AIK planerar för 14 000 på Friends

Det tog sin, men den som väntar på något… På måndagen presenterade regeringen presenterade en ny begränsningsförordning som gäller från 1 juli och som tillåter fler deltagare vid motionslopp och liknande tävlingar samt mer publik på arenaidrott.

Regeringens besked idag innebär för idrotten att begränsningen av antal deltagare är 900 och att detta gäller i start- och målområde och inte hela banan

– Jag är glad att regeringen har lyssnat på idrottsrörelsen och att de nu verkligen gör det möjligt för idrotten att bedriva mer idrott för fler utan att öka riskerna för smittspridning., säger en glD Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

- Men,det gäller att alla idrottsföreningar behöver fortsätter att vara noggranna och följa de restriktioner som gäller och Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Stor förväntan

För idrottsrörelsens del har idrotter som utövas på vatten, snö, väg och i skog drabbats mycket hårt under pandemin på grund av att deras verksamheter – utan avgränsad arena – regleras av just begränsningsförordningen och tidigare ordningslagen. 

Bland fotbollsklubbarna finns en stor förväntan. Antalet åskådare kanbli klart större än 3 000 eftersom lättnaderna av coronarestriktionerna tillåter arenor som har större sektioner att släppa in fler människor på ett smittsäkert sätt.

Frågan är hur många åskådare IFK Norrköping kan släppa in vid lördasgens möte med Malmö FF. AIK har förhoppningar om 14 000 personer vid sina hemmamatcher. premiär

En lag som inte varit utformad med hänsyn till nuvarande pandemi utan nu har slagit sönder verksamheten skoningslöst. 

Regeringens besked idag innebär för idrotten att begränsningen av antal deltagare är 900 och att detta gäller i start- och målområde och inte hela banan – något som idrottsrörelsen tydligt framfört under en längre tid. Bestämmelsen gäller även för idrottstävlingar med bansträckning som genomförs på väg, på eller i vatten eller i skog, till exempel segling och enduro.

Behöver 900 nya miljoner

Dessutom öppnas för mer publik på arenor och även möjlighet till sektionering. Ett synsätt som Riksidrottsförbundet tillsammans med specialidrottsförbund tjatat och bönat om i månader, j det senaste året. Här finns det färdiga planer.

– Självklart har idrottsrörelsen förståelse för att det är successiva lättnader som även fortsatt är aktuella för idrottsrörelsen, precis som för samhället i stort. Vi ser också trots öppnande stegvis är positivt så kommer idrotten att under flera år framåt behöva arbeta med återstart och laga de revor som uppstått under pandemin. 

- Vi vill  ha et besked till idrotten från regeringen om fortsatt stöd på 900 miljoner kronor för åren 2022 till 2024, säger Björn Eriksson.

Några punkter som gäller från 1 juli:

För inomhusarrangemang tillåts 50 deltagare.

Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas.

För arrangemang utomhus får maximalt 600 deltagare tillåtas om deltagarna inte anvisas en sittplats, respektive upp till 3 000 personer med anvisad sittplats.

Har arrangemanget sektioner med möjlighet att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra och kan hålla smittsäkert avstånd gäller deltagartaket för varje sektion.

För motionslopp och liknande tävlingar gäller 900 deltagare i start- och målområde. 

Vid idrottstävlingar på en tydligt avgränsad arena räknas enbart åskådarna in i begreppet deltagare. För idrottstävlingar som genomförs utanför en tydligt avgränsad arena räknas utövarna men inte åskådare (och övriga deltagare utanför start-, tävlings- och målområdet) som deltagare, förutsatt att de inte samlas på en läktare eller motsvarande.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson påminde om vikten av att fortsätta följa de allmänna råd som gäller om att bland annat hålla avstånd.

Detaljer om ändringarna i begränsningsförordningen och vad som gäller för idrotten från 1 juli kommer uppdateras på rf.se de närmaste dagarna under frågor och svar om corona. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.