 1 miljon i årslön

Skellefteås skarpskytt, Oscar Möller, 33 år och med Spånga IS som moderklubb har SHL-ishockeyns fetaste lönekuvert, i varje fall enligt taxeringsuppgifter från Skatteverket som visar inkomster av tjänst under 2021. 

I Sportbladets granskning, som avser taxeringsåret 2022, är Möllers årslön 2 239 329 kronor, det ger en månadslön på 186 610 kronor. 

Här han, SHL:s bäst betalde svenske spelare, Skellefteås 33-årige Målspruta Oscar Möller som tjänar 2 239 329 miljoner kronor per år.

Beloppet avser den totala inkomsten, men notera att spelare kan ha låst del av lön/sign on-bonus i fonder, pension eller liknande, och som inte syns i den taxerade inkomsten.

Möller gör i år sin tionde säsong med Skellefteå, är en pålitlig poängspelare med över 40 poäng ( mål och assist) i snitt per säsong. I höst har han 14 poäng (7+7) på tio matcher.  Hans samarbete med Joakim Lindström, 38 år, är ett vinstvapen för Skellefteå.

På andra plats i inkomstligan återfinns Luleås Linus Fröberg, 29 år, med en taxerad inkomst på 2 025 242 miljoner kronor, han är son till IK Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg. På tredje plats återfinns Malmös Pathrik Westerholm, 30 år och 2 007 748 miljoner kronor.

 Hans tvillingbror Ponthus har inte lyckats lika bra i löneförhandlingar med Malmös sportchef, Patrik Sylvegård. Hans lönecheck är 1 193 904 miljoner kronor.

I vårens mästarlag, Färjestad, hade Victor Ejdsell högst lön med 1 592 094 miljoner kronor.

Totalt hade 41 spelare en årsinkomst som översteg en miljon kronor.

Den här säsongens många ”hemvändare” och utländska spelare finns inte med i den här genomgången.  Lönebilden för SHL-lagens spetsspelare är betydligt högre än vad som visas ovan, och oftast inte känt utanför lagens ekonomiavdelningar

Disciplinnämndens bötesstraff vid grova regelbrott avslöjar ändå vilka summor det rör sig om i SHL:s toppskikt.

IK Oskarshamns högprofilerade back, finske Juuso Riikola, 30 år och med NHL-rutin från Pittsburgh Penguis stängdes av i tre matcher för huvudtackling mot Skellefteås 17-åring Zeb Forsfjäll.

Utöver avstängningen dömdes han att betala 28 150 kronor i böter. Bötessumman är baserad på 12 procent av hans månadslön, vilket innebär en månadslön på cirka 235 000 kronor. En nivå som sannolikt speglar den ungefärliga lönenivån för ligans importspelare. 

IK Oskarshamns finska satsning omfattar också forwardsduon Antti Suomela och Ahti Oksanen. Vi vet inte deras månadslöner, men vad vi vet är att Oskarshamn, jämte Timrå, har ligans lägsta spelarbudget, cirka 50 miljoner kronor.

Sportchef Thomas Fröbergs finska satsning ”äter upp” en betydande del av lönekakan, det står utom allt tvivel.

Enligt spelarfacket SICO:s beräkningar var snittlönen i SHL säsongen 2021-2022, det vill säga förra säsongen, 121 000 kronor i månaden.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.