Domstolen avgör stjärnornas framtid

2022 var året då golfvärlden förändrades. Flera av de största spelarnae valde att skriva på för den av Saudiarabien finansierade LIV-touren. En nystartad liga, hårt kritiserad och ifrågasatt. 

SVT Sports Daniel Grefve och Rikard Lann berättar nu i ett reportage historien om den penningstinna touren. Programmet ”Liv eller död” som sänds i SVT1 söndag 26 februari kl 13.20.

Golfstjärnorna rörde sig i en fashionabel miljö vid Dubai Desert Classic, och det är vad som gäller vid Liv-tävlingar -hur många fler det kan tänkas bli...

Flera av världens största golfspelare, bland andra Dustin Johnson, Cameron Smith och Henrik Stenson valde att skriva på för LIV-touren. En tour som många i golfvärlden aldrig ville se födas och som är mycket omdiskuterad.

Men den här veckan ska frågan om LIV:s behörighet prövas av en skiljedomstol i London.

Allting började i juni förra året när ett antal spelare bad Europatouren, numera DP World Tour, om att få tillstånd att spela den omdiskuterade LIV-tourens allra första tävling i London, som krockade med Scandinavian Mixed i Halmstad.

Europatouren nekade en så kallad "release", men spelarna tävlade ändå i London med böter på 100 000 pund och två tävlingars avstängning som följd.

Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding var första att anmäla saken till skiljedomstolen Sports Resolutions UK och sedan dess har alla LIV-spelare tills vidare kunnat fortsätta tävla på Europatouren. Bakom anmälan står nu formellt totalt 13 spelare, dock inte Henrik Stenson som nyligen spelade Europatourtävlingarna i Abu Dhabi och Dubai.

I fem dagar ska en tremannapanel förhöra jurister från båda lägren.

Spelarna har som argument att de tidigare har beviljats tillstånd att spela på den amerikanska PGA-touren, som Europatouren har en strategisk allians med. De ifrågasätter bestraffningarna och huruvida de är proportionerliga.

Europatouren menar å sin sida att man har rätt att bestraffa medlemmar som utan tillstånd väljer att tävla på en annan tour, 

Får Europatouren rättinnebär det i praktiken att alla LIV-spelare portas från touren.

Ett beslut väntas inte komma förrän om flera veckor, uppger Sky Sports.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.