Rekordmånga båtar i Gotland Runt

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, välkomnar 75 000 besökare till Wasahamnen på Djurgården i samband med nystarten av Gotland Runt – samtidigt som han drömmer om en permanent gästhamn där stockholmare och besökare kan upptäcka seglingens och havets möjligheter. En investering på cirka 30–40 miljoner kronor som KSSS är beredd att ta om platsen och förutsättningarna är rätt. Foto: KSSS/Dan Ljungsvik

Fler båtar på startlinjen än på årtionden, ny plats i stan inför starten och en satsning på hållbarhet. Efter ett par år av begränsningar och inställda tävlingar gör världens största årliga havskappsegling Gotland Runt en nystart.

Inte hållbart att riva och bygga upp

Sedan starten av Gotland Runt flyttade in till Stockholms centrala delar för drygt tio år sedan har cirka 200–240 båtar deltagit varje år. I år har intresset exploderat och inte mindre än 310 båtar ska segla genom ”världens vackraste skärgård” ut på Östersjön, runda Gotland och gå i mål i Sandhamn i Stockholms ytterskärgård 2–3 dygn senare efter att ha avverkat 663 km (352 nautiska mil).

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS, är glad över den lyckade nystarten och vill gärna välkomna fler.

-  Vi vill se en gästhamn som blir en öppen plats där alla stockholmare och besökare kan komma och testa segling. Vi ser ett stort intresse inte minst bland skolelever att prova på. Fler turister kan också komma vattenvägen och vi stärker Stockholm som världens vackraste stad vid vatten. Dessutom kan vi vara en arena för fler vattensporter som till exempel kanot och triathlon, säger han till Idrottens Affärer och fortsätter:

-Det är inte heller hållbart att bygga upp något så här stort, använda det i fyra dagar för att sedan riva ner igen. Och på nytt göra om samma procedur igen ett år senare. Det vore bättre att ha en permanent gästhamn på Djurgården med cirka hundra båtplatser.

Vill driva gästhamnen också

Stefan Rahm konstaterar att en egen hamnanläggning på Djurgården lagom till klubbens 200-årsjubileum 2030 vore att ”sluta cirkeln” – KSSS bildades 1830 i centrala Stockholm – och beräknar investeringen till cirka 30–40 miljoner kronor. 

Frågan är given: Vem ska betala?

- För en ideell förening som KSSS är det en mycket stor investering men vi är beredda att göra den investeringen om vi får till ett långsiktigt hållbart alternativ på en bra plats i Stockholm. 

Hållbarhet är inget nytt begrepp för KSSS, och med tanke på att klubben är Sveriges näst äldsta idrottsförening och en av de största med 5 500 medlemmar, har man ett särskilt ansvar, menar Stefan Rahm. 

I samband med starten av Gotland Runt som klubben beskriver som En hyllning till havet presenteras installationen Sweden Re:Imagined. KSSS vill tillsammans med flera samarbetspartners sätta perspektiv på ett nytt Sverige där använda produkter ses som råvaror i stället för något som bara kastas bort. Samarbetet har ett särskilt fokus på vatten och att belysa problemen med nedskräpade sjö- och havsbottnar, vilket bland annat demonstreras av en konstinstallation tillverkad från sju ton insamlat skräp på land och under ytan på Djurgården i Stockholm.Stort sommarläger lär ut samarbete

Social hållbarhet står också högt i kurs på KSSS som arrangerar några av idrotts-Sveriges största sommarläger. Närmare 1 000 ungdomar lär sig varje år segla och samarbeta på olika läger vid Baggensfjärden i Saltsjöbaden, Ranängen i Djursholm, i Sandhamn och på några fler platser runt om i skärgården.

Gotland Runt seglades första gången 1937 och är dels en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare, dels en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. I år ingår dessutom VM i havskappsegling för tvåmannabesättningar som en del i tävlingen vilket har lockat över 80 båtar från hela Europa till Gotland Runt.

Thomas Björn/Mats Olsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.