Rekordmånga båtar i Gotland Runt

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, välkomnar 75 000 besökare till Wasahamnen på Djurgården i samband med nystarten av Gotland Runt – samtidigt som han drömmer om en permanent gästhamn där stockholmare och besökare kan upptäcka seglingens och havets möjligheter. En investering på cirka 30–40 miljoner kronor som KSSS är beredd att ta om platsen och förutsättningarna är rätt. Foto: KSSS/Dan Ljungsvik

Fler båtar på startlinjen än på årtionden, ny plats i stan inför starten och en satsning på hållbarhet. Efter ett par år av begränsningar och inställda tävlingar gör världens största årliga havskappsegling Gotland Runt en nystart.

Inte hållbart att riva och bygga upp

Sedan starten av Gotland Runt flyttade in till Stockholms centrala delar för drygt tio år sedan har cirka 200–240 båtar deltagit varje år. I år har intresset exploderat och inte mindre än 310 båtar ska segla genom ”världens vackraste skärgård” ut på Östersjön, runda Gotland och gå i mål i Sandhamn i Stockholms ytterskärgård 2–3 dygn senare efter att ha avverkat 663 km (352 nautiska mil).

Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS, är glad över den lyckade nystarten och vill gärna välkomna fler.

-  Vi vill se en gästhamn som blir en öppen plats där alla stockholmare och besökare kan komma och testa segling. Vi ser ett stort intresse inte minst bland skolelever att prova på. Fler turister kan också komma vattenvägen och vi stärker Stockholm som världens vackraste stad vid vatten. Dessutom kan vi vara en arena för fler vattensporter som till exempel kanot och triathlon, säger han till Idrottens Affärer och fortsätter:

-Det är inte heller hållbart att bygga upp något så här stort, använda det i fyra dagar för att sedan riva ner igen. Och på nytt göra om samma procedur igen ett år senare. Det vore bättre att ha en permanent gästhamn på Djurgården med cirka hundra båtplatser.

Vill driva gästhamnen också

Stefan Rahm konstaterar att en egen hamnanläggning på Djurgården lagom till klubbens 200-årsjubileum 2030 vore att ”sluta cirkeln” – KSSS bildades 1830 i centrala Stockholm – och beräknar investeringen till cirka 30–40 miljoner kronor. 

Frågan är given: Vem ska betala?

- För en ideell förening som KSSS är det en mycket stor investering men vi är beredda att göra den investeringen om vi får till ett långsiktigt hållbart alternativ på en bra plats i Stockholm. 

Hållbarhet är inget nytt begrepp för KSSS, och med tanke på att klubben är Sveriges näst äldsta idrottsförening och en av de största med 5 500 medlemmar, har man ett särskilt ansvar, menar Stefan Rahm. 

I samband med starten av Gotland Runt som klubben beskriver som En hyllning till havet presenteras installationen Sweden Re:Imagined. KSSS vill tillsammans med flera samarbetspartners sätta perspektiv på ett nytt Sverige där använda produkter ses som råvaror i stället för något som bara kastas bort. Samarbetet har ett särskilt fokus på vatten och att belysa problemen med nedskräpade sjö- och havsbottnar, vilket bland annat demonstreras av en konstinstallation tillverkad från sju ton insamlat skräp på land och under ytan på Djurgården i Stockholm.Stort sommarläger lär ut samarbete

Social hållbarhet står också högt i kurs på KSSS som arrangerar några av idrotts-Sveriges största sommarläger. Närmare 1 000 ungdomar lär sig varje år segla och samarbeta på olika läger vid Baggensfjärden i Saltsjöbaden, Ranängen i Djursholm, i Sandhamn och på några fler platser runt om i skärgården.

Gotland Runt seglades första gången 1937 och är dels en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare, dels en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. I år ingår dessutom VM i havskappsegling för tvåmannabesättningar som en del i tävlingen vilket har lockat över 80 båtar från hela Europa till Gotland Runt.

Thomas Björn/Mats Olsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.