Världstvåan valde också LIV-touren

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Striden mellan PGA och nya< LIV-touren ökar i styrka

Värvningen är anmärkningsvärd med anledning av att LIV tidigare främst kontrakterat äldre spelare och som passerat 40 års strecket – som Henrik Stenson. Cam Smiths val kan ses som ett trendbrott.

Redan när Cam Smith hyllades efter triumfen på St. Andrews och British Open ryktades att Smith hade gjort sitt val, han vägrade under presskonferensen att svara på frågor om LIV-touren.

Norman ligger bakkom

Det är också hans landsman, Greg Norman, som är ambassadör för LIV och ansvarig för spelarkontakter. Cam Smith väntas göra debut på LIV-touren den 2 september.

Redan i morgon, 11 augusti, inleds PGA-tourens Fedex Cup-slutspel, där Smith finns i startfältet. Han är på andra plats i totalställningen, och har därmed god chans att vinna hela slutspelet – och en bonus på 18 miljoner dollar. Onekligen pinsamt för PGA-touren om han därefter väljer att fortsatta karriären i den Saudi-uppbacken touren.

Flera juridiska strider mellan LIV och PGA är att vänta. 

En första  process är redan avgjord. Domare Beth Lebson Freeman i San José avslog ett yrkande från tre LIV-spelare om att få delta i Fedex Cup-slutspelet. De hävdade att deras avstängningar från PGA-touren skulle hävas. Ett yrkande som ogillades.

Domare Freeman ansåg att trion var medvetna om konsekvenserna när de valde att spela på LIV-touren. Hon sade vidare att det inte heller kunde slås fast att de lidit tillräcklig ekonomisk skada för att på så vis tvinga sig tillbaka till PGA.

För PGA-touren var beskedet en stor seger.

- Klart det är frustrerande att de försöker stämma touren och tvinga sig tillbaka, kommenterade Scottie Scheffler, världsettan från Memphis där Fed Ex Cup-slutspelet äger rum.

Domen sänder också signaler om att spelare på LIV-touren riskerar att tappa världsranking-poäng och därmed gå miste om att spela i nästas års majors-tävlingar.

Följ regler eller...

I en annan process, som väntas inledas först hösten 2023 har bl.a. Phil Mickelson och Bryson deChambeau stämt PGA-touren för konkurrenshindrande verksamhet. PGA har svarat att touren är en medlemsägd verksamhet som har regler och stadgar och som det är upp till varje enskild spelare att acceptera – eller avstå.

LIV är romerska siffror för 54, på touren spelas enbart tävlingar över 54 hål mot 72 i PGA touren. LIV backas ekonomiskt av Saud Arabiens investeringsfond och kritiken mot LIV har sin grund i Saudarabiens bristande respekt för mänskliga rättigheter.

LIV:s intåg anses som ett tydligt exempel på ”sportwashing”, det vill säga när en nation vill tvätta sitt tvivelaktiga rykte med hjälp av pengar –  via internationell idrott.

Henrik Stensons övergång väckte en våldsam svensk men också internationell  kritikerstorm.

PGA tourens svar på LIV är höjda prispengar, inklusive bonusbelopp, till totalt 4,2 miljarder svenska kronor under 2023, totalt 47 tävlingar utöver fyra majors.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen