Umeås starka tradition i toppen

För tredje gången på fyra år har juryn utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad. 

Umeå fick 299 jurypoäng vilket var tio mer än tvåan Örebro som fick 289 poäng, trean Göteborg fick 287 poäng.

Vid prisutdelningen som skedde i samband med Umeå IK:s hemmamatch mot Alingsås i Elitettan fanns spelare från tolv av Umeås olika elitlag. Själva pokalen togs emot av skidlegendaren Toini Rönnlund (dubbla OS-guld 1968 och Umeå-bo sedan 1970) och barnbarnet Elina Rönnlund, med i svenska utvecklingslaget. 

För tredje gången på fyra år har juryn röstat fram Umeå till Sveriges bästa idrottsstad.

Bredden avgörande

Det är toppbredden med många idrotter, herr och dam-, sommar och vinter- som sticker ut.

Med 299 jurypoäng var Umeå tio före Örebro som tog sin bästa placering sedan segern premiäråret 2011.

”Stora framgångar i förhållande till befolkningen inom både dam- och herridrotten samt en härlig bredd gör Umeå till årets idrottsstad”, så löd motiveringen från SVT:s kommentator Niklas Nord, en av de elva jurymedlemmar som hade Umeå som sin etta.

2020 vann Umeå priset helt överlägset, den största segern i prisets historia.

Det senaste året har framgångar även blandats med motgångar, exempelvis åkte Umeå IK ur damallsvenskan. Ändå räckte jurypoängen till seger även 2021 och pokalen blir kvar i björkarnas stad. 

”Umeå presterar på en otroligt hög nivå. En idrottsaktiv befolkning och en bredd bland idrotter på elitnivå gör Umeå till en självklar vinnare av årets idrottsstad!” skrev jurymedlemmen Karin Martinsson.

Umeå stadigt i topp

Team Thorén tog över förra årets guldlag Iksu och nykomlingen tog SM-guld direkt i innebandy. IFK Umeå vann grundserien i badmintonens elitserie och tog sedan SM-silver. A3 Basket nådde semifinal i sitt slutspel. Fotbollsspelarna Mikael Lustig och Emma Kullberg, skidåkarna Moa Lundgren och Marcus Grate och beachvolleystjärnan David Åhman är Umeå-idrottare som utmärkt sig under året.

Umeå vann priset även 2018 och 2020, 2019 fick man samma poäng som vinnaren Partille men hade färre tiopoängare. 

Örebro tillbaka på pallen

Örebro var staden som närmast utmanade Umeå. bara tio poäng ifrån segern. SVT-profilerna Yvette Hermundstad och AnnaMaria Fredholm var två av de som höll Örebro som sin etta. 

”Ett starkt år när ingenting var sig likt – Örebro är en stad med bredd, spets och en känsla att verkligen vara på gång. En stad vi lär se slåss om utmärkelsen även i fortsättningen”, så skrev Solveig Voyce, jurymedlem till vardags sportchef på Nya Wermlands-Tidningen. 

ÖHK tog sig till semifinal i SHL, klubbens bästa år någonsin. ÖSK bandy gick upp till elitserien.

ÖSK Futsal förlorade SM-finalen efter straffar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.