Nästan som på riktigt igen

Helgen innebar att verkligheten var nästan som på riktigt. Det var möjligt att se idrott live igen.

Det var köer vid arenornas entréer. Pappdockor var ersatta av riktiga människor.  Publiken var där och jublade Fotbollsklubbarnas kassörer fick äntligen något att syssla med. De fick göra sitt jobb – räkna publikintäkter och slutligen presentera ett nettobelopp. 

Bajens fans fick samlas igen 7 112 supporter följde matchen på Tele 2 Arena.

Som Armand Duplantis sa efter att nästan 4 000 friidrottsentusiaster försökt ge honom bästa tänkbara stöd på Stockholms Stadion.

– Det var väldigt viktigt att vinna i dag eftersom det var i Stockholm och alla hejade på mig.

Bajen-fans samlade

Några kvarter därifrån, på Tele2 arena, fick dryga 7 000åskådare, främst Bajen-fans slutligen glädjas åt en poäng mot Halmstad,

Oavsett resultat fanns det en ny sort av gemenskap. Publiken  har väl aldrig varit så välkommen Och så många som har längtat efter dessa stunder – att få gå på levande idrott och uttrycka sina känslor.

Vissa spelare också kände nervositet inför publikens jubel. Som Halmstads anfallare, Marcus Antonson, uttryckte det efter matchen:

- Jag blev förvånad att det var så pass bra tryck från så ”lite” folk ändå. Det måste vara något med akustiken. Det var nästan som fullsatt.

I DN fortsatte han:

– Det har man insett extra mycket under corona, hur mycket man har saknat det. Oavsett om det är ens egen publik i ryggen eller bortasupportrar. 

- Allsvenskan är ju helt fantastisk när det är publik på läktarna. 

Skilda konsekvenser

En skiftande avståndsbedömning gör att vissa elitfotbollsklubbar inte kan ta in så många supportrar som de hade önskat.

Konsekvenserna skiftade. Sirius kunde öppna för 2 600 åskådare mot Mjällby på söndagen när klubben egentligen hade hoppats på 4 000.

Som Degerfors, i starkt behov av intäkter. Stora Valhalla är en begränsad arena och värmlänningarna fick nöja sig med 1 400 åskådare mot Östersund.

Det var i måndags som regeringen och Folkhälsomyndigheten bekräftade att det från och med, den 1 juli, blir det tillåtet med publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang. Lättnaderna av pandemirestriktionerna tillåter även arenor som har större sektioner att släppa in fler åskådare på ett smittsäkert sätt.

Elitfotbollens företrädare jublade över en första lättnad av restriktionerna. Det fanns dock vissa tillägg i klartecknet.

Detta då det enligt de nya restriktionerna krävs en meters avstånd mellan de yttre kroppsdelarna på åskådarna för att arrangemanget ska vara smittsäkert, jämfört med en meters avstånd mellan ansikten som gällde tidigare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.