Finsk längtan till VM på hemmaplan

Aldrig tidigare har väl en VM-arrangör haft så bra draghjälp som det finska förbundet inför vårens VM i Tammerfors/Helsingfors 13-25 maj. Redan nu är det dags att sätta kryss i almanackan och boka en Finlands-resa. 

 Onsdag 18 maj möts  olympiamästarna Finland och Tre Kronor i nybyggda Nokia Arena i Tammerfors med plats för 13 455 åskådare. En arena som saknar motstycke och som i arkitekt världen beskrivs som en juvel, till en kostnad av 1,3 miljarder svenska kronor.

Intresset är redan magiskt.

Nokia Arena i Tammerfors, en lyxarena byggd för 1,3 miljarder kr. Här spelas VM om ett par månader

 När biljettförsäljningen öppnade för Finlands matcher på senhösten 2021 brakade internet samman och förbundet tvingades omgående lotta ut biljetter. På två dagar hade förbundet mottagit över 60 000 anmälningar. Gissa  om ekonomiansvariga på förbundet sover gott om nätterna.

Rusnning efter biljetter

Det 85:e mästerskapet blir en kassapjäs, som väcker avund hos andra arrangörer. Senast Finland arrangerade VM var 2012 och 2013, samarrangemang med Stockholm.

 I det sammanlagda bokslutet redovisade svenska förbundet en förlust i 50 miljoner klassen, Finland visade siffror för de två mästerskapen på plus på 70 miljoner. Tre Kronors VM-guld 2013 var ett plåster på förbundets blödande ekonomi.

Dåvarande ordföranden Christer Englund klagade över VM-formatet om 16 lag, och tvingades till både livrem och hängslen för att få ihop förbundets balansräkning de närmaste åren. 

Finland var favorittippat inför Peking, och laget levererade ett historiskt OS-guld, det första någonsin. 

Förbundskaptenen Jukka Jalonen är hockeyvärldens hetaste, och i dag på samma höga nivå, ja kanske till och med på en högre piedestal än Curre Lindström. Stockholmaren Curre stod i båset vid ”Lejonens” första VM-guld, i Globen 1995, efter finalseger mot just Tre Kronor.

Inbjuden som hedersgäst

Curre, i dag 81 år, bor sedan flera år i Thailand, och har bjudits till kommande  VM som hedersgäst. En nervsjukdom gör dock hans medverkan osäker.

Tidigt på söndags morgonen vaknade Finland upp som olympiska mästare, 2-1 mot Ryssland är en enastående bedrift.

 Jalonen ishockeys är inte publikfriande, men effektiv. ”Lejonen” vann samtliga sju matcher i Peking och bekräftade en gammal sanning;  defensiv vinner mästerskap, offensiv vinner matcher.

Statistik från turneringen visar att Finland ”nollade” samtliga lag i spel fem mot fem. Ett tidigt ryskt power play mål rubbade inte”Lejonen” och efter kvittering i andra perioden steg 36-årige Marko Antilla, 2,03 cm lång, fram som osannolik hjälte.

Han var kung när Finland tog VM-guld  2019 med avgörande insatser i strängt taget varje match. Antilla har ett SHL-förflutet i Örebro men hånades av publiken i Behrn Arena.   31 sekunder in på tredje perioden hittade ett skott från Antilla landsmannen Hannes Björninens klubba i ”trafiken” framför det ryska målet. 26-årige Björninen, till vardags i Helsingfors-klubben Jokerit har garanterat aldrig tidigare gjort ett viktigare mål.

Finland dominerar ishockeyn

Svensk ishockey har av tradition och gammal vana alltid sökt sig västerut, till Kanada/USA, för nya impulser. Kanske dags att vända blicken österut.  Det är finsk ishockey som dominerar, både på senior och juniornivå. Också på damsidan är Sverige frånåkt, Finlands tjejer flög hem med bronsmedaljer som ledande europeiska nation.

Så här är det ; Finland har gjort det mest rätt de senaste åren.

 Kan Tre Kronor rubba hockeyns nya stormakt? Ett första svar ges den 18 maj i Nokia Arena. 

Kjjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.