Dan Perssons blogg
Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.
Damfotbollen i framtiden
Resultatet i EM blev inte det förväntade och vi byter förbundskapten. Sverige har i många år varit en ledande nation inom damfotbollen, mycket beroende på att vi startade väldigt tidigt och i många år hade ett försprång i form av fler tjejer som spelade fotboll utöver de andra komparativa fördelarna som ett rikt land ger i form av många planer och att Sverige är ett relativt sett jämställt land.
Nu kommer andra i kapp och korrelationen med befolkning och ekonomi gör att vi i framtiden inte skall räkna med att vara topp 4 i världen. Vi kan överprestera på enskilda mästerskap men länder som har fler spelare och högre omsättning inom damfotbollen kommer över tid ligga före oss.
Då är frågan hur vi skall lyfta damfotbollen från dagens nivå till nästa.
Medaljer är relativt ointressanta utifrån den samhällsnytta som damfotbollen kan leverera. De är snarare en konsekvens att vi gör allt det andra bra.
Min egen relation till damfotbollen är begränsad men bonusdottern spelade, först i Boo FF, både i seniorlag, Flickor 92 som var extremt framgångsrika, stadslaget och sista åren i Hammarby, dvs på elitnivå.
Hon la av när hon insåg att 30 timmar i veckan i kollektivtrafiken i kombination med en gymnasieskola som skulle ge plats på ekonomutbildning på universitetet inte var en framgångsrik plan.
Då det inte finns några pengar i damfotbollen så var valet att satsa på skola logiskt. Hon spelade fram till 17 vilket då är ganska sent. Ett av Damfotbollens stora problem är att även de duktiga tjejerna lägger av i tidiga tonåren, dvs de hinner inte utveckla sin fulla potential.
Kommuner såväl som klubbar som favoriserar killarna är ett faktiskt problem där tjejer får sämre och färre träningstimmar.
Ledarförsörjning där det fortfarande 2017 verkar vara finare att träna killar än tjejer är ett problem. Att för många ledare har för mycket fokus på sportsliga framgångar och för lite fokus på att utveckla unga människor till goda medborgare är en del av det problemet.
Sexuella trakasserier av tjejer i tonåren och uppåt är ett stort och växande problem där handbollsspelaren Linnea Claesson har synliggjort problemet och agerat föredömligt. Tyvärr verkar hon vara ensam som gör något, hon saknar konkret stöd av allt från RF till förbunden till föreningar på det här området.
Hedersförtrycket är ett tillkommande problem. Många invandrartjejer får helt enkelt inte idrotta och alldeles för många är utsatta för ett förtryck för sitt kön som vi aldrig får acceptera. Det här problemet kan inte idrotten eller fotbollen lösa. RF kan sätta ner foten och förbjuda slöjan som inte är ett klädesplagg utan verktyget för att objektifiera kvinnan som underställd mannen, dvs i direkt strid med idrottens jämställdhetsmål. Problemet är omfattande och samhället som helhet är ansvarig för att vi agerar och bekämpar hedersförtryck
Sen kommer det som i hög hastighet är på väg att bli både tjej- och killfotbollen såväl som all annan idrotts stora problem. Konkurrensen om människors fritid ökar snabbt. Idrottens förmåga att vara attraktiv och kunna konkurrera är begränsad. Människor tränar i ökande omfattning utanför föreningslivet både individuellt eller i nätverk via sociala medier, dock utan förening. Utöver konkurrens på träningsområdet så ökar konkurrensen om människors fritid på alla områden och det växer fram nya. Ifjol skapade Pokemon go fler promenerade kilometrar är någon annan idrott. Vad som kommer nästa år återstår att se. Att något nytt kommer kan vi vara säkra på.
Här lär damfotbollen drabbas hårdare än herr av det enkla skälet att herrfotbollen är så mycket ekonomiskt starkare, dvs resurserna som behövs för att möta konkurrensen, vara attraktiva och behålla spelare är inte lika stora för damfotbollen. Att vara anställd tränare för ett pojklag i fotboll kan ge en lön som går att leva på, motsvarigheten saknas nästan genomgående för tjejerna som då får en sämre utbildad tränare som ett område.
Själv tror jag på damfotbollen som tillväxtområde men det är en lång resa där man till att börja med får inse att gör man som man alltid har gjort så får man samma mediokra utfall.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar