Ett dubbelt hyckleri

I frågor där så många annars är villiga att peka på brister och efterlysa åtgärder råder ett märkligt avvaktande. Det gäller matchfixning och huliganproblemet.
51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention mot matchfixning. Dock inte Sverige. Foto: TT

 

• 51 av 54 länder har skrivit på Europarådets konvention. Inte Sverige. 

• Nio av tio klubbar struntar i att anmäla sina bråkmakare. 

Sverige har struntat i Europalistan som ska motverka matchfixning och huliganer är inte så farliga ändå, anser klubbarna.

I skamvrån

Ukraina och Rumän har inte undertecknat Europarådets konvention. Det tredje landet som saknas är - Sverige…

- Här hamnar i vi i skamvrån, säger riksdagsledamoten Kent Härstedt.

- Jag ska driva på för att den svenska regeringen ska skriva på. Vi hamnar i skamvrån. Jag är bekymrad, det faktiskt handlar om det som idrotten definierar som sitt största hot.

Den första rättegången om misstänkt mutbrott i svensk fotboll inleds på måndagen i Jönköping. En spelare är misstänkt för att försökt muta spelare i IFK Värnamo för att förlora en match mot Gais i fjol. Men Värnamos spelare spelare sa nej. Den åtalade nekar till brott.

I bakgrunden finns också de uppgifter som framkom i SVT:s Uppdrag Granskning där en person som tidigare spelade i Sverige gav uppgifter om flera gamla affärer och där han uppgav att han hade bra kontakter i flera elitklubbar. Uppgifter som han senare tog tillbaka.

Klubbarna väljer annan väg

Här får nye idrottsministern Gabriel Wikström något att greppa tag i. Han blir nu också involverad i tillträdesförbudet för supportrar, de som ingen vill se på en fotbollsarena. Frågan är vad klubbarna anser.

Faktum är att föreningarna i princip aldrig ansöker om tillträdesförbud för de här våldsamma typerna supportrar. Enbart två procent av alla anmälningar kommer från klubbarna. Det är polisen som står bakom en majoritet av dagens anmälningar i dag, uppger SVT Sport. 

545 ansökningar om tillträdesförbud har kommit in till åklagarmyndigheten.

14 kommer från klubbarna.

Förlorar trovärdighet

- Det här är ingen bra signal, säger Anders Hübinette, förbundsjurist på Fotbollförbundet, till SVT.

Supporterpolisen Ann-Britt Furugård tycker också föreningarna förlorar trovärdighet.

Faktum är att klubbarna och Svenska Fotbollförbundet har avrått myndigheterna att ge så kallade på arrangörsavstängningar först och låter risksupportern "arbeta" av sitt straff. Och förbundet går på klubbarnas linje. 

Polisen och klubbarna har alltså inte samma uppfattning om hur de ska få ordning på publikbråken.

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.