De konsekvenserna tänkte ingen på...

Adelsö IF är en fin liten förening på en vacker ö i Mälaren. 

Adelsö IF har fotboll, pingis, innebandy, diskgolf och en liten löpargrupp. Klubbens största evenemang är Magnus Ladulåsloppet, mitt i sommaren när öns befolkning tredubblas. Några hundra öbor och sommargäster springer en mil på vägar och stigar. 

 Magnus Ladulåsloppet är en bra representant för de nästan femhundra loppen som årligen arrangeras av små idrottsklubbar runt om i Sverige.  

Nu säger Trafikverket att Adelsö IF måste ta in entreprenören Svevia för att visa de tvåhundra löparna vägen under loppet. 

Den svenska folkrörelsetraditionen gör Magnus Ladulåsloppet möjligt. På elva platser står frivilliga funktionärer och visar löparna vägen samtidigt som de hejar på löparna. 

Men, Adelsö Ringväg är Trafikverkets väg och Svevia är dess entreprenör. 

Belönas med kakor

Det är ett trettiotal öbor som ger av sin tid. Som tack får de några kakor och en kopp kaffe på Adelsövallen efter loppet. Gemenskapen är den egentliga betalningen, och att få visa sin ö från sin vänligaste sida. 

När allt är klart blir det kanske 10-15 000 kronor över till klubben. Det är en usel timpenning men ändå ett litet tillskott till klubben. Framför allt är loppet en händelse som få fler att springa. Nästa sommar ska de ju klara att springa en mil igen. 

Jagtror inte Trafikverkets entreprenörer kommer vara lika glada och trevliga som våra öbor. De lär absolut inte bjuda löparna på saft eller öl, som i den sista vätskekontrollen i somras. 

God Natt, Magnus Ladulås, och åtminstone några hundra lopp till runt om i Sverige.  Det finns inte skuggan av en chans att de här små loppen kan nå ett nollresultat med avlönade vägvisare från Trafikverkets underentreprenörer. Jag tror nämligen inte så många småklubbar är beredda att ta medel från sin ungdomsverksamhet för att arrangera ett lopp.  

Dessutom är motionsloppen långt ifrån den kassako de har varit. Peaken nåddes för åtta år sen, då löpningen hade 750000 deltagare och Vasaloppet blev fulltecknat på några minuter när anmälningarna släpptes. 

Förlorat hälften av deltagarna

De första åren var utförsbacken inte så brant, men sen 2019 har många lopp tappat uppemot hälften av deltagarna. Dessbättre är Magnus Ladulåsloppet inte Adelsö If:s ekonomiska ryggrad. Så är det för mängder av små friidrottsklubbar runt om i Sverige. Eldsjälarna i de klubbarna är nervösa nu.  

Det är i praktiken några hundra friidrottsklubbars ungdomsverksamhet som får betala Trafikverkets entreprenörer för att stå där med skyltar. Allt det för att lösa problemet med….ja, vilket problem? 

Tror Trafikverket verkligen att våra vägar blir säkrare av att Svevias personal står där med skyltar som visar löparna vägen under Magnus Ladulåsloppet? 

Mårten Westberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.