Världstvåan valde också LIV-touren

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Striden mellan PGA och nya< LIV-touren ökar i styrka

Värvningen är anmärkningsvärd med anledning av att LIV tidigare främst kontrakterat äldre spelare och som passerat 40 års strecket – som Henrik Stenson. Cam Smiths val kan ses som ett trendbrott.

Redan när Cam Smith hyllades efter triumfen på St. Andrews och British Open ryktades att Smith hade gjort sitt val, han vägrade under presskonferensen att svara på frågor om LIV-touren.

Norman ligger bakkom

Det är också hans landsman, Greg Norman, som är ambassadör för LIV och ansvarig för spelarkontakter. Cam Smith väntas göra debut på LIV-touren den 2 september.

Redan i morgon, 11 augusti, inleds PGA-tourens Fedex Cup-slutspel, där Smith finns i startfältet. Han är på andra plats i totalställningen, och har därmed god chans att vinna hela slutspelet – och en bonus på 18 miljoner dollar. Onekligen pinsamt för PGA-touren om han därefter väljer att fortsatta karriären i den Saudi-uppbacken touren.

Flera juridiska strider mellan LIV och PGA är att vänta. 

En första  process är redan avgjord. Domare Beth Lebson Freeman i San José avslog ett yrkande från tre LIV-spelare om att få delta i Fedex Cup-slutspelet. De hävdade att deras avstängningar från PGA-touren skulle hävas. Ett yrkande som ogillades.

Domare Freeman ansåg att trion var medvetna om konsekvenserna när de valde att spela på LIV-touren. Hon sade vidare att det inte heller kunde slås fast att de lidit tillräcklig ekonomisk skada för att på så vis tvinga sig tillbaka till PGA.

För PGA-touren var beskedet en stor seger.

- Klart det är frustrerande att de försöker stämma touren och tvinga sig tillbaka, kommenterade Scottie Scheffler, världsettan från Memphis där Fed Ex Cup-slutspelet äger rum.

Domen sänder också signaler om att spelare på LIV-touren riskerar att tappa världsranking-poäng och därmed gå miste om att spela i nästas års majors-tävlingar.

Följ regler eller...

I en annan process, som väntas inledas först hösten 2023 har bl.a. Phil Mickelson och Bryson deChambeau stämt PGA-touren för konkurrenshindrande verksamhet. PGA har svarat att touren är en medlemsägd verksamhet som har regler och stadgar och som det är upp till varje enskild spelare att acceptera – eller avstå.

LIV är romerska siffror för 54, på touren spelas enbart tävlingar över 54 hål mot 72 i PGA touren. LIV backas ekonomiskt av Saud Arabiens investeringsfond och kritiken mot LIV har sin grund i Saudarabiens bristande respekt för mänskliga rättigheter.

LIV:s intåg anses som ett tydligt exempel på ”sportwashing”, det vill säga när en nation vill tvätta sitt tvivelaktiga rykte med hjälp av pengar –  via internationell idrott.

Henrik Stensons övergång väckte en våldsam svensk men också internationell  kritikerstorm.

PGA tourens svar på LIV är höjda prispengar, inklusive bonusbelopp, till totalt 4,2 miljarder svenska kronor under 2023, totalt 47 tävlingar utöver fyra majors.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.