Handbolls-VM, en affär mellan fyra partners

Handbollsfeber eller marknadsföring i den högre skolan?

 VM-kvartsfinalen mot Egypten föregicks av att arrangerande Svensk Handboll AB överraskande kraftigt sänkte biljettpriset till 170 kronor, för biljetter som tidigare sålts för 550 kronor.

Flera besvikna barnfamiljer kontaktade Idrottens Affärer med frågan om du kan kräva pengar tillbaka.

Förberedelser innan avkast. Danmarks coach Nikolaj Bredahl Jacobsen snackar med bekanta innan måndagens möte i mellanrundan grupp 4, mellan Kroatien och Bahrain i Malmö Arena.

VM-generalen Krister Bergström avvisar kraven och förklarar anledningen till den drastiska prisreduceringen.

-När all var byggnation var klar i den tidigare fotbollsarenan upptäckte vi, tillsammans med byggchefen Robert Roos från arenaägaren Stockholm Live, att det fanns möjlighet och plats för ytterligare cirka 400 platser. Det är dessa biljetter som fanns att köpa under onsdagen.

Betalar inte tillbaka

-Och nej, vi betalar inte tillbaka erlagda biljettavgifter. Enligt samma modell som om du köper en semesterresa och upptäcker en vecka senare att arrangören har sänkt priset för samma resa, säger Krister Bergström.

-Kan det löna sig att vänta till på söndag och köpa biljetter!

-Nej, nu har vi alla platser i arenan under kontroll, intygar Krister Bergström.

När Sverige vann EM-guld i Globen 2002 fanns 14 300 åskådare på plats, rekord för ett svenskt landslag.  Den högsta siffran är dock från EM 2020 då Norge mötte Kroatien i semifinal inför 16 500 i Tele 2 Arena, då ombyggd för handboll för första gången.

Nu väntas 2023 års EM-final samla hela 22 000 åskådare, en helt utsåld arena kräver med all sannolikhet ett svenskt lag i guldjakt.

 Redan på onsdagskvällen väntades ett nytt publikrekord. Biljettförsäljningen pekade på onsdagseftermiddagen på drygt 16 000 åskådare. Merparten har i snitt betalat 1000 kronor per biljett, det ger biljettintäkter på totalt 16 miljoner kronor.

Krister Bergström har kalkylerat med ett VM-överskott på minst 10 miljoner kronor. En prognos som tycks vara i underkant.

Ombyggnationen av Tele 2 har bekostats av Stockholm Live, det vill säga  ytterst av Stockholms skattebetalare.  I avtalet med Stockholm Live ersätts företaget av handbollen med en fastställd procentsats, baserad på totalpubliken i Tele 2.

Stockholm Live är driftoperatör av samtliga arenor i området, med Avicci-arena, tidigare Globen som  nav i den stadsomvandling som pågår eller är under process i området söder om Skanstullsbron. Ägare till Stockholm Live är ASM Global,  världsledande inom arrangemang  av idrott, musik och teater. Stockholm Live kan beskrivas som en kommersiell hyresgäst.

Skattebetalarna bidrar

Ägare av områdets alla arenor, det vill säga fastigheten Tele 2, är SGA Fastigheter AB. Ett av Stockholms stad helägt dotterbolag, uppdrag och ägardirektiv lämnas via Stockholm stads budget som beslutas av kommunfullmäktige, det vill säga våra folkvalda politiker.

Handbolls-VM kan liknas vid en affär med fyra delaktiga parter, som samtliga vill göra så stor vinst som möjligt: Svenska Handboll AB, Stockholm Live, ASM Global och SGA Fastigheter – finansiärer är alla som köper biljetter.

Genom åren, sedan Globens invigning 19 februari 1989,  har Stockholm skattebetalare pumpat in miljonbelopp i SGA Fastigheter – så nog betalar  Stockholms skattebetalare sin del av handbollsfesten.

Verkställande direktör på SGA Fastigheter är Mats Viker.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.