Fäktförbundet öppnar för ickebojkott

 

OS och en fortsatt bojkott mot idrottare från Ryssland och Belarus  är en följetong med nya inslag dagligen.  

 

Den brittiska regeringen vädjar i ett brev till de olympiska spelens största sponsorer att företagen ska ta ställning mot ryska idrottare i OS. Och samtidigt röstar det Internationella fäktförbundet för att släppa in deltagare från Ryssland och Belarus igen i internationellt tävlande

I brev som bland annat skickats till Airbnb, Visa och Samsung, poängterar brittiska regeringen att "Ryssland och Belarus inte ska få använda sig av idrotten som propagandaverktyg".

I januari stod IOK för en märkklig vändningvia en mera positiv hållning införa ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS nästa år i Paris. 

I veckan framkom dessutom att det Internationella fäktförbundet har röstat för att släppa in deltagare från Ryssland och Belarus igen i internationellt tävlande.

Men - Storbritannien var ett av 35 länder som förra månaden skrev under en protest riktad mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut inför OS nästa år.

För fäktningen anseende blir det nu en fråga för enskilda länder att bojkotta Ryssland och Belarus 

- Vi är djupt kritiska och beklagar att det är här vi har hamnat, säger Svenska fäktförbundets generalsekreterare Pierre Thullberg till DN.

I nuläget är det dock inte aktuellt för Sverige att bojkotta tävlingar där Ryssland och Belarus är med. Däremot säger Thullberg till DN att det är upp till de enskilda fäktarna att bestämma hur de vill göra.

Beslutet ser ut att innebära att ryska och belarusiska fäktare får kvala till nästa års OS i Paris.

Fäktningen har precis som de flesta andra idrottsförbund följt rekommendationer från IOK, den Internationella olympiska kommittén, att bannlysa idrottare från Ryssland och Belarus sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina startade i februari förra året.

I januari öppnade IOK för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS 2024.

Det brittiska fäktförbundet uppger att ryska och belarusiska fäktare kan tävla igen från och med mitten av april och att de får tävla under neutral flagg.

Det ligger i linje med IOK:s besked i januari.

Enligt det brittiska fäktförbundet var förbehållet i godkännandet att ryska och belarusiska fäktare tillåts tävla "under förutsättning av framtida rekommendationer/beslut från IOK och med utgångspunkt av neutralitet och individuell behörighet". Vad det betyder i praktiken är dock oklart, tillade det brittiska förbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.