Handbolls-VM, en affär mellan fyra partners

Handbollsfeber eller marknadsföring i den högre skolan?

 VM-kvartsfinalen mot Egypten föregicks av att arrangerande Svensk Handboll AB överraskande kraftigt sänkte biljettpriset till 170 kronor, för biljetter som tidigare sålts för 550 kronor.

Flera besvikna barnfamiljer kontaktade Idrottens Affärer med frågan om du kan kräva pengar tillbaka.

Förberedelser innan avkast. Danmarks coach Nikolaj Bredahl Jacobsen snackar med bekanta innan måndagens möte i mellanrundan grupp 4, mellan Kroatien och Bahrain i Malmö Arena.

VM-generalen Krister Bergström avvisar kraven och förklarar anledningen till den drastiska prisreduceringen.

-När all var byggnation var klar i den tidigare fotbollsarenan upptäckte vi, tillsammans med byggchefen Robert Roos från arenaägaren Stockholm Live, att det fanns möjlighet och plats för ytterligare cirka 400 platser. Det är dessa biljetter som fanns att köpa under onsdagen.

Betalar inte tillbaka

-Och nej, vi betalar inte tillbaka erlagda biljettavgifter. Enligt samma modell som om du köper en semesterresa och upptäcker en vecka senare att arrangören har sänkt priset för samma resa, säger Krister Bergström.

-Kan det löna sig att vänta till på söndag och köpa biljetter!

-Nej, nu har vi alla platser i arenan under kontroll, intygar Krister Bergström.

När Sverige vann EM-guld i Globen 2002 fanns 14 300 åskådare på plats, rekord för ett svenskt landslag.  Den högsta siffran är dock från EM 2020 då Norge mötte Kroatien i semifinal inför 16 500 i Tele 2 Arena, då ombyggd för handboll för första gången.

Nu väntas 2023 års EM-final samla hela 22 000 åskådare, en helt utsåld arena kräver med all sannolikhet ett svenskt lag i guldjakt.

 Redan på onsdagskvällen väntades ett nytt publikrekord. Biljettförsäljningen pekade på onsdagseftermiddagen på drygt 16 000 åskådare. Merparten har i snitt betalat 1000 kronor per biljett, det ger biljettintäkter på totalt 16 miljoner kronor.

Krister Bergström har kalkylerat med ett VM-överskott på minst 10 miljoner kronor. En prognos som tycks vara i underkant.

Ombyggnationen av Tele 2 har bekostats av Stockholm Live, det vill säga  ytterst av Stockholms skattebetalare.  I avtalet med Stockholm Live ersätts företaget av handbollen med en fastställd procentsats, baserad på totalpubliken i Tele 2.

Stockholm Live är driftoperatör av samtliga arenor i området, med Avicci-arena, tidigare Globen som  nav i den stadsomvandling som pågår eller är under process i området söder om Skanstullsbron. Ägare till Stockholm Live är ASM Global,  världsledande inom arrangemang  av idrott, musik och teater. Stockholm Live kan beskrivas som en kommersiell hyresgäst.

Skattebetalarna bidrar

Ägare av områdets alla arenor, det vill säga fastigheten Tele 2, är SGA Fastigheter AB. Ett av Stockholms stad helägt dotterbolag, uppdrag och ägardirektiv lämnas via Stockholm stads budget som beslutas av kommunfullmäktige, det vill säga våra folkvalda politiker.

Handbolls-VM kan liknas vid en affär med fyra delaktiga parter, som samtliga vill göra så stor vinst som möjligt: Svenska Handboll AB, Stockholm Live, ASM Global och SGA Fastigheter – finansiärer är alla som köper biljetter.

Genom åren, sedan Globens invigning 19 februari 1989,  har Stockholm skattebetalare pumpat in miljonbelopp i SGA Fastigheter – så nog betalar  Stockholms skattebetalare sin del av handbollsfesten.

Verkställande direktör på SGA Fastigheter är Mats Viker.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen