Domstolen avgör stjärnornas framtid

2022 var året då golfvärlden förändrades. Flera av de största spelarnae valde att skriva på för den av Saudiarabien finansierade LIV-touren. En nystartad liga, hårt kritiserad och ifrågasatt. 

SVT Sports Daniel Grefve och Rikard Lann berättar nu i ett reportage historien om den penningstinna touren. Programmet ”Liv eller död” som sänds i SVT1 söndag 26 februari kl 13.20.

Golfstjärnorna rörde sig i en fashionabel miljö vid Dubai Desert Classic, och det är vad som gäller vid Liv-tävlingar -hur många fler det kan tänkas bli...

Flera av världens största golfspelare, bland andra Dustin Johnson, Cameron Smith och Henrik Stenson valde att skriva på för LIV-touren. En tour som många i golfvärlden aldrig ville se födas och som är mycket omdiskuterad.

Men den här veckan ska frågan om LIV:s behörighet prövas av en skiljedomstol i London.

Allting började i juni förra året när ett antal spelare bad Europatouren, numera DP World Tour, om att få tillstånd att spela den omdiskuterade LIV-tourens allra första tävling i London, som krockade med Scandinavian Mixed i Halmstad.

Europatouren nekade en så kallad "release", men spelarna tävlade ändå i London med böter på 100 000 pund och två tävlingars avstängning som följd.

Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding var första att anmäla saken till skiljedomstolen Sports Resolutions UK och sedan dess har alla LIV-spelare tills vidare kunnat fortsätta tävla på Europatouren. Bakom anmälan står nu formellt totalt 13 spelare, dock inte Henrik Stenson som nyligen spelade Europatourtävlingarna i Abu Dhabi och Dubai.

I fem dagar ska en tremannapanel förhöra jurister från båda lägren.

Spelarna har som argument att de tidigare har beviljats tillstånd att spela på den amerikanska PGA-touren, som Europatouren har en strategisk allians med. De ifrågasätter bestraffningarna och huruvida de är proportionerliga.

Europatouren menar å sin sida att man har rätt att bestraffa medlemmar som utan tillstånd väljer att tävla på en annan tour, 

Får Europatouren rättinnebär det i praktiken att alla LIV-spelare portas från touren.

Ett beslut väntas inte komma förrän om flera veckor, uppger Sky Sports.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.