Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrotten måste höja rösten

Foto: TT

 

Golfbanan i centrala Linköping räddades genom ett kvalitativt arbete av klubben, Svenska Golfförbundet (SGF), Kreab, näringslivet med flera. Ett av alldeles för få exempel på hur framgångsrikt opinionsarbete ger resultat.

När jag jämför Idrottens påverkansförmåga med kulturens så brukar jämförelsen sluta med tennissiffror modell 6-0, 6-0 och 6-0 till kulturen. 

Senaste kulturella partytricket på opinionsbildningens område är ”ABK-samhället” i betydelsen Arbete, Bostad, Kultur, en travesti på 50-talets ABC- samhälle (Arbete, Bostad, Centrum) där Vällingby under några år var världens role model för samhällsbyggnad, är glimrande. RF kan prata idrottsplatser i nya områden som viktiga utan att något händer medan kulturredaktörerna genom akronymen får genomslag.

Då mobiliserar de

Vill staten ändra ett komma i en kulturbudget så reser sig ett par tusen retoriskt skickliga kulturredaktörer, kulturarbetare, författare och konstnärer upp och tvingar politikerna att backa. Deras förmåga att mobilisera får ÖB och franska bönder att framstå som amatörer.

Drabbas idrotten så ryar Björn Eriksson till och ofta får jag uppslag till en krönika, sen händer i regel ingenting. 

Kulturjournalister kan politik och är en aktiv del av samhällsutveckling. Sportjournalister skriver om matcher, tävlingar men kan i de flesta fall vare sig politik eller ekonomi.

Arbetsmodellen där man söker konsensus genom förankring gör att Idrotten konstant är tvåa på bollen och att åsikten i form av kompromissen är helt ointressant. Dagens samhällsklimat kräver snabbhet och tydlighet för att man skall nå igenom bruset.

Idrotten större än så

I mina föredrag för förbund och distrikt inom idrotten pekar jag på att förändringstakten i samhället nu så hög att det krävs att man hela tiden arbetar utifrån och in. Idrotten, lite elakt generaliserat, har inte ens nått inifrån och ut, normalläget är inifrån och in. Idrotten ser sig inte som en del av samhället utan lever kvar i en tes om att man är något eget.

Det här är farligt. SGF är mig veterligt enda förbund som prioriterar opinionsbildning, dock så är det alldeles för många golfklubbar som inte aktivt skapar relationer med sina lokala politiker.

Orsakerna till att idrotten är så dålig på opinionsbildning är historisk. De styrande socialdemokraterna såg RF som en del av den socialdemokratiska maktapparaten och såg till att idrotten skyddades. Det här tog slut med Bosse Ringholm och hans generation. Det förstod inte idrotten.

Två pålästa ordföranden

Nu måste vi vakna. Vi behöver fler tydliga förbundsordföranden som Anders Larsson i Hockeyförbundet och Mats Carlsson i Basketbollförbundet. Svenska Fotbollförbundet som största förbund måste bli väsentligt tydligare och börja agera.

Varje förening måste ha budget för opinionsarbete, berätta vad ni gör för de lokala politikerna, varje distrikt för de regionala och varje förbund för de nationella.

Idrotten måste helt enkelt bli ofantligt mycket bättre på att tala om vad man gör och vilken nytta man skapar. Att idrotten är enda organisation som politiker anser man skall ställa till ansvar är en helt absurd situation när idrotten genomgående är ett offer för att samhället inte klarar sina uppgifter.

Skärpning, tack!

I Almedalen sa en av politikerna i den panel jag medverkade i: "Staten ger idrotten 2 miljarder i skatter, vi måste kräva ordentlig utvärdering hur medlen används”. Jag fick repliken och sa: "Kan vi få lite perspektiv nu, tack! Svensk iIdrott omsätter ca 100 miljarder, genererar 35-40 miljarder i skatteintäkter till staten, omfattar 3,4 miljoner utövare, 600 000 ideella ledare, 20 000 föreningar med + 100 miljoner tränings-och tävlingstillfällen för individen. Partistödet är också på 2 miljarder och här har 90 % av medlemmarna försvunnit utan att någon föreslagit att man skall utvärdera om stödet används effektivt."

Det är inte politikernas fel att de har fått en så felaktig inställning, det är Idrottens fel, bristen på opinionsbildning ger det här resultatet.

Våga ta ställning!

Det är dessutom inte svårt att bli duktig på opinionsbildning. Tala om vad ni gör, tala om vad det får för konsekvenser, beskriv varför det är bra för den ni talar till. Upprepa löpande.

Idrottens samhällsnytta är så stor, och Idrottens positiva påverkan på allt från demokrati, skolbetyg, integration, folkhälsa, samhällsekonomi, är så omfattande att finns obegränsat med fakta för att utbilda politiker, ledarskribenter, tjänstemän med bra opinionsbildning.

En bra början är att våga ta ställning. Opinionsbildning handlar om att få andra att dela din åsikt. Grunden för att nå dit är att man har en åsikt som man vågar stå för under lång tid.

Accepterar man som exempel slöja inom idrotten så måste man tydligt tala om att man lagt ner jämställdhetsidealen och HBTQ-inkluderingen då Islamisterna ser kvinnan som underordnad och homosexuella som personer som skall mördas. Att då istället tydligt kunna säga nej till slöja är enklare eftersom argumenten är klockrena.

Börja vinna priser

Antingen blir idrotten väsentligt bättre på opinionsbildning eller så accepterar vi en fortsatt marginalisering, bristande förståelse, dålig kunskap med flera problem från resten av samhället.

Låt 2018 bli året då idrottsförbund vinner priser som bästa opinionsbildare.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.