Världstvåan valde också LIV-touren

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Striden mellan PGA och nya< LIV-touren ökar i styrka

Värvningen är anmärkningsvärd med anledning av att LIV tidigare främst kontrakterat äldre spelare och som passerat 40 års strecket – som Henrik Stenson. Cam Smiths val kan ses som ett trendbrott.

Redan när Cam Smith hyllades efter triumfen på St. Andrews och British Open ryktades att Smith hade gjort sitt val, han vägrade under presskonferensen att svara på frågor om LIV-touren.

Norman ligger bakkom

Det är också hans landsman, Greg Norman, som är ambassadör för LIV och ansvarig för spelarkontakter. Cam Smith väntas göra debut på LIV-touren den 2 september.

Redan i morgon, 11 augusti, inleds PGA-tourens Fedex Cup-slutspel, där Smith finns i startfältet. Han är på andra plats i totalställningen, och har därmed god chans att vinna hela slutspelet – och en bonus på 18 miljoner dollar. Onekligen pinsamt för PGA-touren om han därefter väljer att fortsatta karriären i den Saudi-uppbacken touren.

Flera juridiska strider mellan LIV och PGA är att vänta. 

En första  process är redan avgjord. Domare Beth Lebson Freeman i San José avslog ett yrkande från tre LIV-spelare om att få delta i Fedex Cup-slutspelet. De hävdade att deras avstängningar från PGA-touren skulle hävas. Ett yrkande som ogillades.

Domare Freeman ansåg att trion var medvetna om konsekvenserna när de valde att spela på LIV-touren. Hon sade vidare att det inte heller kunde slås fast att de lidit tillräcklig ekonomisk skada för att på så vis tvinga sig tillbaka till PGA.

För PGA-touren var beskedet en stor seger.

- Klart det är frustrerande att de försöker stämma touren och tvinga sig tillbaka, kommenterade Scottie Scheffler, världsettan från Memphis där Fed Ex Cup-slutspelet äger rum.

Domen sänder också signaler om att spelare på LIV-touren riskerar att tappa världsranking-poäng och därmed gå miste om att spela i nästas års majors-tävlingar.

Följ regler eller...

I en annan process, som väntas inledas först hösten 2023 har bl.a. Phil Mickelson och Bryson deChambeau stämt PGA-touren för konkurrenshindrande verksamhet. PGA har svarat att touren är en medlemsägd verksamhet som har regler och stadgar och som det är upp till varje enskild spelare att acceptera – eller avstå.

LIV är romerska siffror för 54, på touren spelas enbart tävlingar över 54 hål mot 72 i PGA touren. LIV backas ekonomiskt av Saud Arabiens investeringsfond och kritiken mot LIV har sin grund i Saudarabiens bristande respekt för mänskliga rättigheter.

LIV:s intåg anses som ett tydligt exempel på ”sportwashing”, det vill säga när en nation vill tvätta sitt tvivelaktiga rykte med hjälp av pengar –  via internationell idrott.

Henrik Stensons övergång väckte en våldsam svensk men också internationell  kritikerstorm.

PGA tourens svar på LIV är höjda prispengar, inklusive bonusbelopp, till totalt 4,2 miljarder svenska kronor under 2023, totalt 47 tävlingar utöver fyra majors.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.