Ett dubbelt hyckleri

I frågor där så många annars är villiga att peka på brister och efterlysa åtgärder råder ett märkligt avvaktande. Det gäller matchfixning och huliganproblemet.
51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention mot matchfixning. Dock inte Sverige. Foto: TT

 

• 51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention. Inte Sverige. 

• Nio av tio klubbar struntar i att anmäla sina bråkmakare. 

Sverige har struntat i Europalistan som ska motverka matchfixning och huliganer är inte så farliga ändå, anser klubbarna.

I skamvrån

Ukraina och Rumän har inte undertecknat Europarådets konvention. Det tredje landet som saknas är - Sverige…

- Här hamnar i vi i skamvrån, säger riksdagsledamoten Kent Härstedt.

- Jag ska driva på för att den svenska regeringen ska skriva på. Vi hamnar i skamvrån. Jag är bekymrad, det faktiskt handlar om det som idrotten definierar som sitt största hot.

Den första rättegången om misstänkt mutbrott i svensk fotboll inleds på måndagen i Jönköping. En spelare är misstänkt för att försökt muta spelare i IFK Värnamo för att förlora en match mot Gais i fjol. Men Värnamos spelare spelare sa nej. Den åtalade nekar till brott.

I bakgrunden finns också de uppgifter som framkom i SVT:s Uppdrag Granskning där en person som tidigare spelade i Sverige gav uppgifter om flera gamla affärer och där han uppgav att han hade bra kontakter i flera elitklubbar. Uppgifter som han senare tog tillbaka.

Klubbarna väljer annan väg

Här får nye idrottsministern Gabriel Wikström något att greppa tag i. Han blir nu också involverad i tillträdesförbudet för supportrar, de som ingen vill se på en fotbollsarena. Frågan är vad klubbarna anser.

Faktum är att föreningarna i princip aldrig ansöker om tillträdesförbud för de här våldsamma typerna supportrar. Enbart två procent av alla anmälningar kommer från klubbarna. Det är polisen som står bakom en majoritet av dagens anmälningar i dag, uppger SVT Sport. 

545 ansökningar om tillträdesförbud har kommit in till åklagarmyndigheten.

14 kommer från klubbarna.

Förlorar trovärdighet

- Det här är ingen bra signal, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Fotbollförbundet, till SVT.

Supporterpolisen Ann-Britt Furugård tycker också föreningarna förlorar trovärdighet.

Faktum är att klubbarna och Svenska Fotbollförbundet har avrått myndigheterna att ge så kallade på arrangörsavstängningar först och låter risksupportern "arbeta" av sitt straff. Och förbundet går på klubbarnas linje. 

Polisen och klubbarna har alltså inte samma uppfattning om hur de ska få ordning på publikbråken.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

På söndagen stod resultatet klart. Norrköping är för första gången Sveriges bästa idrottsstad, en tävling regisserad av SVT:s sportredaktion.

Efter att stans olika idrottare utrmärkt sig och vunnit SM-guld, OS- och Paralympics-guld, Bragdguld och Victoriapris blev det till slut en överlägsen seger i juryns omröstning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.