Domstolen avgör stjärnornas framtid

2022 var året då golfvärlden förändrades. Flera av de största spelarnae valde att skriva på för den av Saudiarabien finansierade LIV-touren. En nystartad liga, hårt kritiserad och ifrågasatt. 

SVT Sports Daniel Grefve och Rikard Lann berättar nu i ett reportage historien om den penningstinna touren. Programmet ”Liv eller död” som sänds i SVT1 söndag 26 februari kl 13.20.

Golfstjärnorna rörde sig i en fashionabel miljö vid Dubai Desert Classic, och det är vad som gäller vid Liv-tävlingar -hur många fler det kan tänkas bli...

Flera av världens största golfspelare, bland andra Dustin Johnson, Cameron Smith och Henrik Stenson valde att skriva på för LIV-touren. En tour som många i golfvärlden aldrig ville se födas och som är mycket omdiskuterad.

Men den här veckan ska frågan om LIV:s behörighet prövas av en skiljedomstol i London.

Allting började i juni förra året när ett antal spelare bad Europatouren, numera DP World Tour, om att få tillstånd att spela den omdiskuterade LIV-tourens allra första tävling i London, som krockade med Scandinavian Mixed i Halmstad.

Europatouren nekade en så kallad "release", men spelarna tävlade ändå i London med böter på 100 000 pund och två tävlingars avstängning som följd.

Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding var första att anmäla saken till skiljedomstolen Sports Resolutions UK och sedan dess har alla LIV-spelare tills vidare kunnat fortsätta tävla på Europatouren. Bakom anmälan står nu formellt totalt 13 spelare, dock inte Henrik Stenson som nyligen spelade Europatourtävlingarna i Abu Dhabi och Dubai.

I fem dagar ska en tremannapanel förhöra jurister från båda lägren.

Spelarna har som argument att de tidigare har beviljats tillstånd att spela på den amerikanska PGA-touren, som Europatouren har en strategisk allians med. De ifrågasätter bestraffningarna och huruvida de är proportionerliga.

Europatouren menar å sin sida att man har rätt att bestraffa medlemmar som utan tillstånd väljer att tävla på en annan tour, 

Får Europatouren rättinnebär det i praktiken att alla LIV-spelare portas från touren.

Ett beslut väntas inte komma förrän om flera veckor, uppger Sky Sports.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.