Rekordmånga båtar i Gotland Runt

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, välkomnar 75 000 besökare till Wasahamnen på Djurgården i samband med nystarten av Gotland Runt – samtidigt som han drömmer om en permanent gästhamn där stockholmare och besökare kan upptäcka seglingens och havets möjligheter. En investering på cirka 30–40 miljoner kronor som KSSS är beredd att ta om platsen och förutsättningarna är rätt. Foto: KSSS/Dan Ljungsvik

Fler båtar på startlinjen än på årtionden, ny plats i stan inför starten och en satsning på hållbarhet. Efter ett par år av begränsningar och inställda tävlingar gör världens största årliga havskappsegling Gotland Runt en nystart.

Inte hållbart att riva och bygga upp

Sedan starten av Gotland Runt flyttade in till Stockholms centrala delar för drygt tio år sedan har cirka 200–240 båtar deltagit varje år. I år har intresset exploderat och inte mindre än 310 båtar ska segla genom ”världens vackraste skärgård” ut på Östersjön, runda Gotland och gå i mål i Sandhamn i Stockholms ytterskärgård 2–3 dygn senare efter att ha avverkat 663 km (352 nautiska mil).

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS, är glad över den lyckade nystarten och vill gärna välkomna fler.

-  Vi vill se en gästhamn som blir en öppen plats där alla stockholmare och besökare kan komma och testa segling. Vi ser ett stort intresse inte minst bland skolelever att prova på. Fler turister kan också komma vattenvägen och vi stärker Stockholm som världens vackraste stad vid vatten. Dessutom kan vi vara en arena för fler vattensporter som till exempel kanot och triathlon, säger han till Idrottens Affärer och fortsätter:

-Det är inte heller hållbart att bygga upp något så här stort, använda det i fyra dagar för att sedan riva ner igen. Och på nytt göra om samma procedur igen ett år senare. Det vore bättre att ha en permanent gästhamn på Djurgården med cirka hundra båtplatser.

Vill driva gästhamnen också

Stefan Rahm konstaterar att en egen hamnanläggning på Djurgården lagom till klubbens 200-årsjubileum 2030 vore att ”sluta cirkeln” – KSSS bildades 1830 i centrala Stockholm – och beräknar investeringen till cirka 30–40 miljoner kronor. 

Frågan är given: Vem ska betala?

- För en ideell förening som KSSS är det en mycket stor investering men vi är beredda att göra den investeringen om vi får till ett långsiktigt hållbart alternativ på en bra plats i Stockholm. 

Hållbarhet är inget nytt begrepp för KSSS, och med tanke på att klubben är Sveriges näst äldsta idrottsförening och en av de största med 5 500 medlemmar, har man ett särskilt ansvar, menar Stefan Rahm. 

I samband med starten av Gotland Runt som klubben beskriver som En hyllning till havet presenteras installationen Sweden Re:Imagined. KSSS vill tillsammans med flera samarbetspartners sätta perspektiv på ett nytt Sverige där använda produkter ses som råvaror i stället för något som bara kastas bort. Samarbetet har ett särskilt fokus på vatten och att belysa problemen med nedskräpade sjö- och havsbottnar, vilket bland annat demonstreras av en konstinstallation tillverkad från sju ton insamlat skräp på land och under ytan på Djurgården i Stockholm.Stort sommarläger lär ut samarbete

Social hållbarhet står också högt i kurs på KSSS som arrangerar några av idrotts-Sveriges största sommarläger. Närmare 1 000 ungdomar lär sig varje år segla och samarbeta på olika läger vid Baggensfjärden i Saltsjöbaden, Ranängen i Djursholm, i Sandhamn och på några fler platser runt om i skärgården.

Gotland Runt seglades första gången 1937 och är dels en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare, dels en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. I år ingår dessutom VM i havskappsegling för tvåmannabesättningar som en del i tävlingen vilket har lockat över 80 båtar från hela Europa till Gotland Runt.

Thomas Björn/Mats Olsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.