De konsekvenserna tänkte ingen på...

Adelsö IF är en fin liten förening på en vacker ö i Mälaren. 

Adelsö IF har fotboll, pingis, innebandy, diskgolf och en liten löpargrupp. Klubbens största evenemang är Magnus Ladulåsloppet, mitt i sommaren när öns befolkning tredubblas. Några hundra öbor och sommargäster springer en mil på vägar och stigar. 

 Magnus Ladulåsloppet är en bra representant för de nästan femhundra loppen som årligen arrangeras av små idrottsklubbar runt om i Sverige.  

Nu säger Trafikverket att Adelsö IF måste ta in entreprenören Svevia för att visa de tvåhundra löparna vägen under loppet. 

Den svenska folkrörelsetraditionen gör Magnus Ladulåsloppet möjligt. På elva platser står frivilliga funktionärer och visar löparna vägen samtidigt som de hejar på löparna. 

Men, Adelsö Ringväg är Trafikverkets väg och Svevia är dess entreprenör. 

Belönas med kakor

Det är ett trettiotal öbor som ger av sin tid. Som tack får de några kakor och en kopp kaffe på Adelsövallen efter loppet. Gemenskapen är den egentliga betalningen, och att få visa sin ö från sin vänligaste sida. 

När allt är klart blir det kanske 10-15 000 kronor över till klubben. Det är en usel timpenning men ändå ett litet tillskott till klubben. Framför allt är loppet en händelse som få fler att springa. Nästa sommar ska de ju klara att springa en mil igen. 

Jagtror inte Trafikverkets entreprenörer kommer vara lika glada och trevliga som våra öbor. De lär absolut inte bjuda löparna på saft eller öl, som i den sista vätskekontrollen i somras. 

God Natt, Magnus Ladulås, och åtminstone några hundra lopp till runt om i Sverige.  Det finns inte skuggan av en chans att de här små loppen kan nå ett nollresultat med avlönade vägvisare från Trafikverkets underentreprenörer. Jag tror nämligen inte så många småklubbar är beredda att ta medel från sin ungdomsverksamhet för att arrangera ett lopp.  

Dessutom är motionsloppen långt ifrån den kassako de har varit. Peaken nåddes för åtta år sen, då löpningen hade 750000 deltagare och Vasaloppet blev fulltecknat på några minuter när anmälningarna släpptes. 

Förlorat hälften av deltagarna

De första åren var utförsbacken inte så brant, men sen 2019 har många lopp tappat uppemot hälften av deltagarna. Dessbättre är Magnus Ladulåsloppet inte Adelsö If:s ekonomiska ryggrad. Så är det för mängder av små friidrottsklubbar runt om i Sverige. Eldsjälarna i de klubbarna är nervösa nu.  

Det är i praktiken några hundra friidrottsklubbars ungdomsverksamhet som får betala Trafikverkets entreprenörer för att stå där med skyltar. Allt det för att lösa problemet med….ja, vilket problem? 

Tror Trafikverket verkligen att våra vägar blir säkrare av att Svevias personal står där med skyltar som visar löparna vägen under Magnus Ladulåsloppet? 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.