Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Spellicens - utan censur

Spel digitalt måste bygga på frivillighet och enkla klara regler, skriver Dan Persson. Foto: TT

 

Avslöjandet är sensationellt. ”Svenska staten är på väg att för första gången tvinga operatörerna till filtrering av internet”.  Men på ren och tydlig svenska. Ge f-n i internetblockering!

Internetoperatören Bahnhof har publicerat följande på sin hemsida. För den som inte orkar klicka. Staten vill träffa Bahnhof för att lära sig hur man blockerar Internet för att ingen svensk skall kunna betta på utländska siter utan licens.

Beskriv för- och nackdelar

Bahnhof som har varit duktiga med att stå upp för ett öppet Internet har varit emot FRA-kontroller och andra integritetskränkningar av oskyldiga medborgare. Sånt som våra politiker älskar att införa i tron att vår strävan efter trygghet är så stark att vi gladeligen ger upp vår frihet. För de här frågorna är nämligen nästan alla partier inne och tangerar Stalins idéer om samhällsbygge.

För en eventuell framtida spellicensmodell i Sverige har självfallet Internetblockering såväl som stängning av betalsystemet för spel i annat land funnits med som resonemang under många år.

Utredaren Håkan Hallström, som är den gode, kunnige och objektive tjänstemannen personifierad, måste självfallet ta med de här frågorna i sin utredning. Mitt råd till honom blir det logiska. 

Beskriv tydligt och korrekt alla för- och nackdelar med både IP-block och merchant-kodblockering men utan att förorda någonting. Ett så principiellt allvarligt beslut som att gå samma väg som Turkiet, Kina, Nordkorea och några andra skurkstater är något som våra politiker bör ta ansvar för och också få ta konsekvenserna av.

Strider mot EU:s regler

Min syn är att ett sådant beslut dessutom är motstridigt EU:s nya princip där medierättigheter med geoblockering förbjuds inom EU.

Jag spelar inte själv, mina V75-kuponger kan dessutom inte ses som spel utan mer som ett ensidigt frivilligt stöd av hästsport och svenska staten men i övrigt spelar jag inte. Jag saknar egenintressen.

Därifrån till att Svenska Staten skall förbjuda mig eller någon annan att på besök i Monaco knata in på casinot och lägga 50 euro på rött är det väldigt långt.

Att år 2016 stifta nya lagar och förordningar som gör skillnad på fysiskt och digitalt agerande är självfallet ungefär lika dumt som att köra porrshower på en krog som ägs av ett fackförbund som agerar mot porr.

Utöver ett principiellt fruktansvärt övergrepp på fundamenta för det demokratiska samhället är internetblockering tekniskt omöjligt. 

Inte ens Kina lyckas...

Fast skulle man lyckas med blockeringen så har våra politiker fått ett verktyg som är fullständigt gudomligt. Man börjar med det som upplevs som positivt, barnporr (finns frivilligt system idag) sidor med IS-propaganda och liknande. 

Sedan går man sakta vidare med Netflix, Youtube och HBO för att skydda medborgarna från tv och film som inte SVT har godkänt som lämpligt för oss och för att skydda SVT:s licensintäkter (samma princip som med spelbolag med licens). 

Utländska hemska skadliga hemsidor med information om vin och sprit är självklara. Vi har ju monopol i Sverige. Sidor med propaganda från Putin bör man dock undvika att blockera eftersom Aftonbladets kultursida skulle gå helt bananas och den fighten bör man undvika.

Men det är en teoretisk diskussion. Det går inte blockera Internet, punkt. Inte ens Kina som lägger miljarder klarar av det. VPN-lösningar, proxybyten och ett antal andra tekniska lösningar skulle explodera som tjänster och appar. Internet via satellit får en marknad.

Bygga på frivillighet

Jag kan bland mina relativt få vänner på FB räkna upp ett tjugotal som om IP-blockering införs av principiella skäl skulle börja spela på utländska bolag som inte har licens trots att de inte spelar idag.  

Ett förslag om spellicens som omfattar IP-blockering av siter inom EU leder dessutom till långa processer i EU och i Sverige som riskerar försena införandet av spellicens till dess alla svenska aktörer är utslagna av den ojämlika konkurrensen.

Ett fungerande spellicenssystem i Sverige måste bygga på att 95 procent av de som spelar frivilligt väljer en aktör med licens på grund av service, trygghet, förtroende, enkelhet med mera. 5 procent spelmissbrukare och proffsspelare kommer vi aldrig åt.

Konflikten här uppstår naturligtvis för att en sådan lösning förutsätter lägre skattenivåer än vad finansen vill ha. Låt mig då vara tydlig.

Ett spellicenssystem med skattenivåer som finansdepartementet är nöjda med kommer aldrig att fungera. Förutsättningen är skattenivåer som finansdepartementet är mycket missnöjda med. 

Här är enda lösningen

Det utredningen bör fokusera på nu är de beslut som bör genomföras i år för att de svenska aktörerna skall kunna konkurrera under tiden fram till genomförande. Det är enkelt.

1: Ge ATG och Svenska Spel rätt att höja utdelning på alla spel som inte är poolspel. Lägre skatt för ATG på sådana spel och lägre utdelning från Svenska Spel är konsekvensen, men det måste man ta.

2: Ge alla föreningar som har rätt att få lotteritillstånd möjlighet att ha digitala lotterier.

Men på ren och tydlig svenska. Ge fan i internetblockering. Vi skall i synnerhet i de tider vi lever i alltid försvara det öppna demokratiska svenska samhället. Internetblockering är ett direkt hot mot detta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.