Så många stjärnor, så många miljoner

Så många hockeyproffs representerande så många hundra miljoner har aldrig träffats förut. Under tre dagar samlas de svenska NHL-spelarna i Stockholm i ett samarrangemang av Ishockeyförbundet och SOK.
Glada miner under provtagning av kläder. Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts provar OS-dressen under OS-träffen i Stockholm. Foto: Leif R Jansson, Scanpix


På tisdagen var både spelare och ledare, och förstås då också förbundskapten Pär Mårts, modeller när OS-kläderna skulle prövas ut.

Förutom klädprovning var tisdagen vigd till insamling av SOK:s ackrediteringsuppgifter, fotografering, och möte med pressen. 

Enda träffen innan OS

Det här är det enda tillfället då killarna ses gemensamt innan OS i Sotji i februari. Samtidigt som nödvändiga uppgifter insamlas så får spelarna en chans att umgås utanför hockeyrinken.

Att det inte blev någon isträning förklarar landslagschefen Tommy Boustedt i Expressen:

- Ska spelarna träna på is ska de vara fullt försäkrade, utifrån deras ålder och längden på kontrakten. Nu är det här grabbar som tjänar pengar som tio sådana som du och tio sådana som jag gör tillsammans i månaden ungefär. Det gör att det blir dyrt. Jag frågade NHLPA hur mycket det skulle kosta med tre isträningar. Det skulle kosta drygt 2,8 miljoner kronor.

Avtal stoppar isträning

Ett avtal mellan NHL, spelarfacket NHLPA och Internationella ishockeyförbundet satte stopp för planerna.

Under måndagen har ishockeyförbundet haft diskussioner och informationsdragningar med killarna blandat med träningstillfällen och en gemensam middag efteråt.

- Det viktigaste för oss är att vi får en chans att mötas som människor, utanför hockeyrinken. Jag tycker det är nödvändigt att vi får en djupare relation till varandra för att fungera bra som ett lag senare, säger förbundskapten Per Mårts.

Spelarna och ledarna fick en genomgång över hur OS i Sotji kommer att fungera, var den svenska truppen kommer att bo och övriga praktiska detaljer. Sveriges herrhockeyturnering startar den 12 februari med match mot Tjeckien.

Anländer sent till Sotji

Henrik Zetterberg berättar att OS-turneringarna skiljer sig från VM genom att man aldrig har någon möjlighet att samla laget inför turnering och spela ihop sig.

NHL-spelarna kommer till OS-byn 48 timmar innan första match, med en stor tidskillnad bakom sig.

- I VM har alltid grundtruppen en chans att spela ihop sig innan turneringen men så är det aldrig i OS. Då gäller det att vara på gång direkt. Därför känns det bra att vi kan träffas så här och bara få umgås och snacka av oss. Det skulle vi inte hinna göra annars, säger Henrik Zetterberg.

Spelarna som deltog

Här är samtliga spelare som deltog på träffen:

Målvakter: Jhonas Enroth, Viktor Fasth, Robin Lehner och Henrik Lundqvist

Backar: Jonas Brodin, Alexander Edler, Oliver Ekman Larsson, Jonathan Ericsson, Nicklas Grossman, Erik Gustafsson, Victor Hedman, Niklas Hjalmarsson, Erik Karlsson, Niklas Kronwall, Douglas Murray, Johnny Oduya, Henrik Tallinder

Forwards: Patrik Berglund, Nicklas Bäckström, Jimmie Ericsson, Loui Eriksson, Johan Franzén, Carl Hagelin, Patric Hörnqvist, Marcus Johansson, Marcus Krüger, Gabriel Landeskog, Oscar Lindberg, Joel Lundqvist, Gustav Nyquist, Niklas Persson, Daniel Sedin, Henrik Sedin, Alexander Steen, Henrik Zetterberg.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.