Generös Annika bjuder på sig själv

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup - i år på Isaberg Golfklubb i Småland. De 54 högst rankade svenska golftjejerna 15-18 år samlas för att tävla, umgås och skaffa nya erfarenheter parallellt med ANNIKA Cup - ett läger för de tolv högst rankade tjejerna 13-15 år. Foto: Christian Ahlin, Värnamo Nyheter.

Annika Sörenstam åkte direkt till Isaberg vid Hestra, strax norr om Gislaved, från Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka och första upplagan av Scandinavian Mixed - en ny satsning för ökad jämställdhet som hon är värd för tillsammans med den svenske manlige världsstjärnan Henrik Stenson.

Coachar med landslagskamrat

På Isaberg väntade de 54 högst rankade golftjejerna i Sverige upp till 18 år för en tredagars-tävling på den natursköna västra banan samt de tolv högst rankade tjejerna 13-15 år för ANNIKA Cup, ett läger där Annika är med och coachar morgondagens världsstjärnor. Hon gör det tillsammans med coacherna Maria Bertilskiöld och Therese Larsson. Den förstnämnda är landslagsskamrat med Annika och känner världsstjärnan bättre än de flesta.

På den traditionella pressträffen under tävlingens första dag fick hon frågan vad det är som gjorde att Sörenstam nådde den absoluta världstoppen inom golfen. Maria Bertilskiöld svarade snabbt medan de tolv tjejerna i ANNIKA Cup, som var med på pressträffen för att se och lära, spetsade öronen lite extra.

- Envishet, långsiktighet och målmedvetenhet!

Normalt sett brukar ANNIKA Invitational Europe bjuda in de högst rankade tjejerna i Europa, men pandemin har gjort detta omöjligt i år på grund av reserestriktionerna. Istället består startfältet uteslutande av svenska spelare. Kul och lärorikt för de lite längre ned på rankingen som plötsligt får en chans att visa upp sig och skaffa nya erfarenheter. 

Tävling på fem kontinenter

72 segrar på LPGA-touren, varav tio majors, åtta Solheim Cup och dessutom kapten för Solheim Cup-laget. För att inte prata om banbrytande satsningar som att som första kvinna någonsin spela på herrarnas PGA-tour 2003 på Colonial Golf Club i Fort Worth, Texas. Listan på Annika Sörenstams meriter på golfbanan är lång som en julklappslista till Tomten från en förväntansfullt barn. 

När karriären tog slut 2008 började Annika på allvar ge tillbaka till golfen genom ANNIKA Foundation, där hon startade ANNIKA Invitational. Tävlingen har etablerat sig på fem kontinenter: Nordamerika, Sydamerika. Europa, Asien och Oceanien (Nya Zeeland). I Sverige spelas den i år alltså för nionde gången. Satsningen ingår numera från Svenska Golfförbundets sida i det som kallas för Golfens Hållbarhetsarbete, där förbundet med hjälp av världsstjärnan Sörenstam lyfter fram den nytta golfen gör i samhället.

ANNIKA Invitational och ANNIKA Cup är en del av en långsiktig och hållbar utveckling av svensk damgolf - att skapa morgondagens stjärnor som kan föra traditionen och intresset för golf vidare till nya generationer. I detta ligger också golfens hälsoeffekter - förutom det rent fysiska att gå ungefär en mil om dagen under veckan även att som ung tjej komma in i ett sammanhang, få nya kompisar, bli del av något större - och därmed förebygga psykisk ohälsa.

Golf är förstås prestation, men också mycket relation vilket Annika Sörenstam betonar under veckan som normalt innehåller en hel del teambuilding-aktiviteter, dock inte i år på grund av pandemin.

Del av turistnäringen

Daniel Peterson, ordförande Isaberg Golfklubb vars västra banan ligger i Gislaveds kommun och östra i Gnosjö kommun - och som delas av ån Nissan - välkomnade spelare, ledare, coacher, föräldrar och Annika Sörenstam med familj till Isaberg med orden:

     -  Vi på Isaberg Golfklubb är mycket glada och stolta att få vara värd för årets upplaga av ANNIKA Invitational Europe. För trettiotvå år sedan var Annika här och tävlade när vi arrangerade en Europatourtävling. Att hon nu kommer tillbaka för att inspirera morgondagens svenska, kvinnliga golfstjärnor är riktigt roligt. Vi har en fin tradition av att arrangera tävlingar, allt från Svenska Golfförbundets juniortävlingar och Lag-SM för damer till tävlingar på Nordic Golf Tour.

    -  Vår fina anläggning tillsammans med den unika turistnäringen i vår region inom ramen för Destination Isaberg gör att vi känner oss trygga i att tävlingen kommer bli en fantastisk upplevelse och ett minne för livet för alla deltagare, föräldrar, partners, funktionärer och publik - den begränsade publik vi kan ta emot utifrån covid-restriktionerna.

 Thomas Björn

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.