Hotfull framtid för alla motionslopp

Flera tusen deltagare samt arrangörer av stora motionslopp har fått en talesman i riksdagen. Göteborgs ledande moderat David Josefsson, anstränger sig för att regeringen ska agera och inse värdet av ett par hundra tusen människor motionerar regelbundet. Därför önskar han och allaträningsvilliga besked från idrottsminister Amanda Lind  -  finns det på central nivå någon omtanke runt den här kategorin av arrangörer?

Josefsson själv är mån om sin hälsa och ser träningen inför och själva deltagandet varje år i Göteborgsvarvet som viktig och oumbärlig motion. Han springer gärna och har ett personligt rekord på halvmaran på strax under 1.36, vilket är klart godkänt.

Han bryr sig också om åtskilliga tusen svenskar som varje år har målet att klara ett kraftprov i någon form. Ni känner till arrangemangen, med allt från Göteborgsvarvet, En svensk klassiker, Maratongruppens alla evenemang, Vätternrundan, Lidingöloppet, och alla event.

Grunden till folkhälsan

Loppen utgör tillsammans grunden till den svenska folkhälsan, så många som springer, cyklar eller simmar. Det är stora värden i rörelse. 

Det handlar både om människors välbefinnande och   miljonbelopp till arrangörerna och i sin tur deras uthållighet. De har inte stora reservoarer att hämta pengar ur. Ett förlorat år kan betyda undergång.

Nu omges allt av ett stort frågetecken. Arrangörerna och de bakomvarande klubbarna behöver framförhållning, men tiden går och det finns stora klassiska evenemang som inte kan vänta så länge till – då blir det inget genomförande. 

Klubbarna behöver ekonomiskt stöd nu i sommar för att anordna ett lopp kommande vinterhalvår eller våren 2021.

Pengarna återinvesteras

Klubbarna har tagit ekonomiska risker och förtroendet hos alla deltagare är redan försämrat. Frågan om återbetalning av startavgifter, har nu Allmänna Reklamationsnämnden på sitt bord, men det lär inte bli någon retur på pengarna. Arrangörerna har redan återinvesteras i själva loppen i omtanke och till glädje för deltagarna. Det finns inte den  kassan att de också ska eller kan betala tillbaka. 

I Göteborguppskattas att ett år utan Göteborgsvarvet innebär totalt 40 miljoner i förlust.

Inte nog med det, 

Det finns ytterligare en aktör inblandad. Evenemangsbolaget Göteborg & C:o beräknade att Göteborgsvarvet 2018 gav cirka 300 miljoner kronor i intäkter till näringslivet. De pengarna  kan man inte ens se skymten utav eftersom besökarna uteblir

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.