Team SCA i Titanics svallvågor...

Team SCA har i Volvo Ocean race just passerat den plats där Titanic sjönk - vilket framkallar många tankar och diskussioner hos den helt kvinnliga besättningen.
On Board-reporter Anna-Lena Elled rapporterar om att SCA:s båt i Volvo Ocean Race har passerat över den plats där Titanic sjönk. "Det blev en alldeles speciell stund ombord, seglar längst med den ”isbarriär” som markerar var det finns isberg".

 

Team SCA ser samtliga fem segel från sina konkurrenter vid horisonten. 

- Vi hade givetvis helst haft dem bakom oss, men bortsett från det så var det en vacker vy, skriver On Board-reporter Anna-Lena Elled.

Här finns det isberg

Farten är mellan 15 och 18 knop. Team SCA har inte tagit in på de andra båtarna, men heller inte förlorat något. 

- Vi seglar längst med den ”isbarriär” som markerar var det finns isberg och hur långt norrut vi får gå. Vi går dock fortfarande lite norrut. Hur länge vi fortsätter med det beror på ett högtryck runt Azorerna. För eller senare kommer vi att gippa och sätta kurs rakt mot Lissabon, förklarar Anna-Lena Elled.

På fredagsmorgonen passerade Team SCA platsen där Titanic sjönk 1912. Det tog det gigantiska fartyg mindre än tre timmar från kollisionen med isberget till det att det sjönk. Över 1 500 mänskor drunknade – det motsvarar cirka två tredjedelar av alla ombord. Titanic skulle haft 64 livbåtar men där fanns bara 20. 

"Skrämmande"

- Den natten var det minus två grader i vattnet. Nu är det 18 grader. Det är verkligen en skrämmande och gripande historia. Vi har pratat en hel del om Titanic den senaste tiden – eller snarare om filmen ”Titanic”. Vi har pratat om våra minnen från första gången vi såg den, till hur många gånger var och en har sett den. Vi har pratat om affischer hemma på väggen och hur många gånger vi lyssnat till filmens ”sound track”…

Vädret, och därmed seglingsförhållandena, på norra Atlanten är fantastiskt när Anna-Lena Elled skriver bloggen. 

- Jag säger det kanske lite ofta, men när man sitter uppe på relingen och tittar framåt så ser det ut som om fören klyver vattnet som en vass kniv i smör en het sommardag. Vi ser fram mot ytterligare en dag som denna. Men vi njuter inte hela tiden. Vi har ett klart uppdrag: Vi har lite distans att ta ikapp.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.