Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Damfotbollen i framtiden
Resultatet i EM blev inte det förväntade och vi byter förbundskapten. Sverige har i många år varit en ledande nation inom damfotbollen, mycket beroende på att vi startade väldigt tidigt och i många år hade ett försprång i form av fler tjejer som spelade fotboll utöver de andra komparativa fördelarna som ett rikt land ger i form av många planer och att Sverige är ett relativt sett jämställt land.
Nu kommer andra i kapp och korrelationen med befolkning och ekonomi gör att vi i framtiden inte skall räkna med att vara topp 4 i världen. Vi kan överprestera på enskilda mästerskap men länder som har fler spelare och högre omsättning inom damfotbollen kommer över tid ligga före oss.
Då är frågan hur vi skall lyfta damfotbollen från dagens nivå till nästa.
Medaljer är relativt ointressanta utifrån den samhällsnytta som damfotbollen kan leverera. De är snarare en konsekvens att vi gör allt det andra bra.
Min egen relation till damfotbollen är begränsad men bonusdottern spelade, först i Boo FF, både i seniorlag, Flickor 92 som var extremt framgångsrika, stadslaget och sista åren i Hammarby, dvs på elitnivå.
Hon la av när hon insåg att 30 timmar i veckan i kollektivtrafiken i kombination med en gymnasieskola som skulle ge plats på ekonomutbildning på universitetet inte var en framgångsrik plan.
Då det inte finns några pengar i damfotbollen så var valet att satsa på skola logiskt. Hon spelade fram till 17 vilket då är ganska sent. Ett av Damfotbollens stora problem är att även de duktiga tjejerna lägger av i tidiga tonåren, dvs de hinner inte utveckla sin fulla potential.
Kommuner såväl som klubbar som favoriserar killarna är ett faktiskt problem där tjejer får sämre och färre träningstimmar.
Ledarförsörjning där det fortfarande 2017 verkar vara finare att träna killar än tjejer är ett problem. Att för många ledare har för mycket fokus på sportsliga framgångar och för lite fokus på att utveckla unga människor till goda medborgare är en del av det problemet.
Sexuella trakasserier av tjejer i tonåren och uppåt är ett stort och växande problem där handbollsspelaren Linnea Claesson har synliggjort problemet och agerat föredömligt. Tyvärr verkar hon vara ensam som gör något, hon saknar konkret stöd av allt från RF till förbunden till föreningar på det här området.
Hedersförtrycket är ett tillkommande problem. Många invandrartjejer får helt enkelt inte idrotta och alldeles för många är utsatta för ett förtryck för sitt kön som vi aldrig får acceptera. Det här problemet kan inte idrotten eller fotbollen lösa. RF kan sätta ner foten och förbjuda slöjan som inte är ett klädesplagg utan verktyget för att objektifiera kvinnan som underställd mannen, dvs i direkt strid med idrottens jämställdhetsmål. Problemet är omfattande och samhället som helhet är ansvarig för att vi agerar och bekämpar hedersförtryck
Sen kommer det som i hög hastighet är på väg att bli både tjej- och killfotbollen såväl som all annan idrotts stora problem. Konkurrensen om människors fritid ökar snabbt. Idrottens förmåga att vara attraktiv och kunna konkurrera är begränsad. Människor tränar i ökande omfattning utanför föreningslivet både individuellt eller i nätverk via sociala medier, dock utan förening. Utöver konkurrens på träningsområdet så ökar konkurrensen om människors fritid på alla områden och det växer fram nya. Ifjol skapade Pokemon go fler promenerade kilometrar är någon annan idrott. Vad som kommer nästa år återstår att se. Att något nytt kommer kan vi vara säkra på.
Här lär damfotbollen drabbas hårdare än herr av det enkla skälet att herrfotbollen är så mycket ekonomiskt starkare, dvs resurserna som behövs för att möta konkurrensen, vara attraktiva och behålla spelare är inte lika stora för damfotbollen. Att vara anställd tränare för ett pojklag i fotboll kan ge en lön som går att leva på, motsvarigheten saknas nästan genomgående för tjejerna som då får en sämre utbildad tränare som ett område.
Själv tror jag på damfotbollen som tillväxtområde men det är en lång resa där man till att börja med får inse att gör man som man alltid har gjort så får man samma mediokra utfall.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.