Affärer

Snittlön i landslaget på 678 000 kr

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Idrottens Affärer har kartlagt lönebilden i norske förbundskaptenen  Glenn Solbergs svenska landslag.

 Med hjälp av uppgifter från klubbledare i svenska Handbollsligan, källor med god insyn i internationell handboll,  franska Lidl Starligue (franska ligan), samt norska NTB landar den årliga snittlönen i den blågula VM- truppen, 18 spelare,  på 6 000 Euro. Efter en kurs på 11.30 sv. kronor blir det 678 000 kronor 

Regeringen går på idrottens linje

Regeringen överlämnade den 17 januari förslag till riksdagen om en ny mervärdesskattelag där det föreslås att internmomsen för föreningslivet ska anpassas till EU:s mervärdesskattedirektiv. Det innebär att de svenska reglerna inte tillämpas snävare än vad direktivet tillåter – vilket är fallet idag.

Nu kommer ett förslag från regeringen om anpassad internmomsen för civilsamhället och att den anpassas till EU-direktivet. 

− Jag är glad att regeringen har tagit vid där den förra regeringen slutade och visat förståelse för problemen. Att det nu kommer förslag på området är ett steg i rätt riktning, men några avgörande frågetecken återstår gällande tillämpningen, säger Björn Eriksson. 

Skulle bli största bolaget i Europa

Sveriges största Padelföretag, PDL United överlever. Padeljätten  är räddad från konkurs sedan danska investerare kommit till undsättning. Men det krävdes två emissioner eftersom hotet var så omfattande.  Kravet på bolaget inför januari var 370 nya miljoner för att balansera bolaget.

Padel United har vuxit explosionnsartat under ett par-tre år.Fusioner, företagsköp och ambitionen att bli Europas största padelbolag innebar att intresset inte motsvarade satsningen.  Det fanns inte tillräckligt med spelare, helt enkelt.

Skulle bli Europas största

I takt med allt fler skrikande röda siffror fanns heller inget alternativ. Hallar stängdes i jämn takt för att minska utgifterna.

Helsingborg och Karlstad i nysatsningar

Förväntan och tron på bättre fotboll ökar i två regionstäder. Skälen är de samma trots att det skiljer många mil. Förklaringen på båda håll är de samma – två av de met erfarna tränarna återkommer. ”Svennis” Eriksson blir sportchef i Karlstad fotboll och Stuart Baxter blir teknisk rådgivare i Helsingborgs IF.

Två klubbar har lyckats i strävan att locka och rekrytera välkända profiler med anknytning till bygden.

Karlstad Fotbolls nysatsning tar en allt fastare form.

Med Sven-Göran ”Svennis” Eriksson får en  sportchefsroll enligt en mycket seriös och omfattande  treårsplan där det också ingår två nya tränare, nya styrelsemedlemmar och en egen sportchef på damsidan.

Bygga med ödmjukhet

– Vi har haft stora ambitioner men små resurser, nu vill vi med ödmjukhet bygga en ny stabilare struktur där vi inom en treårsperiod vill utmana på allvar, sa Patrik Hjelte som är föreslagen som ny ordförande. 

Största bolaget behöver 270 miljoner

Padel United är Sveriges största padelbolag vars tillkomst och tillväxt har imponerat.

Länge har det handlat om enbart framgångar – till nu. Jättebelopp krävs för att rädda bolaget.

Intäkterna minskar både snabbt och i en skrämmande omfattning i padel-Sverige. Räddas vad som räddas kan, är vad som gäller, i synnerhet i Padel United. Nya jätte-belopp måste in. Ett försök med emissioner i en ambition att ta in flera hundra miljoner är inlett.  Dessutom är snabblån högaktuella. Annars hotar ett kompakt mörker.

Padel-Sverige är i gungning , situationen är akut. På flera håll är det kris. Nu drabbas också jättarna. PDL United är en, En annan av är WAP, som har ansökt om rekonstruktion och måste vidta tuffa sparåtgärder.

Sportagenturen växer efter förvärv

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Vid investeringarna i Nina Wennerströms Wesport deklarerade Karl-JohanPersson: 

 -Jag har följt Wesport sedan starten och har ett stort förtroende för Nina som entreprenör och ledare och för det bolag hon skapat. 

