Spektakulärt VM till Åre

Åre får ett minst sagt spektakulärt VM. Deltagare från 30 länder ska mäta sina krafter längs en brant och kurvig isbana – på skridskor mitt inne i Åre den 16-18 februari.

Det gäller sporten ”ice cross downhill” i VM-serien Red Bull Crashed Ice World Championship och arrangörerna rubricerar händelsen som ett av Sveriges största vintersportevenemang nästa år.

Snitt om 34 000 åskådare

Ice Cross Downhill har på kort tid vuxit till en internationell angelägenhet. Förra årets mästerskap avgjordes med deltävlingar i Tyskland, Holland, Ryssland och Kanada inför storpublik.

Med ett publiksnitt på 34 000 åskådare per tävling och tv-sändningar i ett 20-tal länder har evenemanget en dragningskraft som kan mätas med de allra största sporterna.

Åre är värd för den tredje VM-deltävlingen av fyra. Med Åre Destination som officiell värd och Skistar Åre som samarbetspartner uppförs en isbana med start uppe i branten mellan Stjärnbacken och Bergbanan, med målgång nere på Åre torg.

Första gången i Sverige

Evenemanget liknar ingenting som tidigare har arrangerats i Åre och tros locka man ur huse under den planerade tävlingshelgen i mitten av februari.

- Med det track record som deltävlingarna har visat upp i andra länder är det inte orealistiskt att sikta på över 20 000 personer i publiken i Åre, ungefär vad som får plats runt banan, säger Henrik Jansson, marknadsansvarig på Åre Destination.

Evenemanget i Åre ska pågå i tre dagar med träning och kval på torsdag och fredag, följt av huvudtävlingen på lördagskvällen.

Fallhöjd på 70 meter

Själva tävlingsformatet är lånat från snowboard- och skicross. Åkarna tävlar i utslagsheat med fyra åkare i varje nedför en cirka 400 meter lång isbana med skarpa svängar, hopp och böljande guppsektioner. I Åre får banan en fallhöjd på nästan 70 meter.

Det beräknas ta cirka 3 veckor att uppföra banan vilket kommer bestå av tekniskt komplicerade lösningar som kylsystem, temporära byggnationer och en omfattande ljusshow.
VM-serien satsar stora summor på marknadskampanjen för evenemanget där målsättningen är att nå imponerande 425 miljoner kontakter. På nationell nivå kommer evenemanget och Åre att marknadsföras i bl a TV, print och på bioreklam. Utöver det satsas det stort på en nationell kvalserie med fem deltävlingar där Östersund planeras som en av kvalorterna.

- Åre arbetar strategiskt och långsiktigt med att utveckla och stå värd för stora internationella evenemang. Med Red Bull Crashed Ice har vi inte bara hitta en ny sport utan ett evenemang med en stor internationell medieproduktion, en ny och spännande målgrupp och en gästupplevelse vi inte tidigare skådat i Åre, säger Lars-Börje Eriksson, VD på Åre Destination.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.