Bara avgörandet kvar för den klassiska klubben

Suzanne Hällström är klubbchef i Degerfors IF. I dagar som dessa (ja, ja, allsvenska kontraktetär är inte hundraprocentigt klart) borde hon gå omkring lätt glädjerusig. Tänka sig, lilla Degerfors med knappt 10 000 invånare är allsvenskt efter 23 år på bakgården. Men champagnen får bytas mot billigare bubbel. Tuffa, ekonomiska tider råder nu och i framtiden för den anrika klubben, bildad 1907, med 29 säsonger i allsvenskan, den senaste 1997.

Ännu lugn och sansad, Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors IF, vill inte ta ut något i förskott.

Visserligen får klubben betydligt högre ersättning från SEF som allsvensk klubb. SEF:s nya tv – och spelavtal är värt 750 miljoner kronor från 2021 och sex år framåt. Och visst kommer DIF att få pandemipengar, i år 400 000 kronor, även 2021 och stödet från kommunen blev till slut 400 000 kronor i marknadsföringsbidrag för fjärde året i rad.

- I allsvenskan (Hällström knackar i bordet) kan vi nog räkna med 20 miljoner i avtalspengar. Vår budget i år är 20 miljoner, lönerna till A-truppen ligger på 55 – 60 procent.

För ett par månader sedan var klubbens pengar slut. Konkursen var nära. En insamling startades som inbringade 1,6 miljoner.

- De räcker precis till att betala löner och skatter det här året. Några pengar på kistbotten har vi inte, säger Hällström.

Från näringslivschef till klubbchef

Hon jobbade i kommunen under 37 år, senast som näringslivschef. Hon slutade för ett år sen och blev klubbchef i Degerfors (”Jag ångrar inget, det här jobbet är mycket roligare”). Suzanne har varit styrelseledamot i klubben sedan 2010.

Hällström har att styra med. Räkna med att hon kommer att ha många samtal med sin gamla arbetskamrat Carina Sätterman, kommunstyrelsens ordförande. Hon basar för en kommun som i år gör ett underskott på 30 miljoner.

Sätterman säger till tidningen Dagens Samhälle att klubben är skyldig kommunen runt 3,5 miljoner sedan 2015. Sedan det året har kommunen efterskänkt halva hyran, 750 000 kronor, för spel och träning på arenan Stora Valla. Dessutom har kommunen gått i borgen för ett lån på 2 miljoner till klubben.

Sätterman är förstås medveten om den positiva PR klubben ger kommunen men säger till Dagens Samhälle:

- I allsvenskan måste föreningen klara sig själv på något sätt och inte behöva gå till kommunen för att söka stöd.

Något ekonomiskt stöd från ortens största arbetsgivare, finska ståljätten Outokumpu med 500 anställda, blir det inte. Koncernen redovisade ett underskott på 77 miljoner euro tredje kvartalet.

- Företaget har sagt att det inte stöder lokal idrott. Jag vet om underskottet men även när de gick med vinst fick vi inga pengar, minns Hällström.

Det kan tyckas märkligt. På bröderna Nordahl, Olle Åhlund och målvakten Magnus ”Skjorta” Bergströms tid jobbade alla spelare på Järnverket, som stödde klubben. Men det var då det.

Åtgärder som är ett måste

Vad måste Dif göra åt arenan när klubben är i allsvenskan? Svenska fotbollförbundet kräver 3 000 sittplatser under tak. Stora Valla har 1 000. Arenans gräsmatta är dålig. I fjol tvingades klubben spela seriematcher i Örebro på grund av det dåliga underlaget.

- Kommunen har två alternativ när det gäller gräsmattan. Antingen nytt gräs eller konstgräs. Vi vill ha naturgräs. När det gäller sittplatser har vi tre år på oss att hitta lösningar. Och det går att söka dispens, säger Hällström.

Löneanspråken från spelarna kommer att bli högre i allsvenskan. 

- Vi är medvetna om det. Som tur är har vi Pensionärspoolen med omkring 30 personer som jobbar gratis. Plus ytterligare 40 som jobbar ideellt vid matcherna och alla tränare och ledare som också jobbar ideellt. Vi ser optimistiskt på framtiden. Vårt mål är att stanna mer än ett år i allsvenskan - om vi kommer dit, säger Suzanne Hällström.

Ja, många älskar lilleputtar som lyckas slå sig in i de stora sammanhangen. Och tänk på vad skimrat om Degerfors sedan den allsvenska debuten 1938. Visserligen inget allsvenskt guld men väl två stora silver, 1941 och 1963 plus Cupseger 1993. Och så mycket fotbollsgodis spelare som Gunnar och Bertil Nordahl, Tord Grip, Lasse Heineman, Janne Aronsson, Andreas Andersson, Ralf Edström, Ola Toivonen med flera bjudit på. Och självaste ”Svennis”, Sven Göran Eriksson, och Eric Hamrén har varit tränare. Visst vill vi att det röda, vita laget ska få leka i den högsta serien.

FOTNOT: Kommunen är S-styrd. KD, M och C har lämnat den blocköverskridande koalitionen. Nu försöker S få ett samarbete med V, Degerfors största parti, med 35,7 procent av rösterna.

Göran Söderlund

Fakta

 

Återstående matcher för topplagen

Tre omgångar återstår i Superettan. Ettan och tvåan går till allsvenskan. Tabelltoppen:

Degerfors, 60 poäng

Halmstad 59

Jönköpings Södra 52

Återstående program för Degerfors: 21 november: AFC Eskilstuna borta; 28 november: Sundsvall hemma; 5 december: Ljungskile borta.

Halmstad: 21 november: Sundsvall borta; 28 november: Örgryte hemma; 5 december: Trelleborg borta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.