- Jag delar Wesports värderingar, brinner för sport och hoppas att Wesport genom mitt engagemang ska kunna fortsätta satsningen på sina talanger, hjälpa dem att nå sina drömmar och utvecklas och att man också ska kunna rekrytera nya idrottsstjärnor, sa Karl Johan Persson, känd supporter till Djurgårdens fotboll.

Domen - Eskilstuna tvångsdegraderas

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

– Jag tror att alla trodde att vi skulle klara det, så det kommer som en liten chock, säger Eskilstunas mittfältare Elin Rombing till TT.

Licensnämndens ordförande Richard Johnsson uttrycker i enskriftlig kommentar:

"Eskilstuna United DFF uppvisade negativt eget kapital i det periodiserade bokslutet per 31 augusti 2022 och uppfyllde därmed inte elitlicenskravet att det per det datumet periodiserade bokslutet ska vara noll eller positivt för att kunna få elitlicens för år 2023".

Klubbordföranden Lina Bertilsson tycker att Licensnämndens beslut är oerhört tungt.

Nytt lönesystem antaget av IBU

Skidskyttarna i Världscupen kan se fram emot bättre ersättning. Prispengarna är höjda med 40 procent och det gynnar i synnerhet åkarna bakom den yppersta toppen.

Systrarna Elvira och Hanna Öberg inledde säsongen med topplaceringar på hemmaplanen. Nu gäller världscupen i finländska Kontiolax och eftersom fjolårets världscupvinnare, Marte Olsbu Röiseland och Tiril Eckhoff inte kommer till staert beroende på sjukdom, är systrarna Öberg storfavoriter.

Det åkarna pratar om är att Internationella skidskytteförbundet (IBU) höjer den totala prissumman med 40 procent.

En individuell seger ger 15 000 euro (163 000 kronor) vilket är lika mycket som tidigare.

Östersund måste vänta på domen

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

-Vi har under dagen fått en orientering om föreningens ekonomi och möjligheter att spela i Superettan. Men nämnden har inte tagit något beslut,  varken i det ärendet eller i andra ärenden, meddelar Kjell Sahlström, sekreterare i nämnden.

- Beskeden om elitlicens för 2023 kommer att lämnas för samtliga lag, i de  fem serier som vi har att bedöma, i början av december. Att Östersund skulle erhålla besked redan nu är en missuppfattning, säger Kjell Sahlström.

Alla förbund vek ned sig i sista stund

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) får sin vilja igenom. VM-lagen vågar inte bära den uppmärksammade ”One Love”-bindeln, på grund av risken för sportsliga straff. Så var det med det initiativet och modet…

 I ett gemensamt uttalande på måndagsmorgonen meddelar England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz att man struntar i  idén att bära regnbågsbindeln för att påkalla uppmärksamhet för mångfald och inkludering, under fotbolls-VM.

– Vi är mycket frustrerade över Fifa-beslutet som vi anser saknar motstycke, skriver nationerna i ett uttalande enligt BBC.

När det i självs verket är de själva som saknar kurage… Det går an att ha åsikter runt Fifa, men själva saknade länderna mod och styrka utan vek ned sig.

Det har hetat att fotbollsförbunden skulle göra verklighet av sitt upprepade fördömande, men när det väl gällde då visade det sig bara vara snack.  Gång på gång har förbunden försökt övertyga omvärlden att man var beredda att ta böter

Qatar sa ifrån - och Fifa accepterade

Visst skulle det bli ölservering i Qatar trots de religiösa lagarna.  Det har man från ansvarigt håll varit tydliga med länge – fram till i torsdags då det plötsligt kom ett nytt besked -  ölförsäljningen skulle flyttas till undanskymda platser, något som gällde i inte ens 24 timmar. För på fredagen kom meddelandet om att det blir ingen ölservering alls.

”Efter diskussioner mellan värdlandets myndigheter och Fifa kom ett beslut om att fokusera försäljningen av alkoholhaltiga drycker till Fifas fanfestival, andra fandestinationer och licensierade arenor, och ta bort försäljningsställen för öl från Qatars VM-arenor”, skriver Fifa. 

Med ett undantag, Öl serveras endast i arenornas lyxsviter, som är till för Fifa-tjänstemän och andra förmögna. En alkoholfri variant ska sägas.

Den 21:a avgör Licensnämnden ÖFK:s öde

När en ordförande gör ett sånt erkännande, då...är det långt gånget.

– Hade vi inte klarat kvalet hade vi lämnat in konkursansökan i dag, säger Tom Pripp, tillförordnade ordförande, enligt Östersunds-Posten.

I helgen lyckades Östersunds FK säkra nytt kontrakt isuperettan i fotboll. ÖFK  sker allt och lite till!

TomPripp oc hans styrelsekollegor visste inte vad de skulle hoppas på inför söndagens avgörande. 

Seger eller förlust? Säkrat kontrakt eller degradering.

IStyrelsen var man fult medvetna om den bistra ekonomiska verkligheten.

Vad skulle de hoppas på?

Jubel skulle innebära det dystra faktum att klubben sätts under nästan obegriplig press – ÖFK måste få in 10 miljoner på en vecka!

Låter som fantasier, men det är ett obevekligt faktum. Pengar ska bara fram – annars ryker eliticensen och troligen även klubben. 

Häcken, i medvind som ingen annan klubb

Att Häcken är outstanding i svensk fotboll bevisades med all tydlighet vid evenemanget Allsvenskans Stora Pris. Klubben erövrade fem av sju pris, mest hyllad blev Alexander Jeremejeff som tog hem två av dessa, han blev skytteligavinnare och utnämndes till bäste spelaren av alla.

Häcken är den verkliga Mästarklubben, nu hemmastadd både på egen träningsanläggning och egen arena, därtill en ekonomisk garanti i ungdomsturneringen Gothia Cup som också ger klubben god renomé och kännedom, därtill en allt större supporterskara och dessutom ett framgångsrikt damlag.  Mycket mer går inte att önska

Alexander Jeremejeff är kung på Hisingen, ja, egentligen i Göteborg då det inte finns någon konkurrens från någon i de övriga klubbarna.

han var ödmjukheten personifierad vid vid evenemanget Allsvenskans Stora Pris. 

– Väldigt hedrande att få det här priset. Samtidigt vill jag betona att det finns andra i klubben som har varit minst lika bärande. Jag är glad över att vi vann kollektivt, vi gjorde det tillsammans. De individuella priserna är roliga att få, men jag värdesätter lagets framgångar högre, sa en glad Jeremejef.

Expressen Sport i nysatsning

Expressen gör en storsatsning på sport. kommuniceras nu. Nyhetsbevakning och livesänd sport ska få ökat fokus. Äntligen kan tyckas, med tanke på sådana starka traditioner och etablerade varumärken i kända och skickliga skribenter som har byggt upp Expressenas kvalité under decennier. Sport är en stor del av tidningens dna, vad än nya generationer må tycka.

 

Expressen Sport i nysatsning

Levande bilden och/eller skrivna ordet!?

 

Det blir  en ny ledning på sportredaktionen. Pontus Weinemo blir strategisk chef med ansvar för produktutveckling. Linus Sunnervik blir redaktionell sportchef och leder redaktionen.

När den nuvarande sportchefen Kalle Forssell slutar senare i höst tar biträdande sportchefen Linus Sunnervik över avdelningen. Affärsutvecklingsansvarig Pontus Weinemo blir strategisk chef.

Förbundet omsätter 187 miljoner

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är inte främmande för att bryta loss sitt förbund ur RF-organisationen, tankar som tidigare i höstas framfördes i en ledare på swehockey.se. 

Han har 20 590 000 kronor skäl att inte gå från ord till handling. 

Nämnda belopp är RF:s bidrag till ishockeyn under verksamhetsåret 2022, plus 3 530 000 kronor som förbundet har att fördela till föreningar i projektstöd avseende barn och ungdomsishockeyn

Förbundets ilska bottnar i RIN-domar som gått emot Larssons förbund gällande   tumultet i Hockeyettan, landets tredje division.

RF-stödet omfattar organisation, 8 550 000 kronor, verksamhetsstöd barn och ungdom 8 790 000 kronor, verksamhetsstöd vuxenidrott 370 000 kronor samt verksamhetsstöd elitidrott 2 880 000 kronor.

Skapar samhällsvärde för 1,6 miljarder

Innebandy är en av Sveriges största sporter och för första gången finns en analys som visar vilket värde sporten skapar till samhället. EY:s nya rapport visar att Svensk Innebandy under de senaste åren genomfört flera initiativ för att ge tillbaka till samhället. 

Analysen visar exempelvis att den största hälsovinsten för ungdomar är mindre risk för psykisk ohälsa och bättre välbefinnande, vilket leder till cirka 80 miljoner kronor i sjukvårdsbesparingar. Totalt bidrar innebandyn med drygt 1,6 miljarder kronor till samhället.

