Det blev fel och inget annat...

Det tog några timmar. Sedan backade ASICS Stockholm Marathon och insåg hur fel det blev. Det fanns inget annat att göra än en pudel. Nu gäller prispengar alla och oavsett allt.
Med drygt en månad kvar till start hoppas arrangörerna på en något lugnare tillvaro igen. Foto: TT

 

”Självklart välkomnar vi löpare från alla delar av världen”, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.

”Efter den debatt som uppkommit har vi beslutat att samma prispengar gäller även för löpare som inte deltar i den nordiska landskampen”, sa styrelseledamoten David Fridell.

Och på Stockholm Marathons egen sajt var rubriken ”Självklart är alla välkomna!”

Hur kunde det bli så galet?

Nu försöker man hämta sig från den storm som utbröt. 

”Hur kunde det gå så fel och hur tänkte vi egentligen? Att dra på sig en sådan kritik helt i onödan”. Frågorna var många inom organisationen.

Det blev så galet. 

Den tilltänkta regeln med prispengar till enbart nordiska löpare är synnerligen märklig med tanke på att löpare från 97 olika nationer är anmälda. 6 523 av de hittills anmälda kommer från andra nationer än Sverige, däribland sex löpare från Kenya och en från Etiopien.

Inga betalda löpare

- Låt säga att en engelsman vinner loppet och en kenyan kommer tvåa, då får dessa 50 000 kr, respektive 25 000 kr. Precis som de nordiska löparna. Prispengarna ligger lågt i jämförelse med många andra stora maratonlopp – och har så alltid gjort, säger David Fridell och förklarar det bl a med att i Stockholm har arrangörerna alltid satsat främst på bra service för alla tusentals vanliga löpare.

Nu blir det pengar till utomnordiska deltagarna, förutsatt att de placerar sig bra, samtidigt som satsningen på nordiska löpare gäller i en så kallad nordisk landskamp, både för män och kvinnor.

Ett beslut som kvarstår är att Stockholm Marathon slutar med att bjuda in och betala omkostnader för utomnordiska löpare till tävlingen. Det har tidigare handlat om dryga tio löpare per år.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.