Världstvåan valde också LIV-touren

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Striden mellan PGA och nya< LIV-touren ökar i styrka

Värvningen är anmärkningsvärd med anledning av att LIV tidigare främst kontrakterat äldre spelare och som passerat 40 års strecket – som Henrik Stenson. Cam Smiths val kan ses som ett trendbrott.

Redan när Cam Smith hyllades efter triumfen på St. Andrews och British Open ryktades att Smith hade gjort sitt val, han vägrade under presskonferensen att svara på frågor om LIV-touren.

Norman ligger bakkom

Det är också hans landsman, Greg Norman, som är ambassadör för LIV och ansvarig för spelarkontakter. Cam Smith väntas göra debut på LIV-touren den 2 september.

Redan i morgon, 11 augusti, inleds PGA-tourens Fedex Cup-slutspel, där Smith finns i startfältet. Han är på andra plats i totalställningen, och har därmed god chans att vinna hela slutspelet – och en bonus på 18 miljoner dollar. Onekligen pinsamt för PGA-touren om han därefter väljer att fortsatta karriären i den Saudi-uppbacken touren.

Flera juridiska strider mellan LIV och PGA är att vänta. 

En första  process är redan avgjord. Domare Beth Lebson Freeman i San José avslog ett yrkande från tre LIV-spelare om att få delta i Fedex Cup-slutspelet. De hävdade att deras avstängningar från PGA-touren skulle hävas. Ett yrkande som ogillades.

Domare Freeman ansåg att trion var medvetna om konsekvenserna när de valde att spela på LIV-touren. Hon sade vidare att det inte heller kunde slås fast att de lidit tillräcklig ekonomisk skada för att på så vis tvinga sig tillbaka till PGA.

För PGA-touren var beskedet en stor seger.

- Klart det är frustrerande att de försöker stämma touren och tvinga sig tillbaka, kommenterade Scottie Scheffler, världsettan från Memphis där Fed Ex Cup-slutspelet äger rum.

Domen sänder också signaler om att spelare på LIV-touren riskerar att tappa världsranking-poäng och därmed gå miste om att spela i nästas års majors-tävlingar.

Följ regler eller...

I en annan process, som väntas inledas först hösten 2023 har bl.a. Phil Mickelson och Bryson deChambeau stämt PGA-touren för konkurrenshindrande verksamhet. PGA har svarat att touren är en medlemsägd verksamhet som har regler och stadgar och som det är upp till varje enskild spelare att acceptera – eller avstå.

LIV är romerska siffror för 54, på touren spelas enbart tävlingar över 54 hål mot 72 i PGA touren. LIV backas ekonomiskt av Saud Arabiens investeringsfond och kritiken mot LIV har sin grund i Saudarabiens bristande respekt för mänskliga rättigheter.

LIV:s intåg anses som ett tydligt exempel på ”sportwashing”, det vill säga när en nation vill tvätta sitt tvivelaktiga rykte med hjälp av pengar –  via internationell idrott.

Henrik Stensons övergång väckte en våldsam svensk men också internationell  kritikerstorm.

PGA tourens svar på LIV är höjda prispengar, inklusive bonusbelopp, till totalt 4,2 miljarder svenska kronor under 2023, totalt 47 tävlingar utöver fyra majors.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.