Rapporten ”Vilket värde skapar Svensk Innebandy till samhället?” från rådgivnings- och revisionsföretaget EY utgår från Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Här framkommer en rad initiativ som Svenska Innebandyförbundet (Svensk Innebandy) arbetat med under senaste säsongen.

"Vi vill kompensera klubbarna"

Höga elpriser slår hårt mot idrottsföreningar med egna anläggningar. För att säkra alla barn och ungas möjlighet till aktiviteter agerar nu Uppsala och blir första kommun som anslår penngar till extra föreningsbidrag förbidragsberättigade föreningar med egna anläggningar.

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer vilket också påverkar alla som bor och verkar i Uppsala kommun. Det inser de ansvariga ocvh reserverar pengar för att stötta föreningar.

Föreningar med egna anläggningar kan ansöka om ett särskilt bidrag för perioden 1 juli-31 december 2022 för ökade elkostnader. Bedömning av bidraget görs utifrån faktiska kostnadsökningar som uppstått under perioden jämfört med samma period 2021. För att beviljas bidrag behöver föreningen se över energisparande åtgärder.

Vädjar om solidaritet i hockeyettan

Huddinge Hockey vädjar om solidaritet bland Hockeyettans föreningar, och föreslår i e-mail att lagen gemensamt ska dela på den straffavgift, 25 000 kronor vardera, som Svenska Ishockeyförbundet utdömt till sju lag.

Idrottens Affärer har tagit del av ordföranden Stefan Bengtsson upprop till Hockeyettans 39 föreningar, Boden Hockey som är Hockeyettans svarta får, fanns inte med  på Bengtssons sändlista. Däremot Karlskrona, som led stor ekonomisk skada på då tre lag vägrade att spela på Karlskronas hemmais.

-Det är hårresande och ger mig en dålig smak i munnen, men egentligen är det ingenting som förvånar oss längre här i Karlskrona. De inställda matcherna kostade oss cirka en miljon, det är den fordran som vi har på svensk ishockey säger klubbchefen Per Rosenqvist.

Av mailet framgår att förra höstens bojkott hade brett stöd av Hockeyettans ledning.

- Det var på vårt (!) önskemål skriver Bengtsson, att sju klubbar vägrade att spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona hösten 2021.

Miljonskulderna bara växte i AIK

AIK Bandy går under. Både damlaget och herrlaget finns i verksamheten, men elilicensen gäller enbart herrlaget och därför kan damlaget fortsätta att spela!

Men situationen var ohållbar förr herrlaget. 8,2 miljoner i skulder enbart till kronofogden och uppgifter om spelarlöner om totalt 450 000 kr  i månaden innebar att hotet mot existensen  bara blev större och större. Det fanns inga möjlighetet att hålla ihop truppen och framför allt saknades förmågan att betala löner.

Konkursen var oundviklig.

– Jag har inte sovit mycket sedan vi började få insikt i bokföringen, säger nytillträdde ordförande Bosse Fasth i Sportbladet.

”Intäkterna motsvarar inte löpande kostnader och samtliga alternativ till finansiering är uttömda. Det är oansvarigt gentemot personal, spelare och ledare, samarbetspartner, medlemmar, säsongskortsinnehavare, bandysupportrar, att inte stoppa verksamheten och fortsatt bygga på den skuldbörda som redan finns”, säger  Bo Fasth i ett uttalande till AIK:s hemsida.

Svidande kritik mot hockeyförbundet

100-års jubilerande Svenska Ishockeyförbundet med stor galakväll den 17 november, får svidande kritik av Svensk Idrottsjuridisk förening. I rapporten ”Svenska Ishockeyförbundet och idrottens rättssystem” slår artikelförfattaren, advokat Mats Larsson fast följande:

”Sammanfattningsvis kan konstateras att förbundets hantering av bråket i Hockeyettan och de beslut detta föranledde. inte kommer att tillhöra det 100-åriga Hockeyförbundet stoltaste ögonblick”.

-Jag kände att det var några saker som måste sägas. Viktiga frågor hanterades helt uppenbart fel. Styrelsen borde ha agerat annorlunda,  i stället låste styrelsen fast sig och grävde ett allt djupare hål, säger Mats Larsson till Idrottens Affärer.

