41 elitspelare har över 1 miljon i årslön

Skellefteås skarpskytt, Oscar Möller, 33 år och med Spånga IS som moderklubb har SHL-ishockeyns fetaste lönekuvert, i varje fall enligt taxeringsuppgifter från Skatteverket som visar inkomster av tjänst under 2021. 

I Sportbladets granskning, som avser taxeringsåret 2022, är Möllers årslön 2 239 329 kronor, det ger en månadslön på 186 610 kronor. 

Här han, SHL:s bäst betalde svenske spelare, Skellefteås 33-årige Målspruta Oscar Möller som tjänar 2 239 329 miljoner kronor per år.

Beloppet avser den totala inkomsten, men notera att spelare kan ha låst del av lön/sign on-bonus i fonder, pension eller liknande, och som inte syns i den taxerade inkomsten.

Möller gör i år sin tionde säsong med Skellefteå, är en pålitlig poängspelare med över 40 poäng ( mål och assist) i snitt per säsong. I höst har han 14 poäng (7+7) på tio matcher.  Hans samarbete med Joakim Lindström, 38 år, är ett vinstvapen för Skellefteå.

På andra plats i inkomstligan återfinns Luleås Linus Fröberg, 29 år, med en taxerad inkomst på 2 025 242 miljoner kronor, han är son till IK Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg. På tredje plats återfinns Malmös Pathrik Westerholm, 30 år och 2 007 748 miljoner kronor.

 Hans tvillingbror Ponthus har inte lyckats lika bra i löneförhandlingar med Malmös sportchef, Patrik Sylvegård. Hans lönecheck är 1 193 904 miljoner kronor.

I vårens mästarlag, Färjestad, hade Victor Ejdsell högst lön med 1 592 094 miljoner kronor.

Totalt hade 41 spelare en årsinkomst som översteg en miljon kronor.

Den här säsongens många ”hemvändare” och utländska spelare finns inte med i den här genomgången.  Lönebilden för SHL-lagens spetsspelare är betydligt högre än vad som visas ovan, och oftast inte känt utanför lagens ekonomiavdelningar

Disciplinnämndens bötesstraff vid grova regelbrott avslöjar ändå vilka summor det rör sig om i SHL:s toppskikt.

IK Oskarshamns högprofilerade back, finske Juuso Riikola, 30 år och med NHL-rutin från Pittsburgh Penguis stängdes av i tre matcher för huvudtackling mot Skellefteås 17-åring Zeb Forsfjäll.

Utöver avstängningen dömdes han att betala 28 150 kronor i böter. Bötessumman är baserad på 12 procent av hans månadslön, vilket innebär en månadslön på cirka 235 000 kronor. En nivå som sannolikt speglar den ungefärliga lönenivån för ligans importspelare. 

IK Oskarshamns finska satsning omfattar också forwardsduon Antti Suomela och Ahti Oksanen. Vi vet inte deras månadslöner, men vad vi vet är att Oskarshamn, jämte Timrå, har ligans lägsta spelarbudget, cirka 50 miljoner kronor.

Sportchef Thomas Fröbergs finska satsning ”äter upp” en betydande del av lönekakan, det står utom allt tvivel.

Enligt spelarfacket SICO:s beräkningar var snittlönen i SHL säsongen 2021-2022, det vill säga förra säsongen, 121 000 kronor i månaden.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen