Ishockeyn behåller ångestkval

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Silly Season pågår som allra mest i hockey-Sverige. Spelare kommer och går i många klubbar.

Nuvarande avtalsperiod gäller fram till 2030 och eventuell ändring av nuvarande modell kräver enighet mellan parterna. 

-V har lyssnat till samtliga tre ligor och funnit det råder samsyn kring att fortsätta med nuvarande modell och åtföljande kvalmekanism, säger förbundsordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Vid serieavslutningen i mars-april höjdes många röster med krav om en förändring. I skarpt läge fanns ingen vilja till förändring.

Skarpt läge för Örebroledare

För Örebro Hockeys ordförande Ulf Rohlén var det tveklöst skarpt läge vid föreningens årsmöte inför 298 frågvisa medlemmar.

 Stämman kom till stor del att handla om uppgörelsen med spelaren Mathias Bromé som nyligen skrev kontrakt med Luleå – trots  kontrakt med Örebro.

Bromé placerades i slutskedet av den gångna säsongen i i tränaren Niklas Erikssons frysbox, och förbjöds att närvara vid upptakten inför kommande säsong.

Ordföranden vägrade svara

Ulf Rohlén vägrade svara när medlemmar krävde besked på frågor hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut med Bromé och Luleå. Han hänvisade till sekretess.

-Av respekt. Dels mellan spelare och klubben, och dels för att vi inte vill att alla ska se vilka uppgörelser vi gör, säger Ulf Rohlén enlig tidningen Na.

”Dealen” med Luleå innebär att Örebro kommer att betala ett miljonbelopp till för Bromé i lön, trots att han spelar för Luleå. En summa som belastar spelarbudgeten för 2024-2025 års säsong.

-Men vi har ingen som spelar för de pengarna. Den stolen är tom, medger Ulf Rohlén.

En till i frysboxen

Ännu en spelare, backen Philip Holm, är i Niklas Erikssons frysbox.  Hans månadslön är i 200 000 kronor klassen, här har ännu ingen uppgörelse träffats. Holm tränar på egen hand i sommar.

-Sitter han ut sitt kontrakt, så ställer vi krav på att han är här och är tillgänglig för spel, säger Ulf Rohlén.

Örebro har flera ekonomiska surdegar att hantera, sparkade tränaren Johan Hedberg, vd Mikael Johansson som avskedades och Stefan Bengtzén, general manager som även har fick lämna.

-Vi är naturligtvis inte alls nöjda med all den turbulens som varit i och runt klubben. Det är inget vi kan låta ske igen, betonar Ulf Rohlén.

Revisorns råd i Leksand

På frågan om det inte hade varit billigare att sparka Niklas Eriksson och tränarteamet svarade Ulf Rohlén, 

-Nej absolut inte. Vi har tagit de beslut som vi tror är för klubbens bästa.

Hockeyns elitklubbar visar i bokslutstider stor uppfinningsrikedom. I Leksand har revisor Thomas Nielsen på KPMG klivit in i handlingen och uppmanat föreningen att tillgodoräkna sig framtida skatteavdrag på årets inbetalda pensioner.

Ett rörelseresultat på minus 11,5 miljoner före skatt vänds då till plus 2,3 miljoner efter skatt.

Vd. Andreas Hedblom i Leksand är förstås nöjd.

-Vi tar del av skattemässiga överskott i framtiden. Det ligger i linje med hur andra klubbar och branscher redovisar, säger Anderas Hedblom.

Upplägget har inte något med skatteplanering att göra intygar revisor Thomas Nielsen.

-Leksand har betalat all skatt som de ska göra, betonar Nielsen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.