Umeås starka tradition i toppen

För tredje gången på fyra år har juryn utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad. 

Umeå fick 299 jurypoäng vilket var tio mer än tvåan Örebro som fick 289 poäng, trean Göteborg fick 287 poäng.

Vid prisutdelningen som skedde i samband med Umeå IK:s hemmamatch mot Alingsås i Elitettan fanns spelare från tolv av Umeås olika elitlag. Själva pokalen togs emot av skidlegendaren Toini Rönnlund (dubbla OS-guld 1968 och Umeå-bo sedan 1970) och barnbarnet Elina Rönnlund, med i svenska utvecklingslaget. 

För tredje gången på fyra år har juryn röstat fram Umeå till Sveriges bästa idrottsstad.

Bredden avgörande

Det är toppbredden med många idrotter, herr och dam-, sommar och vinter- som sticker ut.

Med 299 jurypoäng var Umeå tio före Örebro som tog sin bästa placering sedan segern premiäråret 2011.

”Stora framgångar i förhållande till befolkningen inom både dam- och herridrotten samt en härlig bredd gör Umeå till årets idrottsstad”, så löd motiveringen från SVT:s kommentator Niklas Nord, en av de elva jurymedlemmar som hade Umeå som sin etta.

2020 vann Umeå priset helt överlägset, den största segern i prisets historia.

Det senaste året har framgångar även blandats med motgångar, exempelvis åkte Umeå IK ur damallsvenskan. Ändå räckte jurypoängen till seger även 2021 och pokalen blir kvar i björkarnas stad. 

”Umeå presterar på en otroligt hög nivå. En idrottsaktiv befolkning och en bredd bland idrotter på elitnivå gör Umeå till en självklar vinnare av årets idrottsstad!” skrev jurymedlemmen Karin Martinsson.

Umeå stadigt i topp

Team Thorén tog över förra årets guldlag Iksu och nykomlingen tog SM-guld direkt i innebandy. IFK Umeå vann grundserien i badmintonens elitserie och tog sedan SM-silver. A3 Basket nådde semifinal i sitt slutspel. Fotbollsspelarna Mikael Lustig och Emma Kullberg, skidåkarna Moa Lundgren och Marcus Grate och beachvolleystjärnan David Åhman är Umeå-idrottare som utmärkt sig under året.

Umeå vann priset även 2018 och 2020, 2019 fick man samma poäng som vinnaren Partille men hade färre tiopoängare. 

Örebro tillbaka på pallen

Örebro var staden som närmast utmanade Umeå. bara tio poäng ifrån segern. SVT-profilerna Yvette Hermundstad och AnnaMaria Fredholm var två av de som höll Örebro som sin etta. 

”Ett starkt år när ingenting var sig likt – Örebro är en stad med bredd, spets och en känsla att verkligen vara på gång. En stad vi lär se slåss om utmärkelsen även i fortsättningen”, så skrev Solveig Voyce, jurymedlem till vardags sportchef på Nya Wermlands-Tidningen. 

ÖHK tog sig till semifinal i SHL, klubbens bästa år någonsin. ÖSK bandy gick upp till elitserien.

ÖSK Futsal förlorade SM-finalen efter straffar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.