Förbundet omsätter 187 miljoner

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är inte främmande för att bryta loss sitt förbund ur RF-organisationen, tankar som tidigare i höstas framfördes i en ledare på swehockey.se. 

Han har 20 590 000 kronor skäl att inte gå från ord till handling. 

Nämnda belopp är RF:s bidrag till ishockeyn under verksamhetsåret 2022, plus 3 530 000 kronor som förbundet har att fördela till föreningar i projektstöd avseende barn och ungdomsishockeyn

Förbundets ilska bottnar i RIN-domar som gått emot Larssons förbund gällande   tumultet i Hockeyettan, landets tredje division.

RF-stödet omfattar organisation, 8 550 000 kronor, verksamhetsstöd barn och ungdom 8 790 000 kronor, verksamhetsstöd vuxenidrott 370 000 kronor samt verksamhetsstöd elitidrott 2 880 000 kronor.

Beloppen har tagits fram av Peter Eriksson, controller av verksamhet på RF efter begäran av Idrottens Affärer. Peter Eriksson framhåller också:

-Dessutom tillkommer möjligheten för föreningar att ansöka om lokalt aktivitetsstöd (LOK) direkt från oss. Observera att vi talar om medel ur RF:s ordinarie anslag och avser inte de särskilda belopp som RF erhållit för att kompensera eller återstarta idrotten efter pandemin.

Så mycket kostar landslagen

Förbundets omsättning, inklusive Svensk Hockey AB, landade 2021 på 187 miljoner kronor varav 55 miljoner var utgifter för de olika landslagens verksamhet. Från Tre Kronor och Damkronor, till de olika junior och ungdomslandslagen för pojkar och flickor. 

-I beloppet ingår även de stora sammandragningar, camper, som vi har på ungdomssidan, meddelar Anders Lundberg, general manager för Tre Kronor och landslagschef.

-För 2022 ser vi ökade kostnader för hotell och resor.  Ju kortare resor, ju bättre är det för vår ekonomi, framhåller Anders Lundberg.

Regeringen Kristerssons prognos för 2023 andas lågkonjunktur, alla nyckeltal pekar åt fel.

-Ja, det är en verklighet vi har att förhålla oss till, avslutar Anders Lundberg.

Förbundets huvudsponsor är Svenska Spel. 

Här finns fyra huvud partners, Lidl, Beijer byggmaterial, Gjensidige försäkring och Scandic. Vidare ett tio-tal partners, bland dem finns SAS och tidningen Aftonbladet.

VM-arrangemang ovärderliga

Kommande VM-turnering 2025 blir av stor betydelse för förbundets ekonomi. Senast Sverige stod som arrangör, delat med Finland 2012 och 2013,  slutade illa ekonomiskt, och trots guldfirande 2013 under Pär Mårts tvingades förbundet ta banklån för att fortsätta verksamheten.  

Danmark är medarrangör 2025, huvudarena är Avicii Arena i Stockholm.

 Ett lyckat arrangörskap, som för Finland i finska Åbo i vintras, innebär en vinstnivå på 50-60 miljoner för arrangören. Det innebär en mycket god möjlighet för en förbundsledning att bygga en stabil ekonomi över tid.

Tillbaka till inledningen: Anders Larsson har cirka 24 miljoner skäl att stanna kvar i RF-organisationen – även om han underkänner såväl organisationens duglighet eller det rättssystem som utvecklats under decennier. 

KJELL NILSSON

Fakta

RF:s samlade bidrag till Ishockeyförbundet för 2022 uppgår till  20 590 kronor, plus 3 530 kronor att fördela till föreningar som projektstöd för barn – och ungdoms ishockeyn. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen