prispott på 2,5 miljarder

Begreppet ”sportwashing”, när skurkstater vill förbättra sitt anseende, har en ny innebörd den här helgen. 54 av världens bästa golfspelare har slagit ut i den saudiska touren, LIV, Super Golf League, och som är uppackad av den saudiska staten.

Ambassadör är Australiens förre storspelare Greg Norman, åtta tävlingar ingår. Premiären äger rum utanför London och den totala prispotten är 2,5 miljarder svenska kronor.

Greg Norman är legendaren som får betalt för att ha sitt namn med runt LIV Golf Investments. han skapar stämning bland spelarna som har lockats av prispotten på 2,5 miljarder svenska kronor.

Amnesty har kraftfullt kritiserat den nya touren, bland annat med meningen ”regimens mänskliga rättigheter är en styggelse”.

Amerikanska PGA-touren, golfvärldens mest klassiska tävlingsform, har uteslutit 17 spelare i startfältet i helgen. Bland dem tidigare världsettan Dustin Johnson, tidigare majors-vinnare som amerikanen Phil Mickelson och spanjoren Sergio Garcia. Stoppade från spel av PGA är också den brittiska duon Ian Poulter och Lee Westwood.

Hårt kritiserade

I en presskonferens i London inför tävlingen grillades britterna hårt av engelsk media. 

-Vi behöver inte svara på frågor angående LIV, svarade britterna, tydligt obekväma av situationen.

Segerchecken i varje deltävling är 40 miljoner kronor och varje spelare som deltar är garanterad minst 1.2 miljoner kronor.

Dustin Johson har enligt media uppgifter erhållit  1.2 miljarder kronor bara för att låna sitt namn till LIV-touren. Ikonen Tiger Woods påstås ha erbjudits samma belopp för att spela i en Saudi arabisk tour. Woods avböjde.

Superstjärnan Rory Mcllroy har också reagerat mot LIV.

-De som deltar är naiva, själviska, egoistiska och helt enkelt bara överraskande tragiska, var hans omdöme.

Den svenska stjärnduon Henrik Stenson och Annika Sörenstam, både på plats i Halmstad för Scandinavian Mixed, där herrar och damer möts i samma tävling, tog överraskande inte avstånd från LIV.

-Det är inte spelarna som nödvändigtvis bestämmer var vi spelar, sade Henrik, blivande Ryder Cup-kapten, höst 2023.

-Jag kan bara fokusera på den här tävlingen. Det är intressant vad som händer, självklart, sade Annika, nu ordförande i det internationella golfförbundet.

Det är i nuläget oklart om spelare på LIV-touren är välkomna till golfens Major-tävlingar, och om de är uttagningsbara till Ryder Cup.

Damstjärnan Anna Nordqvist har också sagt ja till Saudiarabiens ”sportwashing”. Hon är ambassadör för oljebolaget Saudi Aramcos, huvudsponsor för damernas Europatour.

Avslöjade lönerna

Att pengar styr idrotten är idag väl accepterat. Tyska tidningen Bild avslöjar vad spelarna i Bundesliga i fotboll tjänar. Emils Forsbergs nya kontrakt i Leipzig, till 2025, ger honom 63 miljoner om året och en fjärde plats i listan över Bundesligas bäst betalda spelare. 

Toppar gör Bayerns Münchens  polske stjärna Robert Lewandowski med en årslön på 250 miljoner.

-Kontraktet är väl ett bevis på att jag är uppskattade i klubben, det är jack pott för mig, kommenterar Emil Forsberg i Sportbladet.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Degerfors kommun vill sälja klassiskaStora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024.. Det 100:e loppet, är nu fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.

Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.