Fäktförbundet öppnar för ickebojkott

 

OS och en fortsatt bojkott mot idrottare från Ryssland och Belarus  är en följetong med nya inslag dagligen.  

 

Den brittiska regeringen vädjar i ett brev till de olympiska spelens största sponsorer att företagen ska ta ställning mot ryska idrottare i OS. Och samtidigt röstar det Internationella fäktförbundet för att släppa in deltagare från Ryssland och Belarus igen i internationellt tävlande

I brev som bland annat skickats till Airbnb, Visa och Samsung, poängterar brittiska regeringen att "Ryssland och Belarus inte ska få använda sig av idrotten som propagandaverktyg".

I januari stod IOK för en märkklig vändningvia en mera positiv hållning införa ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS nästa år i Paris. 

I veckan framkom dessutom att det Internationella fäktförbundet har röstat för att släppa in deltagare från Ryssland och Belarus igen i internationellt tävlande.

Men - Storbritannien var ett av 35 länder som förra månaden skrev under en protest riktad mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut inför OS nästa år.

För fäktningen anseende blir det nu en fråga för enskilda länder att bojkotta Ryssland och Belarus 

- Vi är djupt kritiska och beklagar att det är här vi har hamnat, säger Svenska fäktförbundets generalsekreterare Pierre Thullberg till DN.

I nuläget är det dock inte aktuellt för Sverige att bojkotta tävlingar där Ryssland och Belarus är med. Däremot säger Thullberg till DN att det är upp till de enskilda fäktarna att bestämma hur de vill göra.

Beslutet ser ut att innebära att ryska och belarusiska fäktare får kvala till nästa års OS i Paris.

Fäktningen har precis som de flesta andra idrottsförbund följt rekommendationer från IOK, den Internationella olympiska kommittén, att bannlysa idrottare från Ryssland och Belarus sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina startade i februari förra året.

I januari öppnade IOK för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS 2024.

Det brittiska fäktförbundet uppger att ryska och belarusiska fäktare kan tävla igen från och med mitten av april och att de får tävla under neutral flagg.

Det ligger i linje med IOK:s besked i januari.

Enligt det brittiska fäktförbundet var förbehållet i godkännandet att ryska och belarusiska fäktare tillåts tävla "under förutsättning av framtida rekommendationer/beslut från IOK och med utgångspunkt av neutralitet och individuell behörighet". Vad det betyder i praktiken är dock oklart, tillade det brittiska förbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.