Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

AIK och Grekland har mycket gemensamt

Nu är informationen knapphändig och ofullständig så följande text är i stort sett spekulativ, det är det mesta ni läser i finanstidningar också. Gårdagens rapport ger heller inga underlag för långsiktiga analyser.

Vad tyder den snäva räntan på?

Någon av er kan de senaste veckorna ha noterat en och annan tidningsartikel som hävdar att Grekland kan gå i konkurs. Ni kan också ha noterat att media pekar på de hiskeligt höga räntor som Grekland tvingas betala för sina lån på grund av konkursrisken. Räntor på 8-9 procent.

För AIK Fotboll AB så har en grupp närstående lånat ut 7,7 miljoner kronor på kort sikt. Till en ränta av 1,5 procent per månad enligt de uppgifter som finns i media. 1,5 procent per månad är en årsränta på 18 procent, dvs mer än dubbelt så mycket som konkursmässiga Grekland betalat.

Det finns två skäl till en årsränta på 18 procent. Det ena rationella är en extremt hög risk, dvs det är sannolikt att låntagaren inte kommer att kunna betala tillbaka enligt överenskommelse utan långivaren får sina pengar låsta. Det andra är girighet.

Tyder på verkligt stora problem i AIK

Långivarens goda vilja kan dock inte ifrågasättas. Det är osannolikt att de använder sina styrelsepositioner för att sko sig. Då återstår alternativ ett. Den insyn som långivarna har och räntan på 18 procent är ett fullständigt och slutgiltigt bevis på att AIK befinner sig i ett ekonomiskt moras.

Q1 rapporten visar nu vinst, lånet ovan är återbetalt och läget torde därför kunna ses som bättre. Det kan lika gärna vara en illusion.

Det korta lånet från människor med god insyn till extrem ränta indikerar att läget är mycket besvärligt. Väsentligt sämre än rapporterna.

Fansen gör så samma fel som fackföreningarna

Utöver den besvärliga ekonomin påstår människor i min närhet som tillhör de minoritetsgrupper som längtar efter prostatainflammation, dvs går på fotboll i vårens kyla, att AIK, Svenska mästare 2009 i år inte har en fungerande produkt. Tabelläget indikerar att de har rätt.

Med 4 000 färre åskådare per match hittills, primärt beroende på minusgrader och väder så gör tabell-läget att snittsiffrorna för säsongen riskerar att bli sämre än budgeterat.

Likheten med Grekland där befolkningen demonstrerar och skapar kravaller blir total när de s.k. fansen redan mött upp på träningar för att medelst förtäckta hot hålla så kallade kvartssamtal. Ungefär lika konstruktivt som när grekiska fackföreningar hotar med generalstrejk.

Stahre till - Grekland

AIK är ett viktigt lag för Allsvenskan. Deras förmåga att dra publik både borta och hemma gör dem viktiga för totalomsättningen även om deras huligankramande skapar risker. För de allsvenska lagen är det viktigt att AIK finns kvar, d.v.s. får ordning på sin ekonomi. Ungefär som Greklands ekonomi är viktigt för Euron och då ekonomin i hela Euro-blocket.

Att Stahre flyttade till just Grekland får ses som lite roligt i sammanhanget. Att han inte ersätts utan att AIK väljer att spara pengar genom att lösa tränarfrågan med befintlig lönemassa får ses som ett tecken.

Det finns två ekonomiska sanningar som går att lita på. Ett företag med god ekonomi är i bättre skick än vad siffrorna visar och ett företag med dålig ekonomi är i sämre skick än vad siffrorna visar.

Spelet gör bara saken värre

AIK tillhör sannolikt inte den förstnämnda gruppen. Likheterna med Grekland fortsätter. AIK:s spel blir tyvärr en orsak till att AIK:s problem förvärras precis som grekernas strejker sänker Greklands möjligheter.

Nu kommer vän av ordning självfallet påstå att jag är ute och cyklar i den här jämförelsen med motiveringen att någon grekisk värme och grekisk sol har vi inte sett skymten av den här fotbollssäsongen. Här tvingas jag ge mig.

Grekland skall ha genomfört sitt stålbad till 2013. AIK borde kunna leverera snabbare, men då krävs det att det sportsliga också börjar fungera. Annars kan spiralen nedåt bli svår att vända.

Dan Persson

PS:  om någon undrar vilket lag jag håller på så är svaret Arsenal. Men det krävs CL för att jag skall tycka fotboll är kul. DS

Dan Persson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.