Vasaloppet måste återskapa historia

Arbetet har startat i Mora efter bedrövelsen vid fredagens brand som ödelade Vasaloppets förrådsbyggnader.Många vill bidra och hjälpa organisationen. Förstörda är maskiner, tusentals skyltar, kilometervis med staket, stora tankar som används för att koka blåbärssoppa och annan specialutrustning som byggts upp under årtiond. Även originaldevisen från 1923 försvann i lågorna

Den klassiska prispallen

Natten till fredag 4 november brann Vasaloppets centralförråd vid Mora skidstadion ner till grunden. I förrådet, som tillhör en av Vasaloppets ägarföreningar, IFK Mora, förvarades mycket material som används vid arrangemangen. 

- Ett tungt bakslag för oss samtidigt som engagemanget och stödet utifrån är fantastiskt att att känna. Folk hör av sig från när och fjärran och vill hjälpa till. Man har förslag på lösningar, vill skänka pengar och även komma och hjälpa oss snickra nya staket. Det betyder väldigt mycket och vi ska göra det vi kan för att ta tillvara på engagemanget, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Vasaloppets vintervecka är bara några månader bort, men det står klart redan nu att det blirskidlopp i Vasaloppsarenan även i vinter.  

– Det blir  en kamp mot klockan och vi får jobba hårt men vi är helt inställda på att välkomna alla skidåkare till våra tolv skidlopp 2023 inklusive det 99:e Vasaloppet söndag 5 mars. Tävlingsadministrationen i Vasaloppets Hus berörs inte av branden och anmälan till loppen är öppen som vanligt, säger Johan Eriksson.

Förrådet vid Mora skidstadion var försäkrat och en dialog med försäkringsbolaget pågår. Samtidigt var mycket av det material som försvann specialanpassat för just Vasaloppets arrangemang och finns inte att köpa på marknaden. Även historiska föremål med högt affektionsvärde har gått förlorat. Bland annat väven med originaldevisen ”I fädrens spår för framtids segrar” som satt på målportalen 1923.

– En del av det som nu är borta går inte att ersätta överhuvudtaget vilket är oerhört ledsamt, säger Johan Eriksson och fortsätter:

– Vi behöver hjälp framöver och det bevisas nu, det finns många Vasaloppsvänner med en enorm drivkraft därute som är beredda att bidra. Nu i veckan börjar vi sätta en mer konkret plan för arbetet framåt och återkommer med mer information så snart vi har möjlighet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.