Dansk redan klar Vasaloppssegrare

1 april, det fick de ansvariga i Vasaloppets Hus i Mora att gå igång. Komiken gick så långt att organisationen på sin egen hemsida skrev att ”det kommer att bli dansk seger i både Vasaloppet och CykelVasan 2014, detta efter ett beslut i EU-kommissionen i förra veckan.”
Kronprins Frederik av Danmark gillar att åka Vasaloppet och här når han målet i Mora. Nu utropas en danska till segrare i 2014-års lopp, av arrangörerna själva. Foto: Ulf Palm, Scanpix

 

Förklaringen var att ”Det är EU:s nya historiedirektiv E71734562376 som får betydelse för Vasaloppsarrangörerna. Direktivet bygger i korthet på att ett företag eller en organisation som bygger sin verksamhetsidé på en historisk händelse inte får dra otillbörlig fördel av denna om det kan uppfattas som att en annan medlemsnation förfördelas.

Stöd av historiebeskrivning

Och i en historiebeskrivning tog man stöd av upptäckten om danskarnas glädje: ”Och otvivelaktigt är det ju så att Gustav Vasa år 1520–1521 flydde undan danskarna, som då ockuperade Sverige, för att sedan vända i Sälen och via Mora tåga mot Stockholm där landet befriades och dansken kastades ut.

Därigenom förfördelas Danmark enligt historiedirektivet och Vasaloppet måste kompensera Danmark, vilket kommer att ske år 2014 genom att alla danska deltagare i Vasaloppet får starta en timme tidigare (kl 07.00) än deltagarna från övriga nationer, samt att de i CykelVasan får starta en halvtimme tidigare (kl 08.30.)

Eftersom bäste dansk i Vasaloppet 2013, Asger Fischer Mölgaard från Kongens Lyngby, åkte i mål på 4.20.57 (med slutplaceringen 120) kommer troligtvis inte det övriga fältet hinna ikapp snabbaste dansk, och därmed får vi en historisk (!) första dansk seger i Vasaloppet 2014. Vad gäller CykelVasan så vet ju alla vad danskar är kapabla till på två hjul.”

Reaktion i Danmark

Troligen fick nyheten åtskilliga danskar att reagera.  Vasaloppet är redan stort i vårt södra grannland.

Sett till antalet deltagare är Danmark tredje största nation i Vasaloppet efter Sverige och Norge. Totalt åkte mer än 500 danskar Vasaloppet 2013. Tre av dem åkte de nio milen på under fem timmar. 2012, då Vasaloppets rekordtid slogs, var det hela 16 danskar som åkte under fem timmar. Bästa danska 2013, Signe Schlöer från Köpenhamns Skiklub, noterade tiden 5.20.24, vilket gör att det mycket väl också kan bli dansk damseger i Vasaloppet 2014.

Vasaloppets komikeransvariga fortsatte i sin nyhetsförmedling: ”Vasaloppets ledning har varit i kontakt med EU-kommissionen i Bryssel men därifrån nåtts av beskedet att beslutet kommer att stå fast. Vän av historisk ordning kan då tycka att även norska medborgare borde få komma i åtnjutande av den tidiga starttiden eftersom Danmark var i union med Norge år 1520. Men så är det förstås inte eftersom Norge i dag inte är medlem i EU. (Har man dubbelt medborgarskap, varav ett danskt, får man heller inte starta tidigare.)

Men som sagt, måndagen hade 1 april som datum...

Här kan du se nyheten i sin helhet

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.