VM-turneringarnas ofattbara expansion

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har Qatar investerat 300 miljarder dollar, över 3 000  miljarder kronor i projekt fotbolls-VM, det 22:a mästerskapet i ordningen.

Låt oss minnas Uruguay 1930, historiens första VM, inga kval och med 13 deltagande lag. Båtresan med SS Conte Verde avgick från olika platser i Europa och tog två veckor. Spelarna hade träningstider på båtens däck.

Med på resan var dåvarande FIFA-presidenten, fransmannen Jules Rimet, och hans nya trofé, cup Jules Rimet,.  

Lusail-stadion, platsen för söndagens VM-final. är en av åtta nya arenor. Just den här ligger iden nya staden Lusail i Qatar strax norr om huvudstaden Doha. En arena speciellt byggd för mästerskapet med plats för 80 000 åskådare.

För att ge turneringen trovärdighet hade fyra europeiska lag övertalats att göra den långa resan, mot att arrangörslandet stod för resekostnader och uppehälle.  England, som då rankades som världsetta, avstod, men Frankrike, där Jules bror Jean spelade, samt Belgien, Rumänien och Jugoslavien lockades av äventyret.

Politiska val redan då

För premiärupplagan var ett äventyr, med en mängd märkligheter. Publikt var säkert Jules Rimet nöjd, med en snittpublik på över 30 000 åskådare. VM i fotboll hade kommit för att stanna

 Redan vid valet av arrangör till nästa mästerskap, Italien 1934, anklagades fotbollen för att ta ett politisk val genom att gå armkrok med det fascistiska Italien och diktator Benito Mussolini. 

Historien har upprepat sig åtskilliga gånger. 

Debatten före och under pågående mästerskap i Qatar har varit frän och nuvarande ordföranden italienaren Gianni Infantino kommer för alltid att förknippas med blodbesudlade miljardbelopp.

 Fotbollsvärlden har dansat i regi av  42-årige emiren Tamim bin Hamad Al Than, en diktator som tack vare gas - och olje-tillgångar har en oinskränkt maktställning.   

 I Uruguay för 92 år sedan spelade Bolivia  i basker, den rumänske kungen tog ut laget, domarna bar kostym och slips och Argentina var turneringens mest svårdömda lag. Mot Chile fick 30 poliser rycka ut och lugna känslorna och mot USA utbröt ett nytt slagsmål sedan en USA-spelare fått fyra tänder utslagna efter en våldsam tackling av en argentinsk spelare. 

I Qatar VM:s  ena kvartsfinal dundrade Argentinas Leandro Paredes bollen med  våldsam kraft mot Nederländernas avbytarbänk efter en avblåsning. Med stort tumult som följd och totalt 16 varningar i matchen. FIFA har beslutat utreda huruvida Argentinas spelare har brutit mot ordning och säkerhet under matchen. 

Första VM-matchen 1930

Den första VM-matchen 1930 spelades den 13 juli i Montevideo mellan Mexiko och Frankrike, första VM-målet gjordes av fransmannen Lucien Lauren, 22-årig bilarbetare i Peugeot-fabriken i Sochaux. Två domare i turneringen var också förbundskaptener, i Rumänien respektive Bolivia.

Finaldomaren, John Langenus, Belgien, blåste alltid iförd kostym och slips.

 Hans dilemma inför finalen mellan Uruguay och Argentina var valet av matchboll och hur han snabbast skulle ta sig från arenan till hamnen där fartyget som skulle ta honom tillbaka till Europa låg och väntade.

Finalen spelades i första halvlek med en boll tillverkad i Argentina, och efter paus med en boll från Uruguay. Och ja, Langenus hann i tid till båten.

 Uruguay  vann finalen med 4-2 och erhöll den första Jules Rimet pokalen.  Finalpubliken uppgick till 68 346 åskådare på Estadio Centenario, byggd som en hyllning till 100 års minnet av Uruguays självständighet. Totalt spelades 18 matcher och snittpubliken uppgick till  32 808 åskådare per match.

Sverige aktuellt på 20-talet

I slutet av 1920-talet fanns förhoppningar om att Sverige skulle ansöka om värdskapet men ansökan drogs tillbaka och Uruguay var till slut enda kvarvarande kandidat. Uruguay var regerande olympiska mästare och var förstås angeläget om att vinna ytterligare en tung titel.

Jules Rimet (1873-1956) var FIFA-president 1921-1954, och är den längst sittande presidenten någonsin.  Pokalen erövrades för alltid av Brasilien 1970 efter tre inteckningar i pokalen. Den ursprungliga pokalens öde är i dag okänt. Pokalen stals i Rio de Janeiro 1983 och har aldrig återfunnits.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.