Striden i ligaorganisationen Hockeyettan, och det starka motståndet mot Bodens Hockeyförening, har varit en följetong i svensk hockey. Tvisten rörande sändningsrättigheter tog sin början redan 2018. 

Bara vissa gynnas av eventuellt elstöd

 

Svenska kraftnät har idag presenterat sitt förslag till kontantstöd för höjda elkostnader. Stödet är välkommet, men elanvändare i norra Sverige inkluderas inte i modellen - därmed utelämnas många idrottsföreningar.

Förslaget från Svenska kraftnät gör ingen skillnad på elanvändare utan även föreningar inkluderas i stödet. Däremot gäller stödet bara elanvändare i elområde 3 och 4, inte i elområde 1 och 2.

Riksidrottsförbundet presenterade tidigare i veckan en undersökning som visar att fler än sex av tio föreningar som driftar och/eller äger sin anläggning redan idag påverkats negativt av de ökade elkostnaderna. Dessutom är många oroliga över att behöva höja tränings- och medlemsavgifterna.

41 elitspelare har över 1 miljon i årslön

Skellefteås skarpskytt, Oscar Möller, 33 år och med Spånga IS som moderklubb har SHL-ishockeyns fetaste lönekuvert, i varje fall enligt taxeringsuppgifter från Skatteverket som visar inkomster av tjänst under 2021. 

I Sportbladets granskning, som avser taxeringsåret 2022, är Möllers årslön 2 239 329 kronor, det ger en månadslön på 186 610 kronor. 

Beloppet avser den totala inkomsten, men notera att spelare kan ha låst del av lön/sign on-bonus i fonder, pension eller liknande, och som inte syns i den taxerade inkomsten.

Möller gör i år sin tionde säsong med Skellefteå, är en pålitlig poängspelare med över 40 poäng ( mål och assist) i snitt per säsong. I höst har han 14 poäng (7+7) på tio matcher.  Hans samarbete med Joakim Lindström, 38 år, är ett vinstvapen för Skellefteå.

Hareide säger nej till en fortsättning i MFF

Det är bekräftelsen på att bygget av ett nytt Maomö FF är inlett. Tränaren Åge Hareide, 69, tänker inte ställa upp på en fortsättning.

Han har har bestämt sig.

– Nu känner jag mig klar, säger MFF-tränaren till NRK.

Det är bekräftelsen på att bygget av ett nytt Maomö FF är inlett. Tränaren Åge Hareide, 69, tänker inte ställa upp på en fortsättning.

Han har har bestämt sig.

"Känner mig klar"

– Nu känner jag mig klar, säger MFF-tränaren till NRK.

69-åringens sista match med Malmö FF blir den allsvenska avslutningen mot Degerfors på hemmaplan den 6 november.

RF kräver beslut från regeringen

Nästan nio av tio idrottsföreningar som äger och/eller driftar en anläggning är oroliga för föreningens ekonomi på grund av elpriserna. Fler än sex av tio föreningar har redan påverkats negativt. Risken är stor att föreningar tvingas höja tränings- och medlemsavgifter för att klara elräkningarna.

− Det är alarmerande signaler om risker för att elpriserna skapar en kedjereaktion som i slutet slår hårdast mot familjer som redan sliter för att klara av ökade kostnader generellt i samhället. Det är positivt att idrottsminister Jakob Forssmed har sagt att föreningarna ska omfattas av högkostnadsskydd från regeringen men vi behöver ett beslut nu, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sju klubbar bötfälls av förbundet

Svenska Ishockeyförbundet fortsätter att trampa på Boden och Karlskrona i Hockeyettan. Lagens ersättningskrav för sju inställda matcher för precis ett år sedan har avvisats i styrelsebeslut. 

 Boden och Karlskrona hade yrkat ersättning med cirka en miljon kronor vardera för uteblivna intäkter vid sju matcher i den egna rinken hösten 2021, publik och servering.

De får i stället nöja sig med totalt cirka 30 000 kronor vardera, utgifter för vaktmästare, sjukvårdspersonal och övrig personal i arenan. Utgifter som  måste verifieras i form lönespecifikationer och som ska erläggas av lagen som uteblev.

Sju klubbar får böta

 Sju lag, Piteå, Kalix, Sundsvall och Örnsköldsvik i Hockeyettan norra och HC Dalen, Vimmerby och Mörrum i Hockeyettan södra bojkottade möten med Boden och Karlskrona och bötfälls vardera med 25 000 kronor. Belopp som erläggs direkt till förbundet.

