Finsk längtan till VM på hemmaplan

Aldrig tidigare har väl en VM-arrangör haft så bra draghjälp som det finska förbundet inför vårens VM i Tammerfors/Helsingfors 13-25 maj. Redan nu är det dags att sätta kryss i almanackan och boka en Finlands-resa. 

 Onsdag 18 maj möts  olympiamästarna Finland och Tre Kronor i nybyggda Nokia Arena i Tammerfors med plats för 13 455 åskådare. En arena som saknar motstycke och som i arkitekt världen beskrivs som en juvel, till en kostnad av 1,3 miljarder svenska kronor.

Intresset är redan magiskt.

Nokia Arena i Tammerfors, en lyxarena byggd för 1,3 miljarder kr. Här spelas VM om ett par månader

 När biljettförsäljningen öppnade för Finlands matcher på senhösten 2021 brakade internet samman och förbundet tvingades omgående lotta ut biljetter. På två dagar hade förbundet mottagit över 60 000 anmälningar. Gissa  om ekonomiansvariga på förbundet sover gott om nätterna.

Rusnning efter biljetter

Det 85:e mästerskapet blir en kassapjäs, som väcker avund hos andra arrangörer. Senast Finland arrangerade VM var 2012 och 2013, samarrangemang med Stockholm.

 I det sammanlagda bokslutet redovisade svenska förbundet en förlust i 50 miljoner klassen, Finland visade siffror för de två mästerskapen på plus på 70 miljoner. Tre Kronors VM-guld 2013 var ett plåster på förbundets blödande ekonomi.

Dåvarande ordföranden Christer Englund klagade över VM-formatet om 16 lag, och tvingades till både livrem och hängslen för att få ihop förbundets balansräkning de närmaste åren. 

Finland var favorittippat inför Peking, och laget levererade ett historiskt OS-guld, det första någonsin. 

Förbundskaptenen Jukka Jalonen är hockeyvärldens hetaste, och i dag på samma höga nivå, ja kanske till och med på en högre piedestal än Curre Lindström. Stockholmaren Curre stod i båset vid ”Lejonens” första VM-guld, i Globen 1995, efter finalseger mot just Tre Kronor.

Inbjuden som hedersgäst

Curre, i dag 81 år, bor sedan flera år i Thailand, och har bjudits till kommande  VM som hedersgäst. En nervsjukdom gör dock hans medverkan osäker.

Tidigt på söndags morgonen vaknade Finland upp som olympiska mästare, 2-1 mot Ryssland är en enastående bedrift.

 Jalonen ishockeys är inte publikfriande, men effektiv. ”Lejonen” vann samtliga sju matcher i Peking och bekräftade en gammal sanning;  defensiv vinner mästerskap, offensiv vinner matcher.

Statistik från turneringen visar att Finland ”nollade” samtliga lag i spel fem mot fem. Ett tidigt ryskt power play mål rubbade inte”Lejonen” och efter kvittering i andra perioden steg 36-årige Marko Antilla, 2,03 cm lång, fram som osannolik hjälte.

Han var kung när Finland tog VM-guld  2019 med avgörande insatser i strängt taget varje match. Antilla har ett SHL-förflutet i Örebro men hånades av publiken i Behrn Arena.   31 sekunder in på tredje perioden hittade ett skott från Antilla landsmannen Hannes Björninens klubba i ”trafiken” framför det ryska målet. 26-årige Björninen, till vardags i Helsingfors-klubben Jokerit har garanterat aldrig tidigare gjort ett viktigare mål.

Finland dominerar ishockeyn

Svensk ishockey har av tradition och gammal vana alltid sökt sig västerut, till Kanada/USA, för nya impulser. Kanske dags att vända blicken österut.  Det är finsk ishockey som dominerar, både på senior och juniornivå. Också på damsidan är Sverige frånåkt, Finlands tjejer flög hem med bronsmedaljer som ledande europeiska nation.

Så här är det ; Finland har gjort det mest rätt de senaste åren.

 Kan Tre Kronor rubba hockeyns nya stormakt? Ett första svar ges den 18 maj i Nokia Arena. 

Kjjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.