Handbolls-VM, en affär mellan fyra partners

Handbollsfeber eller marknadsföring i den högre skolan?

 VM-kvartsfinalen mot Egypten föregicks av att arrangerande Svensk Handboll AB överraskande kraftigt sänkte biljettpriset till 170 kronor, för biljetter som tidigare sålts för 550 kronor.

Flera besvikna barnfamiljer kontaktade Idrottens Affärer med frågan om du kan kräva pengar tillbaka.

Förberedelser innan avkast. Danmarks coach Nikolaj Bredahl Jacobsen snackar med bekanta innan måndagens möte i mellanrundan grupp 4, mellan Kroatien och Bahrain i Malmö Arena.

VM-generalen Krister Bergström avvisar kraven och förklarar anledningen till den drastiska prisreduceringen.

-När all var byggnation var klar i den tidigare fotbollsarenan upptäckte vi, tillsammans med byggchefen Robert Roos från arenaägaren Stockholm Live, att det fanns möjlighet och plats för ytterligare cirka 400 platser. Det är dessa biljetter som fanns att köpa under onsdagen.

Betalar inte tillbaka

-Och nej, vi betalar inte tillbaka erlagda biljettavgifter. Enligt samma modell som om du köper en semesterresa och upptäcker en vecka senare att arrangören har sänkt priset för samma resa, säger Krister Bergström.

-Kan det löna sig att vänta till på söndag och köpa biljetter!

-Nej, nu har vi alla platser i arenan under kontroll, intygar Krister Bergström.

När Sverige vann EM-guld i Globen 2002 fanns 14 300 åskådare på plats, rekord för ett svenskt landslag.  Den högsta siffran är dock från EM 2020 då Norge mötte Kroatien i semifinal inför 16 500 i Tele 2 Arena, då ombyggd för handboll för första gången.

Nu väntas 2023 års EM-final samla hela 22 000 åskådare, en helt utsåld arena kräver med all sannolikhet ett svenskt lag i guldjakt.

 Redan på onsdagskvällen väntades ett nytt publikrekord. Biljettförsäljningen pekade på onsdagseftermiddagen på drygt 16 000 åskådare. Merparten har i snitt betalat 1000 kronor per biljett, det ger biljettintäkter på totalt 16 miljoner kronor.

Krister Bergström har kalkylerat med ett VM-överskott på minst 10 miljoner kronor. En prognos som tycks vara i underkant.

Ombyggnationen av Tele 2 har bekostats av Stockholm Live, det vill säga  ytterst av Stockholms skattebetalare.  I avtalet med Stockholm Live ersätts företaget av handbollen med en fastställd procentsats, baserad på totalpubliken i Tele 2.

Stockholm Live är driftoperatör av samtliga arenor i området, med Avicci-arena, tidigare Globen som  nav i den stadsomvandling som pågår eller är under process i området söder om Skanstullsbron. Ägare till Stockholm Live är ASM Global,  världsledande inom arrangemang  av idrott, musik och teater. Stockholm Live kan beskrivas som en kommersiell hyresgäst.

Skattebetalarna bidrar

Ägare av områdets alla arenor, det vill säga fastigheten Tele 2, är SGA Fastigheter AB. Ett av Stockholms stad helägt dotterbolag, uppdrag och ägardirektiv lämnas via Stockholm stads budget som beslutas av kommunfullmäktige, det vill säga våra folkvalda politiker.

Handbolls-VM kan liknas vid en affär med fyra delaktiga parter, som samtliga vill göra så stor vinst som möjligt: Svenska Handboll AB, Stockholm Live, ASM Global och SGA Fastigheter – finansiärer är alla som köper biljetter.

Genom åren, sedan Globens invigning 19 februari 1989,  har Stockholm skattebetalare pumpat in miljonbelopp i SGA Fastigheter – så nog betalar  Stockholms skattebetalare sin del av handbollsfesten.

Verkställande direktör på SGA Fastigheter är Mats Viker.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.