Umeås starka tradition i toppen

För tredje gången på fyra år har juryn utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad. 

Umeå fick 299 jurypoäng vilket var tio mer än tvåan Örebro som fick 289 poäng, trean Göteborg fick 287 poäng.

Vid prisutdelningen som skedde i samband med Umeå IK:s hemmamatch mot Alingsås i Elitettan fanns spelare från tolv av Umeås olika elitlag. Själva pokalen togs emot av skidlegendaren Toini Rönnlund (dubbla OS-guld 1968 och Umeå-bo sedan 1970) och barnbarnet Elina Rönnlund, med i svenska utvecklingslaget. 

För tredje gången på fyra år har juryn röstat fram Umeå till Sveriges bästa idrottsstad.

Bredden avgörande

Det är toppbredden med många idrotter, herr och dam-, sommar och vinter- som sticker ut.

Med 299 jurypoäng var Umeå tio före Örebro som tog sin bästa placering sedan segern premiäråret 2011.

”Stora framgångar i förhållande till befolkningen inom både dam- och herridrotten samt en härlig bredd gör Umeå till årets idrottsstad”, så löd motiveringen från SVT:s kommentator Niklas Nord, en av de elva jurymedlemmar som hade Umeå som sin etta.

2020 vann Umeå priset helt överlägset, den största segern i prisets historia.

Det senaste året har framgångar även blandats med motgångar, exempelvis åkte Umeå IK ur damallsvenskan. Ändå räckte jurypoängen till seger även 2021 och pokalen blir kvar i björkarnas stad. 

”Umeå presterar på en otroligt hög nivå. En idrottsaktiv befolkning och en bredd bland idrotter på elitnivå gör Umeå till en självklar vinnare av årets idrottsstad!” skrev jurymedlemmen Karin Martinsson.

Umeå stadigt i topp

Team Thorén tog över förra årets guldlag Iksu och nykomlingen tog SM-guld direkt i innebandy. IFK Umeå vann grundserien i badmintonens elitserie och tog sedan SM-silver. A3 Basket nådde semifinal i sitt slutspel. Fotbollsspelarna Mikael Lustig och Emma Kullberg, skidåkarna Moa Lundgren och Marcus Grate och beachvolleystjärnan David Åhman är Umeå-idrottare som utmärkt sig under året.

Umeå vann priset även 2018 och 2020, 2019 fick man samma poäng som vinnaren Partille men hade färre tiopoängare. 

Örebro tillbaka på pallen

Örebro var staden som närmast utmanade Umeå. bara tio poäng ifrån segern. SVT-profilerna Yvette Hermundstad och AnnaMaria Fredholm var två av de som höll Örebro som sin etta. 

”Ett starkt år när ingenting var sig likt – Örebro är en stad med bredd, spets och en känsla att verkligen vara på gång. En stad vi lär se slåss om utmärkelsen även i fortsättningen”, så skrev Solveig Voyce, jurymedlem till vardags sportchef på Nya Wermlands-Tidningen. 

ÖHK tog sig till semifinal i SHL, klubbens bästa år någonsin. ÖSK bandy gick upp till elitserien.

ÖSK Futsal förlorade SM-finalen efter straffar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.