prispott på 2,5 miljarder

Begreppet ”sportwashing”, när skurkstater vill förbättra sitt anseende, har en ny innebörd den här helgen. 54 av världens bästa golfspelare har slagit ut i den saudiska touren, LIV, Super Golf League, och som är uppackad av den saudiska staten.

Ambassadör är Australiens förre storspelare Greg Norman, åtta tävlingar ingår. Premiären äger rum utanför London och den totala prispotten är 2,5 miljarder svenska kronor.

Greg Norman är legendaren som får betalt för att ha sitt namn med runt LIV Golf Investments. han skapar stämning bland spelarna som har lockats av prispotten på 2,5 miljarder svenska kronor.

Amnesty har kraftfullt kritiserat den nya touren, bland annat med meningen ”regimens mänskliga rättigheter är en styggelse”.

Amerikanska PGA-touren, golfvärldens mest klassiska tävlingsform, har uteslutit 17 spelare i startfältet i helgen. Bland dem tidigare världsettan Dustin Johnson, tidigare majors-vinnare som amerikanen Phil Mickelson och spanjoren Sergio Garcia. Stoppade från spel av PGA är också den brittiska duon Ian Poulter och Lee Westwood.

Hårt kritiserade

I en presskonferens i London inför tävlingen grillades britterna hårt av engelsk media. 

-Vi behöver inte svara på frågor angående LIV, svarade britterna, tydligt obekväma av situationen.

Segerchecken i varje deltävling är 40 miljoner kronor och varje spelare som deltar är garanterad minst 1.2 miljoner kronor.

Dustin Johson har enligt media uppgifter erhållit  1.2 miljarder kronor bara för att låna sitt namn till LIV-touren. Ikonen Tiger Woods påstås ha erbjudits samma belopp för att spela i en Saudi arabisk tour. Woods avböjde.

Superstjärnan Rory Mcllroy har också reagerat mot LIV.

-De som deltar är naiva, själviska, egoistiska och helt enkelt bara överraskande tragiska, var hans omdöme.

Den svenska stjärnduon Henrik Stenson och Annika Sörenstam, både på plats i Halmstad för Scandinavian Mixed, där herrar och damer möts i samma tävling, tog överraskande inte avstånd från LIV.

-Det är inte spelarna som nödvändigtvis bestämmer var vi spelar, sade Henrik, blivande Ryder Cup-kapten, höst 2023.

-Jag kan bara fokusera på den här tävlingen. Det är intressant vad som händer, självklart, sade Annika, nu ordförande i det internationella golfförbundet.

Det är i nuläget oklart om spelare på LIV-touren är välkomna till golfens Major-tävlingar, och om de är uttagningsbara till Ryder Cup.

Damstjärnan Anna Nordqvist har också sagt ja till Saudiarabiens ”sportwashing”. Hon är ambassadör för oljebolaget Saudi Aramcos, huvudsponsor för damernas Europatour.

Avslöjade lönerna

Att pengar styr idrotten är idag väl accepterat. Tyska tidningen Bild avslöjar vad spelarna i Bundesliga i fotboll tjänar. Emils Forsbergs nya kontrakt i Leipzig, till 2025, ger honom 63 miljoner om året och en fjärde plats i listan över Bundesligas bäst betalda spelare. 

Toppar gör Bayerns Münchens  polske stjärna Robert Lewandowski med en årslön på 250 miljoner.

-Kontraktet är väl ett bevis på att jag är uppskattade i klubben, det är jack pott för mig, kommenterar Emil Forsberg i Sportbladet.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.