Skåningar värda mer än stockholmare

Örebro län har flest spelare per capita i allsvenskan visar en undersökning. Sett till absoluta tal är Västra Götaland det vanligaste födelselänet för en elitspelare. Av storstadsregionerna värderas spelare födda i Skåne län högst - det genomsnittliga marknadsvärdet på skånska spelare är en miljon mer än för Stockholmsfödda.

Annons

Årets säsong av allsvenskan domineras av spelare födda i storstadslänen när man tittar på absoluta tal. De län där flest svenskfödda spelare har sitt ursprung är Västra Götaland (57 st) följt av Stockholm (50) och Skåne (38). När man tar hänsyn till befolkningsmängd blir resultatet dock ett annat.

De län med flest fotbollsspelare per 100 000 invånare i allsvenskan är Örebro (5,6), Kalmar (4,9) samt Västra Götaland (3,4) och Gotland (3,4) (delad tredjeplats). Få spelare har sitt ursprung norr om Uppsala - såväl sett till absoluta tal som folkmängd, enligt undersökningen genomförd av Speltips.se 

Undersökningen har även tittat på spelarnas marknadsvärde kopplat till födelselän. När det kommer till de län med fler än trettio spelare i allsvenskan (Stockholm, Skåne och Västra Götaland) visar det sig att det genomsnittligt högsta marknadsvärdet per spelare återfinns hos de som är födda i Skåne - 5,2 miljoner - vilket är en miljon mer än spelare från Stockholms län (4,1 miljoner).

*Med födelselän avses det län där en spelare är född.

 

Fakta

Om undersökningen:

Undersökningen är baserad på data om allsvenska spelare födda i Sverige. Information om födelseort och marknadsvärde är inhämtat från Transfermarkt.com samt de allsvenska klubbarna under perioden 22 feb - 2 mars. Information om födelselän saknas för 13 % av spelarna. Tabellen för marknadsvärde är avgränsad till de tre storstadsregionerna eftersom underlaget för beräkningarna bedöms vara tillräckligt stort i dessa. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.