Björns kommentar: " Inte ett vettigt ord"

- I den överenskommelse för Sverige som den tillträdande regeringen och Sverigedemokraterna har presenterat finns inte ett ord om idrott Det saknas de mest central och viktigaste delarna för idrottsrörelsens 3,2 miljoner medlemmar. Nu reagerar Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet

– Jag är förvånad över att idrottens viktigaste utmaningar inte berörs alls i den omfattande överenskommelsen , kommenterar  han irriterat.

Överenskommelsen på 62 sidor omfattar sju områden där ett flertal vallöften till idrottsrörelsen saknas.

– Bristerna i tillgång till idrottsanläggningar och idrottsmiljöer har partierna i den tillträdande regeringen bekräftat är ett stort problem som inte idrottsrörelsen och kommuner kan lösa själva. Trots vackra ord under valrörelsen finns inget om idrottsrörelsens största utmaningar i överenskommelsen.

Idrottsrörelsen och civilsamhället nämns inte i avsnittet om högkostnadsskydd, stöd till energibesparing och sänkta elpriser.

Bjöens kommentar: " Inre ett vettigt ord"

I den överenskommelse för Sverige som den tillträdande regeringen och Sverigedemokraterna har presenterat finns inte ett ord om idrott Det saknas de mest central och viktigaste delarna för idrottsrörelsens 3,2 miljoner medlemmar

– Jag är förvånad över att idrottens viktigaste utmaningar inte berörs alls i den omfattande överenskommelse , kommenterade  en något irriterad Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Överenskommelsen på 62 sidor omfattar sju områden där ett flertal vallöften till idrottsrörelsen saknas.

Från 3 till 70 personer i mediabolaget

Sport i TV attraherar alla, tittare som företag. Därför kan Spring Media, som är ett av Sveriges ledande och växande företag inom sport och TV-produktion expandera ytterligare. Bolaget följer en utstakad strategi för att nå mer framgång, både i Sverige och i Europa, framför allt i DACH-regionen där investeringar nu sker via ett förvärv av företaget Hogmore, med bas i både Lichtenstein och Österrike.

- Därmed når vi en marknadsledande position vid försäsongs- och vänskapsmatcher i fotboll – till att börja med.

- Affären stärker Spring Medias position som en tekniskt aktiv och global sportmediebyrå med en stark europeisk hemmamarknad, betonar vd:n, Tobias Osmund.

Spring Media grundades 2011 av Hans Svelander, José Moreno och Torsten Billing. Tre personer då, har blivit 70 dryga tio år senare tack vare en ständig expansion och en stark position som helhetsleverantör av internationell sportmedia.

Fortsatt splittring i Hockeyettan

Striden i Hockeyettan fortsätter – minna förra säsongens uppslitande bråk med hemliga ljudfiler, vägran att spela matcher, extra årsmöte och en vd. (Ronnie Glysing) som tvingades gå.

I bakgrunden finns en djup konflikt om upplåtelseavtal,  nuvarande och tidigare, ljud och bildrättigheter samt en dom från Riksidrottsnämnden, RIN, som ogiltigförklarade Svenska Ishockeyförbundets paragraf 6:1

I strid med EU-rätten fastslog RIN, och som tvingade lag i förbundsserier att tillhöra en ligaorganisation, i det här fallet Hockeyettan.

Först efter hot om uteslutning ur RF-familjen anpassade sig Hockeyförbundet till RIN-domen.

"Vi vill inte medverka"

Hockeyettans nye vd. Jan Israelsson, 57 år med gedigen hockeybakgrund, hade precis landat ett nytt fem årigt TV-avtal med streamingtjänsten StayLive när han på Boden Hockeys hemsida kunde läsa följande:

Tvivel till systemet med Visselblåsare

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Kommunen, RF/Sisu samt Friidrottsförbundet har ägnat tid och ansträngningar åt att hitta en utväg ur en invecklad och destruktiv situation, där systemet med visselblåsare har ställt till det. Ett system som kritiseras hårt i idrotts-Sverige.

Utgången i Eskilstuna blir att eldsjälarna i Ärla IF, de som står bakom en både framgångsrik och ifrågasatt verksamhet, går vidare och bildar eget. De lämnar Ärla IF där huvudstyrelsen riktade skoningslös kritik mot friidrottssektionen.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.