Generös Annika bjuder på sig själv

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup - i år på Isaberg Golfklubb i Småland. De 54 högst rankade svenska golftjejerna 15-18 år samlas för att tävla, umgås och skaffa nya erfarenheter parallellt med ANNIKA Cup - ett läger för de tolv högst rankade tjejerna 13-15 år. Foto: Christian Ahlin, Värnamo Nyheter.

Annika Sörenstam åkte direkt till Isaberg vid Hestra, strax norr om Gislaved, från Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka och första upplagan av Scandinavian Mixed - en ny satsning för ökad jämställdhet som hon är värd för tillsammans med den svenske manlige världsstjärnan Henrik Stenson.

Coachar med landslagskamrat

På Isaberg väntade de 54 högst rankade golftjejerna i Sverige upp till 18 år för en tredagars-tävling på den natursköna västra banan samt de tolv högst rankade tjejerna 13-15 år för ANNIKA Cup, ett läger där Annika är med och coachar morgondagens världsstjärnor. Hon gör det tillsammans med coacherna Maria Bertilskiöld och Therese Larsson. Den förstnämnda är landslagsskamrat med Annika och känner världsstjärnan bättre än de flesta.

På den traditionella pressträffen under tävlingens första dag fick hon frågan vad det är som gjorde att Sörenstam nådde den absoluta världstoppen inom golfen. Maria Bertilskiöld svarade snabbt medan de tolv tjejerna i ANNIKA Cup, som var med på pressträffen för att se och lära, spetsade öronen lite extra.

- Envishet, långsiktighet och målmedvetenhet!

Normalt sett brukar ANNIKA Invitational Europe bjuda in de högst rankade tjejerna i Europa, men pandemin har gjort detta omöjligt i år på grund av reserestriktionerna. Istället består startfältet uteslutande av svenska spelare. Kul och lärorikt för de lite längre ned på rankingen som plötsligt får en chans att visa upp sig och skaffa nya erfarenheter. 

Tävling på fem kontinenter

72 segrar på LPGA-touren, varav tio majors, åtta Solheim Cup och dessutom kapten för Solheim Cup-laget. För att inte prata om banbrytande satsningar som att som första kvinna någonsin spela på herrarnas PGA-tour 2003 på Colonial Golf Club i Fort Worth, Texas. Listan på Annika Sörenstams meriter på golfbanan är lång som en julklappslista till Tomten från en förväntansfullt barn. 

När karriären tog slut 2008 började Annika på allvar ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Foundation, där hon startade ANNIKA Invitational. Tävlingen har etablerat sig på fem kontinenter: Nordamerika, Sydamerika. Europa, Asien och Oceanien (Nya Zeeland). I Sverige spelas den i år alltså för nionde gången. Satsningen ingår numera från Svenska Golfförbundets sida i det som kallas för Golfens Hållbarhetsarbete, där förbundet med hjälp av världsstjärnan Sörenstam lyfter fram den nytta golfen gör i samhället.

ANNIKA Invitational och ANNIKA Cup är en del av en långsiktig och hållbar utveckling av svensk damgolf - att skapa morgondagens stjärnor som kan föra traditionen och intresset för golf vidare till nya generationer. I detta ligger också golfens hälsoeffekter - förutom det rent fysiska att gå ungefär en mil om dagen under veckan även att som ung tjej komma in i ett sammanhang, få nya kompisar, bli del av något större - och därmed förebygga psykisk ohälsa.

Golf är förstås prestation, men också mycket relation vilket Annika Sörenstam betonar under veckan som normalt innehåller en hel del teambuilding-aktiviteter, dock inte i år på grund av pandemin.

Del av turistnäringen

Daniel Peterson, ordförande Isaberg Golfklubb vars västra banan ligger i Gislaveds kommun och östra i Gnosjö kommun - och som delas av ån Nissan - välkomnade spelare, ledare, coacher, föräldrar och Annika Sörenstam med familj till Isaberg med orden:

     -  Vi på Isaberg Golfklubb är mycket glada och stolta att få vara värd för årets upplaga av ANNIKA Invitational Europe. För trettiotvå år sedan var Annika här och tävlade när vi arrangerade en Europatourtävling. Att hon nu kommer tillbaka för att inspirera morgondagens svenska, kvinnliga golfstjärnor är riktigt roligt. Vi har en fin tradition av att arrangera tävlingar, allt från Svenska Golfförbundets juniortävlingar och Lag-SM för damer till tävlingar på Nordic Golf Tour.

    -  Vår fina anläggning tillsammans med den unika turistnäringen i vår region inom ramen för Destination Isaberg gör att vi känner oss trygga i att tävlingen kommer bli en fantastisk upplevelse och ett minne för livet för alla deltagare, föräldrar, partners, funktionärer och publik - den begränsade publik vi kan ta emot utifrån covid-restriktionerna.

 Thomas Björn

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.