Förbundet omsätter 187 miljoner

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är inte främmande för att bryta loss sitt förbund ur RF-organisationen, tankar som tidigare i höstas framfördes i en ledare på swehockey.se. 

Han har 20 590 000 kronor skäl att inte gå från ord till handling. 

Nämnda belopp är RF:s bidrag till ishockeyn under verksamhetsåret 2022, plus 3 530 000 kronor som förbundet har att fördela till föreningar i projektstöd avseende barn och ungdomsishockeyn

Förbundets ilska bottnar i RIN-domar som gått emot Larssons förbund gällande   tumultet i Hockeyettan, landets tredje division.

RF-stödet omfattar organisation, 8 550 000 kronor, verksamhetsstöd barn och ungdom 8 790 000 kronor, verksamhetsstöd vuxenidrott 370 000 kronor samt verksamhetsstöd elitidrott 2 880 000 kronor.

Beloppen har tagits fram av Peter Eriksson, controller av verksamhet på RF efter begäran av Idrottens Affärer. Peter Eriksson framhåller också:

-Dessutom tillkommer möjligheten för föreningar att ansöka om lokalt aktivitetsstöd (LOK) direkt från oss. Observera att vi talar om medel ur RF:s ordinarie anslag och avser inte de särskilda belopp som RF erhållit för att kompensera eller återstarta idrotten efter pandemin.

Så mycket kostar landslagen

Förbundets omsättning, inklusive Svensk Hockey AB, landade 2021 på 187 miljoner kronor varav 55 miljoner var utgifter för de olika landslagens verksamhet. Från Tre Kronor och Damkronor, till de olika junior och ungdomslandslagen för pojkar och flickor. 

-I beloppet ingår även de stora sammandragningar, camper, som vi har på ungdomssidan, meddelar Anders Lundberg, general manager för Tre Kronor och landslagschef.

-För 2022 ser vi ökade kostnader för hotell och resor.  Ju kortare resor, ju bättre är det för vår ekonomi, framhåller Anders Lundberg.

Regeringen Kristerssons prognos för 2023 andas lågkonjunktur, alla nyckeltal pekar åt fel.

-Ja, det är en verklighet vi har att förhålla oss till, avslutar Anders Lundberg.

Förbundets huvudsponsor är Svenska Spel. 

Här finns fyra huvud partners, Lidl, Beijer byggmaterial, Gjensidige försäkring och Scandic. Vidare ett tio-tal partners, bland dem finns SAS och tidningen Aftonbladet.

VM-arrangemang ovärderliga

Kommande VM-turnering 2025 blir av stor betydelse för förbundets ekonomi. Senast Sverige stod som arrangör, delat med Finland 2012 och 2013,  slutade illa ekonomiskt, och trots guldfirande 2013 under Pär Mårts tvingades förbundet ta banklån för att fortsätta verksamheten.  

Danmark är medarrangör 2025, huvudarena är Avicii Arena i Stockholm.

 Ett lyckat arrangörskap, som för Finland i finska Åbo i vintras, innebär en vinstnivå på 50-60 miljoner för arrangören. Det innebär en mycket god möjlighet för en förbundsledning att bygga en stabil ekonomi över tid.

Tillbaka till inledningen: Anders Larsson har cirka 24 miljoner skäl att stanna kvar i RF-organisationen – även om han underkänner såväl organisationens duglighet eller det rättssystem som utvecklats under decennier. 

KJELL NILSSON

Fakta

RF:s samlade bidrag till Ishockeyförbundet för 2022 uppgår till  20 590 kronor, plus 3 530 kronor att fördela till föreningar som projektstöd för barn – och ungdoms ishockeyn. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.